Preşedintele şi primul ministru sunt în aer

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 17 decembrie 2007

Cristian Pîrvulescu

O informaţie aparent nevinovată "produsă" de o corespondentă a unui canal de informaţii aflată la Bruxelles cu ocazia Consiliului european a provocat un hohot de râs spectatorilor de la "Zece pentru România". Dar dacă, lăsând gluma la o parte, cei doi chiar sunt "în aer"? Căci, dacă atât de oportun, ambii competitori politico-instituţionali au fost premianţi la două din cele zece categorii supuse verdictului opiniei, mai mult sau mai puţin publice, situaţia lor e puţin "albastră". Aerul prea tare al puterii le-a afectat funcţia raţiunii "de stat". Ajunşi pe culmi, cei doi, şi alţii asemenea, văd lumea de sus. O stranie logică nietzcheniană, ceva dincolo de bine şi de rău, transpare din acţiunile şi atitudinile lor. Empatia faţă de ceilalţi, jucată cu mai mult sau mai puţin talent, nu convinge pe toată lumea. E doar un exerciţiu obligatoriu pentru a obţine voturi. Şi dacă voturile nu mai vin, trebuie găsiţi vinovaţii. Pentru că, nu-i aşa, legitimitatea odată câştigată nu mai poate fi contestată.

Ori, tocmai legitimitatea e problema primului ministru. Ales de parlament, nominalizat de preşedinte (obligat de Protocolul Alianţei DA), votat de parlament, acceptat de propriul partid, Călin Popescu Tăriceanu rămâne un politician suspendat între cer şi pământ. Poziţie vulnerabilă care îl expune tuturor atacurilor şi nu îi permite o apărare puternică. Pe câtă vreme, preşedintele şi-a câştigat legitimitatea prin alegeri şi şi-a reconfirmat-o prin referendumul din 19 mai. Ceea ce, împreună cu datele de opinie relevate de sondaje, l-a plasat pe un alt tărâm, acolo sus, unde aerul e atât de rarefiat.

Că preşedintele respiră alt aer decât cel mult prea corupt al pluralismului valorilor şi opiniilor o dovedeşte şi atacul îndreptat asupra semnatarului acestor rânduri acum câteva zile. În cazul în discuţie, nu principiile, ci Adevărul Prezidenţial, specie a Adevărului Unic a fost afirmat cu o vehemenţă demnă de cauze mai bune. Dar nu la această manevră politică - una, între altele - vreau să mă raportez. Doar punctez: câtă vreme libertatea de exprimare va mai fi permisă în România, nici un atac, din partea nimănui, nu mă va opri să spun sau scriu ceea ce cred. Şi nici să acţionez în conformitate cu principiile şi valorile la care am aderat. Asta am făcut şi în cazul legii electorale.

Politician pragmatic, în problema valorilor şi principiilor preşedintele e dincolo de bine şi de rău. Acum un an, condamna comunismul la doar câteva luni după ce se îndoia că acest lucru ar fi posibil. Şi asta doar pentru că raţiunea politică o cerea. Apoi, a interpretat rolul susţinătorului sistemului majoritar a la francaise după ce susţinuse alte sisteme. Dar poate că preşedintele a suferit o iluminare majoritară. Însă chiar şi aşa, nu sistemul electoral conta, ci efectul produs de referendum. Acesta trebuia să reconfirme legitimitatea prezidenţială. Tocmai de aceea, dezbaterea privind limitele sistemului majoritar nu s-a putut susţine. Iar adevărurile convenabile au fost fabricate. Spre exemplu, ideea că printr-un sistem majoritar corupţia, endemică în România, ar putea fi combătută. Dar nimeni nu putea explica cum se poate ca un sistem corupt, precum cel proporţional, să fie folosit în cele mai puţin corupte ţări din lume. Poate pentru că sistemul electoral nu are decât o influenţă limitată asupra comportamentelor, dar una importantă asupra instituţiilor? Iar într-o ţară în care instituţiile sunt şubrede centralizarea puterii doar într-o singură mână poate fi o soluţie democratică?

Dar între politică şi morală distanţa e ca de la cer la pământ. Şi, cum preşedintele şi primul ministru sunt în aer, trebuie să aşteptăm să coboare cumva pe pământ. Şi dacă nu reuşesc, avem datoria să îi ajutăm să revină printre noi. Altfel... o să vedem noi!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine esti tu sa iti dau cu parerea, personajule de la Stefan Gheorghiu? Ai scris ceva important, esti tu cineva? Esti un nimenea care da din fleanca pentru Bogdan Olteanu. Du-te acasa si spala-te pe gura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb