Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda le-a cerut liderilor statelor membre ale NATO să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice eventuală prudenţă ca pe o slăbiciune din partea Occidentului, relatează Reuters, conform agerpres.ro.
Într-un interviu acordat agenţiei de presă britanice, şeful statului lituanian le-a recomandat aliaţilor din NATO să ignore temerile conform cărora intrarea Ucrainei în NATO ar fi o provocare la adresa Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.
''Nu ar trebui să ezităm în luarea unor decizii mai îndrăzneţe pentru că altfel regimul lui Putin va decide că aliaţii occidentali sunt prea slabi, că ei ar trebui împinşi în colţ şi că apoi vor capitula'', a spus Nauseda.
Ucraina face presiuni asupra NATO pentru ca la summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare Kievul să primească garanţia că va adera la Alianţă de îndată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.
State precum SUA şi Germania sunt însă mult mai prudente, temându-se de aducerea NATO mai aproape de un război activ cu Rusia, care a văzut în extinderea Alianţei o dovadă a ostilităţii Occidentului faţă de Moscova.
Gitanas Nauseda a declarat pentru Reuters că la summitul din 11-12 iulie ar putea fi oferite Ucrainei promisiuni că după război aderarea sa la NATO va urma o procedură mai rapidă şi că ţara va primi în continuare sprijin militar occidental în conflictul contra Rusiei.
''Înţelegem cu toţi că acum, în mijlocul războiului, Ucraina nu poate adera la NATO imediat. Înţelegem acest lucru, ucrainenii înţeleg acest lucru. Dar trebuie să creăm proceduri, să vedem cum procedăm, astfel că nu va fi timp de pierdut dacă războiul se încheie şi victoria este de partea ucraineană'', a explicat preşedintele Lituaniei.
El a mărturisit că se aşteaptă ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski să fie prezent la summitul de la Vilnius, în pofida faptului că acesta a spus că nu are ''niciun sens'' să meargă acolo decât dacă Kievul primeşte un ''semnal'' la acea reuniune: ''Sper că el va fi aici şi că va juca un rol important în luarea deciziilor de la Vilnius''.
Pe de altă parte, Nauseda a apreciat că posibilitatea ca Suedia să fie acceptată în NATO la reuniunea la nivel înalt de săptămâna viitoare devine ''complicată'' şi că şansele ca ţara nordică să adere la Alianţă scad cu fiecare zi.
În urma declanşării invaziei ruse în Ucraina, Suedia a solicitat să intre în NATO, dar Turcia şi Ungaria au blocat procesul de ratificare. În primăvara acestui an, o altă ţară nordică, Finlanda, a devenit membru deplin al Alianţei Nord-Atlantice, transmite agerpres.ro.
1. stupid
(mesaj trimis de Mihnea în data de 04.07.2023, 11:27)
Lasand la o parte faptul ca este imoral sa schimbi regulile de aderare in timpul jocului, stie cineva cand si daca se va incheia razboiul ? Este el sigur la sfarsitul razboiului, care poate va dura 100 de ani, va mai exista NATO ? Sa va mai exista Ucraina la finalul lui ? Sau lumea asa cum o stim noi ?
Sa ne spuna si noua deznodamantul, ca ne-am plictisit astepand finalul.
Sa te apuci sa faci planuri ptr Ucraina e ca si cum Iohannis maine se apuca sa faca planuri ptr nepotii lu - ce casa le cumpara, la ce scoala ii trimite, etc
1.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 04.07.2023, 17:32)
La nivelul lor trebuie sa faci planuri pe termen lung. Daca se realizeaza sau nu, este o alta discutie.
Oricum, planul strategic, long-run este de subordonare a Rusiei. Finalitatea o vor vedea, probabil, alte generatii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2023, 12:14)
Și ce relevanta ARE ce spune presedintele
micro statului Lituanian, oricum NATO este
sub comanda USA, și pe buna dreptate
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2023, 08:08)
are relevanta, ca incet incet dispare statul terorist milenar rusia.
3. Chiar ieri UKR a atacat cu drone Moscova ,si nici
(mesaj trimis de Anxios în data de 04.07.2023, 12:35)
Ieri Ucraina a atacat cu drone Moscova ,una din multe situatii in care au efectuat atacuri peste granita fara sa fi declarat cineva razboi dupa reguli si fara ca sa recunoasca aceste lovituri . Mascheaza aceste atacuri ,unele dintre ele cu echipamente militare trimise de aliati,prin acele grupuri zise de militii ruse razvratite . Daca primesc statut de preaderare la Nato ,sau daca Stoltenberg propune schimbarea statutului NATO ,care e o organizatie defensiva ,putem sa facem un exercitiu de imaginatie cu ce se va intimpla ?! Pai eu zic ca vor face si mai multe atacuri peste granita recunoscuta a Rusiei ,nu vor recunoaste ca sunt autorii loviturilor si se deschide posibilitatea ca sa fie declarat atacul ca din partea unei tari membre Nato. Mie mi se pare ca regimul Zelenski manevreaza numai in directia asta ,a implicarii Nato ,foarte probabil incurajati de US .Si asta inseamna numai extinderea razboiului a distrugerilor econbomice si a haosului social in Europa ,tot pe discurs de apararea ...legii si a dreptatii . Chiar trebuie sa i lasam pe americani sa faca un razboi etern in Europa ?! Din atatia sefi de state platiti de fiecare popor in parte ,care participa la decizii ,nu gandeste nimeni la consecintele lor asupra popoarelor care le au incredintat mandatele ?!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2023, 13:12)
din text = "Ucraina face presiuni asupra NATO pentru ca la summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare Kievul să primească garanţia că va adera la Alianţă de îndată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat"
se va incheia razboiul ?
ucraina vrea sa faca pace ?
ucraina va accepta pierderea crimeei si a donbasului ?
sau ucraina crede ca va recuceri crimeea si donbasul ?
"State precum SUA şi Germania sunt însă mult mai prudente, temându-se de aducerea NATO mai aproape de un război activ cu Rusia"
de ce ?
se poate ca :
1.Ucraina sa faca pace cu rusia
2.ucraina sa intre in NATO
3.ucraina sa atace rusia
4. NATO sa fie obligata sa intre in razboi cu rusia
Ucraina a mai facut asta in 2015 cand a semnat un tratat de pace cu rusia
si apoi inloc sa isi respecte cuvantul dat au atacat donbasul provocand reactia rusiei in 2022
Tot ucraina a tras o racheta inspre polonia omorand 2 fermieri si apoi a strigat ca rusii au atacat polonia si deci NATO
O alta incercare disperata de a implica NATO in razboiul lor
noroc cu americanii care le-au inchis gura spunindu-le ca minciuna lor se vede din satelit adica din satelitul care a aratat clar ca Ucraina a tras racheta
daca NATO NU vrea razboi cu rusii = NU va primi Ucraina in NATO
mai mult , NATO ar trebui sa dea afara Polonia si tarile baltice care vor razboi cu rusii dar nu au armata pentru asta si incearca si ele disperate sa atraga NATO in conflict deschis cu rusia
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2023, 19:12)
Țările baltice care au făcut parte din URSS nu au ce caută in NATO … Polonia care este antiRusia nu are ce caută in NATO … Aceste tari pot atrage oricând NATO in război cu Russia … USA este in pericol …