Muncitorii care s-au disponibilizat voluntar, în luna mai, din cadrul SC Mittal Steel Hunedoara "au fost păcăliţi" de administraţie, a apreciat preşedintele Sindicatului Siderurgistul, Petru Vaidoş, citat de Rompres. El a explicat, în cadrul unei întîlniri avută cu autorităţile judeţului Hunedoara, că persoanele în cauză nu pot beneficia de prevederile legii referitoare la statutul de şomer prin faptul că nu pot primi indemnizaţie de şomaj şi li se întrerupe vechimea în muncă. De asemenea, cei 122 de foşti angajaţi nu vor mai avea dreptul la asistenţă medicală gratuită şi nici la alte facilităţi prevăzute de lege în cazul şomerilor.
Situaţia a fost confirmată de către directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, Vasile Iorgovan. Acesta a afirmat că, în cazul desfacerii contractului de muncă "cu acordul părţilor", cum s-a întîmplat la Mittal Steel Hunedoara, persoanele concediate nu mai beneficiază de ajutor de şomaj.
Directorul AJOFM Hunedoara a mai semnalat faptul că unele persoane care s-au disponibilizat voluntar de la Mittal Steel au reuşit să se angajeze, cîteva zile, la o firmă oarecare, după care au fost trecute în şomaj.
"Au venit după 10-15 zile de angajare la alte firme şi au fost trecuţi în şomaj. Este legal, dar vom verifica modul în care au fost încadraţi la acele societăţi şi felul în care a fost respectată legislaţia", a spus directorul AJOFM Hunedoara.
Persoanele care s-au disponibilizat voluntar de la Mittal Steel Hunedoara au primit din partea administraţiei plăţi compensatorii cuprinse între 80 şi 100 de milioane lei, cîte 6, 9 sau 12 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă, a precizat liderul sindical.