Preşedintele Iohannis: "Avem nevoie de un nou început în politică"

I.D.
Miscellanea / 1 decembrie 2015

Preşedintele Iohannis: "Avem nevoie de un nou început în politică"

Actualizare 15:07 Cioloş: "Ceea ce vom clădi în acest an, vrem să construim în mod durabil"

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi, la finalul paradei de 1 Decembrie din Piaţa Constituţiei, că Guvernul pe care îl conduce îşi doreşte să construiască ceva durabil, să nu facă schimbări doar de dragul schimbărilor, adăugând că este nevoie şi de timp pentru ca aceste schimbări să se vadă.

Premierul Cioloş a spus: "Eu sunt conştient de misiunea dificilă pe care o are Guvernul actual, mai ales după o perioadă de tensiuni, într-o perioadă în care aşteptările românilor sunt foarte mari, mai ales de la autorităţile publice, şi vreau să transmit românilor că am înţeles acest mesaj. Avem nevoie doar de timp, n-o să stăm ascunşi, o să comunicăm, dar vrem ca ceea ce vom clădi în acest an, vrem să construim în mod durabil, să nu facem schimbări doar de dragul schimbărilor, să facem astfel ca instituţiile statului, cel puţin cele care se află în subordinea Guvernului, să evolueze pentru un serviciu mai eficient pentru cetăţeni".

El a arătat că Guvernul îşi doreşte să conlucreze şi cu partidele politice din Parlament şi şi-a exprimat că se va vedea şi acolo o evoluţie atât în relaţia cu cetăţenii, cât şi cu Guvernul.

Dacian Cioloş a mai declarat: "Vreau să le transmit românilor că voi rămâne cu Guvernul deschis la semnalele care vor veni din partea lor, însă sper să găsim energia asta a contestării într-o energie a construcţiei. Ca să schimbăm România, trebuie să ne schimbăm în primul rând noi, pe noi înşine în bine, eu vă spun sincer, trăiesc fiecare zi ca şi cum ar fi prima zi sau ultima zi la Guvern, pentru că vreau să folosesc energia pe care o am la dispoziţie şi pe care o voi mobiliza în acest an în calitatea pe care o am ca să facem ca lucrurile să evolueze şi la sfârşitul anului 2016 să trăim cu mai multă încredere în noi şi să vedem că sunt lucruri care se pot schimba".

(I.D.)

---------

Actualizare 11:53 Gabriel Oprea: "Marea Unire este cel mai important reper istoric al României"

Marea Unire este cel mai important reper istoric al României şi ţine de noi să păstrăm vie amintirea unui moment care a marcat destinul naţiunii noastre, afirmă preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, în mesajul transmis cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

''Astăzi, când ne apropiem de împlinirea a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei şi a Banatului cu România, înţelegem mai bine cât de mult au contat unitatea, independenţa şi suveranitatea câştigate cu efort, cu sacrificiu şi cu sângele eroilor noştri. Înţelegem mai bine care este destinul nostru ca naţiune şi care este obligaţia noastră faţă de generaţiile care vor veni. Înţelegem mai bine că datoria noastră este să luptăm în continuare pentru a păstra ceea ce am primit şi pentru a desăvârşi idealul la care au visat generaţii întregi de români. În această zi este important să ne gândim la cei care şi-au dat viaţa pentru ţară şi să ne rugăm pentru ei. La fel de important este să ne gândim şi la cei care slujesc astăzi sub drapel pentru siguranţa întregii societăţi. Ei sunt cea mai bună garanţie că România va rămâne aşa cum o ştim astăzi şi că Marea Unire va fi apărată cu orice preţ'', scrie Gabriel Oprea în mesajul său.

El subliniază importanţa Armatei, ca instituţie de bază a statului şi simbol al devotamentului, şi a sistemului de securitate.

''Trebuie să înţelegem că o naţiune sigură şi prosperă nu poate fi construită fără o Armată puternică. Din acest motiv am susţinut legea statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, am susţinut o nouă lege pentru salarizarea cadrelor militare şi am luptat pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică de ultimă generaţie. Ca ministru, ca viceprim-ministru, am făcut tot ceea ce a ţinut de mine ca instituţiile care formează sistemul de securitate al României să fie puternice. Am făcut tot ce a ţinut de mine ca militarii, poliţiştii, jandarmii, pompierii, poliţiştii de frontieră şi toţi angajaţii din domeniul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să primească drepturile care li se cuvin, iar haina militară să-şi recapete prestigiul pe care îl merită. O Românie puternică nu poate exista fără un sistem de securitate puternic'', adaugă Gabriel Oprea.

De asemenea, fostul vicepremier arată că ''o Românie unită nu poate exista fără o societate unită''.

''Tocmai din acest motiv, de Ziua Naţională, doresc să transmit un mesaj de unitate şi solidaritate către toţi românii. Lucrurile care ne unesc sunt cu mult mai importante decât cele care ne despart. Ţine de noi să trecem peste divergenţele de opinii, peste orgolii şi peste interese înguste personale, de grup sau de partid. Trebuie să privim cu toată responsabilitatea către acele valori, către principiile şi reperele care ne definesc ca naţiune. Iar pe acest fundament comun, trebuie să construim o naţiune mai puternică şi mai unită. România este ţara tuturor cetăţenilor ei. Dar şi noi, la rândul nostru, suntem parte a întregii naţiuni. Să înţelegem acest lucru, să ni-l asumăm ca atare şi să luptăm împreună pentru ca idealurile Marii Uniri să devină un scop comun al întregii societăţi. Să fim mai mult decât o sumă de comunităţi, să fim, înainte de toate, o Naţiune! Aşa să ne ajute Dumnezeu!'', spune liderul UNPR în mesajul său

(I.D.)

-------

Actualizare 11:17 Gorghiu: "Aniversarea zilei de 1 Decembrie trebuie să ne oprească de la mizele prezentului, să ne îndrepte atenţia spre simboluri, istorie şi valori"

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a transmis o scrisoare românilor şi liberalilor cu ocazia Zilei Naţionale de 1 Decembrie în care afirmă că ''proiectul unităţii naţionale este o casă la care au trudit din greu generaţii de români, iar la temelia acesteia se află jertfa a sute de mii de soldaţi români şi patriotismul şi viziunea politică a unor oameni politici liberali, precum cei din familia Brătianu''.

''Aniversarea zilei de 1 Decembrie trebuie să ne oprească pentru o clipă de la mizele prezentului şi să ne îndrepte atenţia spre simboluri, istorie şi valori. Sărbătorim 1 Decembrie - Ziua Naţională a României şi nu putem să nu ne reamintim ce a însemnat proiectul naţional de-a lungul istoriei de 140 de ani a PNL. În toate guvernările sale, precum şi în toate acţiunile sale politice, Partidul Naţional Liberal a avut două preocupări majore: Proiectul naţional, realizarea idealurilor de independenţă şi unitate naţionale ale românilor şi Proiectul de modernizare a României, în sensul transformării într-un stat de tip occidental, democratic şi prosper'', susţine copreşedintele PNL în scrisoarea citată.

Ea reaminteşte de ''părinţii fondatori ai statului român modern'' şi reformele guvernării liberale, aratând că, pe 1 Decembrie, ''avem cel mai bun prilej să ne gândim cu recunoştinţă la aceşti înaintaşi, să le cinstim memoria''.

