PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI  De la finele lui 2004, toate companiile siderurgice sînt viabile

Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 2 august 2005

Din 1992, cînd a fost brevetat acordul european de asociere, şi pînă la finele lui 2004, firmele româneşti au beneficiat de ajutor de restructurare în domeniul siderurgic, după acesta dată, conform unei hotărîri de Guvern, acestea fiind sistate, iar companiile din domeniu fiind astfel considerate viabile, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Mihai Berinde, citat de Rompres.

"Ajutorul de restructurare în domeniul siderurgiei nu se mai aplică în Uniunea Europeană. Acesta s-a aplicat, din 1978, odată cu planul Davignion. În cazul ajutoarelor de stat de restructurare în domeniul minier, în Romînia se vor acorda astfel de ajutoare, chiar şi după aderarea ţării în UE, conform planului elaborat de Ministerul Industriei şi Comerţului", a explicat Mihai Berinde. În acest context, Consiliul Concurenţei va lucra împreună cu Ministerul Economiei şi Comerţului pentru armonizarea obiectivelor strategice ale Romîniei cu regulile comunitare în domeniul ajutorului de stat. Consiliul Concurenţei a emis, din septembrie 2004 pînă în prezent, într-un program de cooperare cu experţi de la CE, peste 70 de decizii privind acordarea unor ajutoare de restructurare conforme cu regulile comunitare şi internaţionale. În prezent, Consiliul are deschise circa 14 investigaţii pentru controlul modului de acordare a unor ajutoare, în special în zonele defavorizate.

"Am făcut deja un raport de monitorizare a firmelor care funcţionează în zonele libere, în domeniul restructurării, al relaţiilor între companiile publice. Vom acorda în continuare ajutoare de stat pentru restructurare, dar numai cu aplicarea tuturor criteriilor legislative în vigoare. De altfel, Consiliul nu este abilitat să acorde ajutoarele de stat. Aici ajung doar notificările societăţilor care îl solicită. Ajutorul este acordat de Guvern, iar noi le evaluăm în concordanţă cu regulile de concurenţă", a spus Mihai Berinde. De altfel, orice investitor, străin sau român, doreşte să obţină beneficii maxime şi încearcă să profite de unele breşe pentru a primi unele ajutoare de stat, cu toate că fiecare doreşte să-şi desfăşoare activitatea într-un climat concurenţial loial. "Actorii de pe piaţa economică îşi dau seama că este momentul să se respecte reciproc, formînd un mediu de afaceri concurenţial loial. Romînia devine, pe zi ce trece, o ţară europeană, chiar prin societăţile comerciale implicate în economia de piaţă funcţională", a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb