Preşedintele Estoniei Alar Karis a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni împreună că şeful statului Klaus Iohannis, că "NATO trebuie să aibă capabilităţi prezente pentru a nu oferi Rusiei nicio posibilitate să avanseze pe Flancul estic" şi aliaţii sunt dispuşi să continue să suplimenteze pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei pentru a plăti pentru agresiunile comise asupra Ucrainei, informează news.ro.
"Suntem de acord că este nevoie de acţiuni mai multe pe acest Flanc estic, dat fiind comportamentul agresiv al Rusiei şi prezenţa militară în Belarus, trebuie să adaptăm prezenţa militară înaintată pentru apărare, ceea ce înseamnă că NATO trebuie să aibă capabilităţi prezente pentru a nu oferi Rusiei nicio posibilitate să avanseze pe Flancul estic. NATO trebuie să vină cu un răspuns credibil şi sperăm că va face acest lucru la Summitul viitor. Există acest pachet de sancţiuni impuse Rusiei pentru a plăti preţul agresiunilor comise. Noi suntem absolut hotărâţi să continuăm cu aceste sancţiuni, să le suplimentăm. Ştim că acestea au un efect şi acesta e extrem de dureros", a afirmat Alar Karis.
El a adăugat că este important şi lăudabil faptul că România sprijină Republica Moldova în gestionarea refugiaţilor din Ucraina.
"Încercăm să reducem dependenţa pe care o avem de resursele energetice ruseşti. Am fost astăzi la Chişinău şi am văzut cum arată situaţia refugiaţilor de acolo. Este nevoie de sprijin şi Republica Moldova trebuie să fie ajutată în această situaţie de teribilă criză. România a oferit un exemplu clar al acestui sprijin şi, încă o dată, spun că îmi face o deosebită plăcere să vizitez România şi să mă întâlnesc cu dumneavoastră, domnule preşedinte Iohannis", a completat preşedintele Estoniei.
La rândul său, Klaus Iohannis a precizat că NATO face tot posibilul ca războiul să nu se extindă dincolo de graniţele în care se desfăşoară acum şi că "impunerea unei zone în care nu se poate zbura se poate impune doar militar şi nu dorim să creăm premisele extinderii conflictului armat din Ucraina".
"Poziţia NATO este foarte clară. NATO nu îşi doreşte un conflict militar cu Federaţia Rusă. NATO doreşte să întreprindă orice se poate pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de graniţele în care se desfăşoară acum. Măsurile pe care le-a luat NATO şi UE sunt sancţiuni economice. Impunerea unei zone în care nu se poate zbura se poate impune doar militar şi nu dorim să creăm premisele extinderii conflictului armat din Ucraina. Este o poziţie foarte clară a NATO şi România s-a raliat la această poziţie", a explicat preşedintele Iohannis.