''Ion C. Brătianu este cel care a condus guvernul în momentele de cumpănă şi glorie ale Războiului de Independenţă. Tot el este cel care s-a implicat în mod decisiv în aducerea pe tronul României a prinţului Carol de Hohenzolern, viitorul Rege Carol I, în anul 1866. Marea guvernare liberală din perioada 1876 - 1888 a fost un succes remarcabil atât pentru PNL, cât, mai ales, pentru România. (...) Epoca de graţie pentru modernizarea României a stat sub semnul Brătienilor. (...) PNL a modelat România, iar în acest proces s-a modelat şi pe sine, fiind permanent cu câţiva paşi înaintea altor forţe politice. (...) În 1923, PNL a dat o Constituţie modernă, care asigură o bază solidă pentru a continua în ritm accelerat modernizarea ţării. Este o realitate dovedită a istoriei că Partidul Naţional Liberal este profund legat de transformarea României într-un stat modern, european'', spune copreşedintele PNL.

În opinia sa, cea mai sănătoasă şi autentică formă de ataşament faţă de un partid politic este ataşamentul faţă de idei, principii, valori, cultul memoriei pentru înaintaşii care au creat naţiunea română modernă.

''Sper că politica românească se va aşeza cât mai curând pe bazele valorilor morale şi ale principiilor sănătoase. Societatea românească ne cere acest lucru iar noi, liberalii, trebuie să fim primii care răspund acestei revendicări. A servi interesul public, a urmări cu adevărat obiective înalte, şi nu interese mărunte, este cel mai bun mod în care putem cinsti istoria României şi memoria Brătienilor. Am convingerea că în perioada care va urma, Partidul Naţional Liberal se va ridica din nou la înălţimea misiunii sale istorice, aceea de a crea prin noi înşine o Românie cu adevărat europeană, prosperă şi democratică. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!'', încheie Alina Gorghiu scrisoarea adresată românilor şi liberalilor.

-------

Actualizare 10:51 Preşedintele Iohannis: "Avem nevoie de un nou început în politică"

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că Ziua Naţională din acest an poate fi un nou început în materie de practici, comportamente şi mentalităţi, subliniind că este nevoie de un nou început în politică.

"Ştiu că a fost un an dificil pentru toată lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcţionează, câte lucruri grave avem în toate sistemele. Dar au scos la iveală şi exemple de curaj, dăruire şi determinare, şi mai ales o profundă dorinţă de schimbare. Acestei dorinţe de schimbare va trebui să-i răspundem în anul ce urmează cu toţii - oameni politici, instituţii, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Naţională din acest an ca pe un nou început, în materie de practici, comportamente şi mentalităţi. Ne place sau nu, politica este cea care dă direcţia unei societăţi şi prin care se exprimă interesele oamenilor. Avem nevoie de un nou început în politică", a spus Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acest nou început în politică nu înseamnă să fie "şterse cu buretele lucrurile bune care s-au întâmplat, ci să încercăm cu toţii o înnoire - idei noi, abordări şi atitudini noi, păstrând în acelaşi timp stabilitatea şi echilibrul sistemului politic românesc".

"2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetăţenilor în instituţii, partide, dar şi în oamenii care candidează în numele lor", a spus şeful statului.

El a arătat că a ales anul acesta o celebrare mai puţin fastuoasă şi mai mult ancorată în realitate, în care sunt onorate simbolurile naţionale, pe cei ce servesc sub drapelul tricolor în teatrele de operaţiuni militare şi în care se arată preţuirea faţă de cei care promovează şi întruchipează valori în societatea românească şi sunt recunoscute profesionalismul şi efortul pus în slujba celorlalţi.

Şeful statului a indicat că 1 Decembrie reprezintă aniversarea Marii Uniri şi sărbătoarea noastră de suflet.

"1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci şi prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa şi în lume, de a fi conştienţi de noi înşine. România se defineşte astăzi mai activ şi cu mai multă hotărâre, într-o regiune complicată, într-o lume în care şi-au făcut loc, din păcate, războiul şi ameninţarea teroristă. Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 20 sau 10 ani şi chiar faţă de anul trecut. Într-o vreme incertă şi imprevizibilă, România oferă certitudine şi predictibilitate - certitudinea democraţiei în interior şi predictibilitatea parteneriatului în exterior", a arătat Iohannis.

El a arătat că democraţia este în prezent un bun naţional şi că românii au deja o conştiinţă civică democratică puternic înrădăcinată.

"Ţara noastră este astăzi şi un partener credibil pentru aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană. Avem această capacitate de a furniza încredere şi stabilitate într-o zonă cu tensiuni şi riscuri de toate felurile", a subliniat şeful şeful statului.

El a mai spus că în 2018 se va sărbători centenarul Marii Uniri care va fi prilejul unui bilanţ pentru cei 100 de ani de modernitate, dar şi pentru proiectarea următorilor o sută de ani.

"Cred că din această viziune pentru următorul secol nu vor putea lipsi educaţia şi cunoaşterea, respectul pentru valorile materiale şi spirituale, pentru moştenirea culturală şi patrimoniu, pentru toate acele lucruri care definesc ingeniozitatea, creativitatea şi ambiţia acestui popor", a susţinut Iohannis.

El i-a îndemnat pe români să poarte "în suflet ziua de azi ca pe una specială".

"Vă îndemn să purtăm în suflet ziua de azi ca pe una specială, în care suntem conştienţi de ceea ce ne apropie şi ne face mai buni, mai uniţi, mai solidari! Să fim mai generoşi cu noi înşine şi unii cu alţii, pentru că niciodată ura şi învrăjbirea nu au dus la prosperitate şi nu au mişcat o societate înainte. Unitatea, solidaritatea şi consecvenţa sunt căile care ne vor duce spre o Românie cu adevărat puternică în Europa şi în lume!", a conchis şeful statului.

----------

Preşedintele Klaus Iohannis va participa marţi la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Bucureşti, la care va fi prezent şi premierul Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului va transmite azi, de la Palatul Cotroceni, de la ora 10,00 un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României, iar de la ora 11,00 va participa la parada militară din Piaţa Constituţiei.

Tot azi, preşedintele Iohannis are o videoconferinţă cu militari români aflaţi în teatrele de operaţii, iar apoi va participa la ceremoniile de înaintare în grad a unor ofiţeri şi de decorare a unor membri ai Academiei Române, a postului Radio France Internationale România, precum şi a reprezentanţilor Agenţiei Spaţiale Române.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...in speranta (acea stare care ar trebui sa moara ultima) ca soarta ta se va schimba, un pic mai bine pentru ce-i ce-ti apartin ca neam, un pic mai aproape de valorile europene si mai putini misei pe langa tine. La multi ani !

    1. Romania - simbolurile, istoria si valorile - sintem noi, ca natiune si ca fiecare; nu sintem robii cine stie caror tinte metafizice care sa ne pluteasca pe deasupra, ci noi insine sintem mizele prezentului si viitorului, catre noi este normal sa ne indreptam atentia.

      La multi ani, noua impreuna! 

      Micsorarea productiei industriale, diminuarea redeventelor, scaderea acceptantei monedwi europene...PREMIZE ale unei dezvoltari propice unui mediu social constructiv. ...Bravo doamna Gorghiu

      Speranta, Speranta..... speranta moare ultima. An de an, la fiecare eveniment major, al natiunii sau personal, romanii traiesc speranta de mai bine.

      Si iarasi, iarasi, o luam de la inceput. 

    La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla!

    Unirea romanilor intr-un singur stat a fost facuta de catre poporul roman cu mari sacrificii. 

    Glorie nepieritoare eroilor poporului roman! 

    "așteptările românilor sunt foarte mari" 

    Ceea mai mare asteptare a romanilor este ca toti mafiotii din structurile statului, pentru ca si-au batut joc de romani, pentru ca i-au considerat pe romani suboameni, vaci de muls, sa ajunga unde merita, adica la beci, si sa fie tinuti acolo pina ce vor restitui "in integru" tot ce-au furat. 

    Cea mai mare si demna dorinta a romanilor este unirea cu fratii de peste Prut. Sper sa se realizeze inainte de decembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb