Preşedintele Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa şi Asia Centrală, Slav Slavov, a declarat ieri, în cadrul FOREN, că proiectul rusesc South Stream este mai promiţător decât Nabucco şi că Nabucco poate fi compromis. Slav Slavov susţine: "Tot vorbim de Nabucco din 2002, dar nici până astăzi nu s-a realizat. Proiectul South Stream este mai promiţător decât Nabucco. South Stream este mai competitiv, există investiţii în spatele său. Nu văd cum va evolua Nabucco, nu văd care sunt şansele ca acest proiect să se realizeze. Este încă la nivel de promisiune. Cu cât este întârziat mai mult, cu atât există şanse ca el să fie compromis".
Pe de altă parte, Nabucco traversează o mare parte din teritoriul Turciei, astfel că proiectul depinde de seriozitatea acestei ţări. În opinia lui Slavov, cu cât traversezi mai multe graniţe, cu atât se ridică mai multe probleme.
Potrivit NewsIn, Slav Slavov a mai spus că "nu avem cu ce să umplem conducta de gaz Nabucco" şi consideră Azerbaidjan un furnizor demn de încredere, dar care nu are suficient gaz pentru Nabucco. Preşedintele Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa şi Asia Centrală a explicat: "Azerbaidjan este considerat un furnizor demn de încredere. Dar statul azer şi-a asumat participarea în trei mari proiecte în care să contribuie cu circa 68 milioane metri cubi gaze naturale. Însă nu poate asigura această cantitate de gaze".
O altă problemă în proiectul Nabucco ar fi că nu există încredere politică în Iran, un alt posibil furnizor. Din aceste motive, oficialul Consiliului Mondial al Energiei consideră că Nabucco poate fi compromis.
Consorţiul care va participa la construcţia gazoductului Nabucco este format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi Transgaz (România). Oficialii europeni estimează că se va lua o decizie asupra construcţiei în primele luni ale anului 2009 şi că lucrările vor începe în 2010. Operatorii Nabucco ţintesc să construiască o conductă de 3.300 km, care să transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale. Investiţia valorează aproape opt miliarde de euro.
De cealaltă parte, proiectul ruso-italian South Stream este susţinut de Grecia, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, aceste ultime două ţări fiind prezente şi în Nabucco. Conducta va porni din Rusia şi va trece pe sub Marea Neagră pentru a ajunge în Bulgaria. De acolo, South Stream se va diviza în două ramuri, una spre Italia şi Grecia, cealaltă spre Austria şi Ungaria.