PREŞEDINTELE MOLDOVEI: "Rusia continuă să sprijine Tiraspolul"

Internaţional / 12 iunie 2016

Nicolae Timofti şi Bohuslav Sobotka (Sursa: Facebook)

Nicolae Timofti şi Bohuslav Sobotka (Sursa: Facebook)

Federaţia Rusă are interesul de a-şi menţine influenţa în această zonă, fiind un obstacol serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, a declarat preşedintele moldovean Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu premierul ceh, Bohuslav Sobotka, aflat într-o vizită oficială la Chişinău, informează portalul Moldova.org.

"Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului înainte de criza din Ucraina în ceea ce priveşte consolidarea influenţei geopolitice la graniţele cu state membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Şi în cadrul recentelor negocieri în formatul «5+2», Federaţia Rusă a continuat să sprijine autorităţile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul şi sudul republicii", a declarat preşedintele Timofti.

Preşedintele moldovean a subliniat, în acelaşi context, impactul informaţiilor propagandistice difuzate de posturile de televiziune ruse, destul de numeroase în spaţiul mediatic autohton.

Referindu-se la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi SUA împotriva Federaţiei Ruse, Nicolae Timofti a afirmat că acestea sunt adecvate situaţiei.

Cât priveşte relaţiile moldo-cehe, şeful statului a salutat vizita premierului Sobotka şi a mulţumit Republicii Cehe pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în efortul de implementare a agendei europene. Premierul ceh a exprimat disponibilitatea ţării sale de a împărtăşi experienţa cehă în materie de integrare europeană.

"Trei ţări din cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia şi Ucraina) au o relaţie specială cu Uniunea Europeana. Autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele şi să ofere un cadru legislativ funcţional pentru implementarea prevederilor Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană", a spus Bohuslav Sobotka.

De asemenea, primul ministru ceh a subliniat importanţa semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internaţional, ceea ce ar constitui un semnal pozitiv pentru investitorii străini şi ar crea premise pentru progresul economic al republicii.

Cu ocazia acestei întrevederi, cei doi oficiali au abordat relaţiile economice moldo-cehe, menţionând necesitatea intensificării schimburilor comerciale între cele două ţări.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Timofti, Rusia face ceea ce a făcut și face și România: sprijină una dintre părți (românofilă sau rusofilă).

     

    Iar obstacolul integrării europene este la tine, băi Timofti. Moldova nu a primit niciun fel de garanții de aderare. Și știi de ce? Nu din cauza Rusiei ci din cauza ta și a politicienilor corupți din Moldova. 

     

    Ești chiar așa de obtuz, măi Timofti? Chiar și cehul care te-a vizitat a spus asta: 

     

    "Chișinăul trebuie să continue reformele și să ofere un cadru legislativ funcțional ... bla bla". Adică, trebuie să învățați democrație. Interzicerea unor candidați în alegeri și a unor canale de televiziune nu sunt măsuri care să vă câștige dreptul de a fi în UE. Veți rămâne ca tâmpiții la granița dintre două zone economice, nici în UE și cu relația cu Rusia stricată de tot. Uită-te Timofti la Belarus și la cum joacă Lukașenko. Sigur că nu vrea în UE, dar încearcă să obțină ce este mai bun din ambele tabere.

    1. ar trebui sa folosim un limbaj mai respectuos când vorbim conducatorului unei tari surori.

      Posibil ca dacă ar fi Erdogan să îmi deschidă proces pentru folosirea cuvintelor "măi" și "băi" în legătură cu Persoana Sa Prezindențială.

      Respectul nu trebuie să vină față de o persoană (în acest caz Timofti) care nu respectă dorința majorității propriului popor. Eu respect ce vrea poporul moldovean (așa amestecat cum este el cu rusofili și românofili). Ce vrea altcineva mă interesează prea puțin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb