Preşedintele interimar al Senatului cere Curţii Constituţionale să îl scape pe Tăriceanu de cel mai recent dosar penal

M.I.
Politică / 29 mai 2020

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a sesizat vineri Curtea Constituţională (CCR), la solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu, revendicând un conflict juridic cu Ministerul Public, după ce procurorii au deschis un dosar penal în care este cercetat şi liderul ALDE pe motiv că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind demiterea senatorului PSD Cristian Marciu, găsit incompatibil, transmite G4media.

"Niciunui membru al Parlamentului nu îi poate fi impusă o anumită conduită în exercitarea opţiunii de vot. Punerea la dispoziţie a unor documente întocmite în timpul derulării dezbaterilor parlamentare în care este analizată orice solicitare a unei autorităţi publice, reprezintă o formă de imixtiune şi de încercare de control a activităţii şi procedurilor parlamentare, în condiţiile în care acestea se finalizează prin votul liber exprimat de senatori. şi-a arogat competenţa de a exercita un control judiciar asupra modului de derulare a unor proceduri parlamentare, realizate conform Regulamentului Senatului, de către preşedintele acestei Camere legislative, de Biroul permanent al Senatului, precum şi de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări. Actele procedurale îndeplinite în conformitate cu prevederile regulamentelor parlamentare nu pot face obiectul controlului organelor Ministerului Public, acestea fiind modalităţi prin care Camerele Parlamentului îşi îndeplinesc rolul constituţional şi îşi desfăşoară lucrările în temeiul şi potrivit propriei autonomii organizatorice şi funcţionale", înformează sursa citată.

"Efectuarea urmăririi penale faţă de Preşedintele Senatului, în funcţie în anul 2017, pentru acte de procedură parlamentară, respectiv nesupunerea votului plenului Senatului a încetării de drept a unui mandat de senator validat în 2016, pentru care Agenţia Naţională Integritate a emis în 2012 un raport de evaluare privind incompatibilitatea acestuia cu exercitarea funcţiei de consilier judeţean în perioada 2008-2012, rămas definitiv în 2015, reprezintă un fapt fără precedent, o încălcare a regimului separaţiei puterilor în stat", se mai arată în sursa citată.

Pe 30 martie, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat conducerii Senatului să sesizeze Curtea Constituţională cu un conflict juridic între Parlament şi Parchetul General susţinând că procurorii "se amestecă direct" în activitatea parlamentară pentru că anchetează motivele pentru care un senator PSD cu decizie definitivă de incompatibilitate din 2015 mai este încă în funcţie, deşi legea prevede clar că el trebuia să îşi piardă mandatul.

În acest dosar Călin Popescu Tăriceanu este suspect de comiterea a două infracţiuni, abuz în serviciu şi uzurparea de calităţi oficiale, deoarece, în calitate de preşedinte al Senatului, ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiţiei - constatarea pierderii calităţii de senatorul social-democrat.

Tăriceanu a fost citat până acum de două ori la Parchetul General, prima oară în ianuarie, ultima oară pe 10 martie, pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea suspect în acest dosar penal.

Potrivit surselor citate, solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu de sesizare a Curţii Constituţionale figurează pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Permanent al Senatului, programată să înceapă la ora 12:00.

El acuză Parchetul General de "încălcarea gravă a principiului constituţional al colaborării instituţionale loiale între autorităţile publice" pentru că a cerut în mod repetat Comisiei juridice a Senatului de a preda procurorilor documentele referitoare la dezbaterea privind mandatul senatorului PSD Cristian Marciu. Social-democratul a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă, iar în martie 2017 Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să constate încetarea calităţii de parlamentar a acestuia. Vreme de trei ani însă solicitarea ANI a rămas fără niciun răspuns din partea Senatului, ceea ce a dus la deschiderea de către Parchetul General al dosarului penal în care Tăriceanu are calitatea de suspect.

"Consider că acest amestec al unei structuri a Autorităţii Judecătoreşti în derularea unei proceduri regulamentare în Senat nu este o simplă interferenţă funcţională în activitatea parlamentară a unei comisii permanente a Senatului, ci o încălcare gravă a rolului constituţional al Parlamentului ca organism reprezentativ suprem al poporului", a transmis Tăriceanu.

"Activitatea unei comisii permanente se desfăşoară cu un anumit grad de flexibilitate, iar durata îndeplinirii acesteia ţine de specificul activităţii respective", motivează Tăriceanu blocarea vreme de trei ani în Comisia Juridică a Senatului a solicitării ANI de încetare a mandatului senatorului PSD Marciu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. scarba asta de politruc de prin 2007 cand sa alia cu scarbele alelalte de psd.isti fac toate porcariile si toate nefacutele pe scena politca,cred ca rad de se' prapadesc'in morminte fosti comunisti si jubileaza cand se uita la continuatorii doctrinei lor un pic cosmetizata

    Taricene iti tremura pantalonii? Daca esti nevinovat numai justitia trebuie sa hotarasca asta. Asa ca mai bine pune te la dispozitia procurorilor si judecatorilor. nu mai plange pe la CCR ....

    1. Asa au facut mereu poate reusesc ca si cu Dragnea.

    "...cere CCR sa il SCAPE de cel mai recent dosar" e un titlu pe care numai o trompeta securista putea sa il emane.

    CCR nu scapa pe nimeni de dosare. 

    "...cere CCR sa decida asupra unui posibil conflict de natura constitutionala" era un titlu de jurnalisti. 

    Daca presedintele senatului facea o fapta neconstitutionala era bine? 

    Cum se zice corect "Lugenpresse" sau "Judenpresse" ca nu mai stiu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb