Preşedintele Columbiei promite o tranziţie "transparentă"

F.D.
Internaţional / 21 iunie 2022

Ivan Duque

Ivan Duque

Preşedintele conservator în exerciţiu al Columbiei, Ivan Duque, a promis ieri o tranziţie ''transparentă şi eficientă'' cu succesorul său de stânga Gustavo Petro, câştigător al celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Ieri, noi, columbienii, ne-am exprimat opiniile şi primul lucru care trebuie recunoscut pentru a apăra democraţia este expresia poporului. Noului preşedinte, i-am exprimat sprijinul pentru o tranziţie transparentă şi eficientă", a declarat Ivan Duque pe Twitter.

Gustavo Petro, în vârstă de 62 de ani, a devenit duminică primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, cu 50,44% din voturi. Adversarul său, omul de afaceri Rodolfo Hernandez, şi-a recunoscut imediat înfrângerea, deschizând calea unei alternanţe paşnice în această ţară guvernată de peste 200 de ani de aceleaşi elite conservatoare şi liberale.

În seara alegerii sale, Gustavo Petro a promis o "schimbare reală" pentru ţara sa, bazată pe "pace, dreptate socială şi dreptate ecologică" care să lase în urmă "ura şi bigotismul".

Tabăra lui Gustavo Petro a sărbătorit victoria într-o sală mare de spectacole din Bogota. Mii de susţinători ai săi s-au adunat pe ploaie şi fără incidente, într-o piaţă mare din centrul istoric.

Anunţul învestirii în funcţia de vicepreşedinte a partenerei de campanie a lui Petro, Francia Marquez, prima femeie de culoare care va ocupa această funcţie, a fost întâmpinată cu entuziasm în oraşul său natal Suarez, în departamentul Cauca (sud-vest).

De asemenea, anunţul a fost salutat în toate regiunile ţării în care trăiesc populaţii de origine africană (aproape 10% din populaţie).

"Vom crea Ministerul Egalităţii", a anunţat Francia Marquez pe Twitter luni după-amiază. "Obiectivul este să creăm condiţii egale pentru femei, noi suntem 52% şi am întâmpinat numeroase dificultăţi", a explicat ea.

"Provin dintr-un popor şi o regiune uitate din punct de vedere istoric. Sarcina mea este să garantez drepturile acestor teritorii excluse şi marginalizate, să garantez drepturile populaţiilor de origine africană şi indigene", a mai spus Marquez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb