Preşedintele ICCJ Corina Corbu afirmă, referindu-se la abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, că susţinerea publică nu trebuie obţinută prin mijloace populiste, că un asemenea demers afectează grav echilibrul sistemului judiciar şi garanţiile de independenţă şi anunţă că va convoca Secţiile Unite pentru analizarea acestei situaţii şi va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituţia României şi de lege pentru protejarea autorităţii judecătoreşti împotriva oricărui demers apt a-i afecta independenţa, informează News.ro.
"Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ia act cu îngrijorare de intenţia Guvernului şi a Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor, precum şi de confuzia indusă, voit sau nu, în spaţiul public prin referirea la acestea ca fiind "pensii speciale". Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reaminteşte că indemnizaţia tuturor judecătorilor şi procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial, calculându-se şi plătindu-se integral contribuţia de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat, astfel încât susţinerea că pensiile magistraţilor nu sunt bazate, fie şi în parte, pe principiul contributivităţii, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă. Demersul puterilor executivă şi legislativă este şi în vădită contradicţie cu jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale, care a invalidat o iniţiativă cu efect similar, arătând tocmai faptul că pensiile de serviciu ale magistraţilor fac parte din ansamblul de garanţii de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independenţă şi imparţialitate al autorităţii judecătoreşti în ansamblu şi al fiecărui magistrat în parte", precizează preşedintele ICCJ.
În opinia sa, un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar şi garanţiile de independenţă ale acestuia şi este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraţilor cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, raţiunea şi necesitatea existenţei pensiilor de serviciu ale acestora.
Ea face un apel la celelalte puteri ale statului să îşi asume valorile apărării independenţei justiţiei şi garantării unui serviciu public al justiţiei de calitate nu numai la nivel declarativ, ci în mod efectiv şi concret, inclusiv în ceea ce priveşte corecta finanţare a sistemului judiciar şi dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor şi procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensaţie pentru incompatibilităţile şi interdicţiile la care aceştia sunt supuşi tocmai pentru asigurarea independenţei şi imparţialităţii lor, dar şi pentru condiţiile concrete în care se desfăşoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflaţie legislativă ş.a.m.d) şi care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieţii profesionale.
Legea privind eliminarea pensiilor speciale se află pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri. Cu o zi înainte, Comisia de muncă a adoptat în unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor.
1. Voi cu politicieni ati jefuit tara asta
(mesaj trimis de Gogu în data de 18.12.2019, 10:45)
Procurorii impreuna cu politicienii au jefuit aceasta tara. Va amintesc cazul Rompetrol inchis acum recent. Va reamintim prescriptille in cazul Microsoft (unde nimeni nu este vinovat dintre cei ce au tras de timp). Tot actual cazul fratilor Micula care au castigat numai putin de 400 de milioane, pe care la plateste cetateanul pentru incompetenta unora. Pai ce fac procurori in acest caz? Statul sa se indrepte impotriva celor care au gresit si sa le confiste averile. Nu trebuie ca noi sa platim aceste gauri ale unora care acum stau bine merci cu pensii babane. Au gresit parlamentarii, guvernul, cei ce ne-au reprezentat in acest caz atunci recuperati banii de la ei. Nu ei doar pensii speciale si noi cocosati de datorii. HOTILOR!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 11:27)
Salarii occidentale , pensii occidentale
Ce riscuri aveti?
Suteti scutiti de orice responsabilitate , nu patiti nimic indiferent ce greseli faceti
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 11:38)
Un grefier are salariul mai mare ca un prof univ cu doctorate si sute de publicatii...
Un grefier are o pensie dubla ca un doctor sau decat un profesor..
4. Contributivitate
(mesaj trimis de Florin în data de 18.12.2019, 13:54)
Sefa ICCj "coafeaza" adevarul.. sigur ca drepturile magistratilor sunt de natura salariala si se platesc contributiile aferente. Dar ce nu spune dansa este ca la acelasi nivel de contributii (salarii egale) un magistrat ajunge in final sa incaseze mult mai multi bani la pensie tocmai datorita pensiei de serviciu. (Speciala). Deci nu este respectat principiul contributivitatii: la contributie egala, pensie egala.
Evident ca toti cei care pierd bani prin elimimarea pensiilor speciale sunt nemultumiti si gasesc tot felul de justificari.
Urat din partea ei ca incearca sa manipuleze opinia publica...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 14:10)
Ce gunoaie
5. fără titlu
(mesaj trimis de Claus Werner în data de 18.12.2019, 14:22)
Bye Bye pensii speciale, I pup you: judecatori, procurori, grefiere (secretare)
6. Contributii
(mesaj trimis de Florin în data de 18.12.2019, 14:28)
Ma tem insa ca batalia va fi mai lunga. Legi atacate la CCR samd. Practic suntem in situatia "usor anormala" in care magistratii decid daca magistratii pot avea pensii speciale... iar decizia de politica fiscala a guvernului este inlaturata prin decizii "magistrale" (adica ale magistratilor). Oare aceasta nu e o situatie de conflict constitutional?
7. Tupeu si nesimtire cu nemiluita !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 18:14)
C. CORBU ara nerusinarea sa ne ,,orbeasca de la obraz" pe cei care nu suntem speciali cu asemenea ,,argumente" !
Corbu tot corb....!
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 19:45)
Doamne Dumnezeule cu logica asta duduia chiar e judecător pe bune sau de incubație?Imi retrag cuvintele dacă,în Franța, Germania,SUA,Anglia un judecător are o pensie mai mare de 15 ori decat cea medie.Daca nu e asa este o roată din buzunarul meu
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 20:07)
Dna,esti judecător,pe bune? Ptr dumneata pare sa fie o diferență între pensia specială si cea de serviciu,dar cum ai rezolva problema dacă un hoț spune că nu a furat ci doar a smenuit???Deci Dumneata nu ne furi doar ne smenuiesti?
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 20:26)
Dna dupa cum vorbesti de pensie de serviciu, probabil in jurul a 20000 lei,pare ca ne faci un serviciu ca nu ne ceri si una specială de inca 20000 lei! Să o numim logica de judecător???
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 21:27)
Avocații sunt in sec 21 voi pe la 1980!!
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2019, 21:30)
Propun sporuri ptr.avocati ca lucreaza cu voi !
12. Sunteti penibila, scumpa doamna, de rang inalt.
(mesaj trimis de Cristea în data de 31.03.2020, 14:48)
Voi nu faceti justitie. Voi ati pactizat cu coruptii. Sunteti avocatii lor. Tribunalele populare va vor desfiinta. Alta cale nu este. V-o spune un om de dreapta. Sunteti compromisi. Altcineva trebuie sa faca justitie. Ati avut o sansa, ati fost bine platiti, insa lacomia, santajul si coruptia v-a desfiintat. Ati devenit oamenii serviciilor, care au devalizat tara. Procurorii sunt avocatii hotilor, sustinuti de judecatori. Poporul nu are acces la justitie.
Poate coruptii de la CCR, condusi de PSD-istul Dorneanu cu pensie uriasa pentru jaful national, va scapa pe moment, dar veti inapoia tot, in curand, pentru ca nu ati rezolvat nimic, din misiunea voastra.