Preşedintele "Raiffeisen Bank": Mugur Isărescu ar trebui să mai discute cu băncile

R.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2007

Preşedintele "Raiffeisen Bank": Mugur Isărescu ar trebui să mai discute cu băncile

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, a criticat ieri Banca Naţională pentru lipsă de comunicare cu mediul bancar. Domnia sa este nemulţumit de lipsa dialogului dintre Banca Naţională şi băncile comerciale şi consideră neîntemeiate remarcile guvernatorului Mugur Isărescu potrivit cărora creditele acordate de băncile comerciale duc la creşterea deficitului de cont curent. Domnul van Groningen a declarat: "Merită să avem o discuţie cu Banca Centrală privind sistemul bancar. BNR ar trebui să iniţieze o discuţie cu băncile comerciale pe problema creditelor. Nu cred că noi suntem vinovaţi pentru creşterea deficitului de cont curent al României. Noi, băncile, dăm credite în principal ca să finanţăm mijloacele de producţie şi să ajutăm exporturile. Ce ar trebui să facem să limităm creditele, să nu respectăm legile comunitare?".

Preşedintele Raiffeisen Bank a mai precizat, citat de Rompres, că bancherii nu au mai avut de peste un an întâlniri cu guvernatorul Mugur Isărescu: "Nu îmi amintesc de o întâlnire recentă a guvernatorului Mugur Isărescu nu noi, bancherii. De peste un an nu a mai avut loc nicio întâlnire cu preşedinţii de bănci şi în aceste condiţii este greu să spui cine este vinovat".

Mugur Isărescu a avertizat, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei, că expansiunea creditului neguvernamental a erodat puternic deficitul de cont curent al României, în 2007. "Deficitul de cont curent este creat de sectorul neguvernamental, de expansiunea creditului. Nu oamenii de afaceri sunt vinovaţi, ci băncile. Deficitul este creat de bănci, ca să o spun mai clar", a subliniat guvernatorul. Acesta a spus că relaxarea creditării a făcut ca băncile comerciale să nu mai ţină cont de implicaţiile macroeconomice ale creşterii consumului, pentru a câştiga cotă de piaţă.

"Factorul care a contribuit la expansiunea creditului în acest an a fost relaxarea restricţiilor de creditare. Principala relaxare din acest an a constat în relaxarea restricţiilor directe în calea creditului", a explicat guvernatorul Băncii Centrale. Isărescu nu a fost foarte optimist nici în ceea ce priveşte diminuarea creditului neguvernamental.

"Nu vedem în perioada următoare unu sau doi factori care să acţioneze cu certitudine în diminuarea cererii, nici pe aceea de consum, particulară, nici cererea de credite", a spus acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb