• Update 07:19 Băsescu: "Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în cadrul unui eveniment al Camerei de Comerţ Româno-Gerrmane, că este un susţinător al continuării acordului cu FMI şi că între el şi Fond nu este o dispută, deşi respinge accizarea suplimentară a carburanţilor.
"Nu am vrut să se înţeleagă că între mine şi FMI este o dispută", a menţionat şeful statului, referindu-se la faptul că nu este de acord cu acciza suplimentară pe combustibil, transmite Mediafax.
"Cu certitudine, sunt un susţinător al continuării acordului cu Fondul. (..) În acelaşi timp, nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile în bugetul de stat. Mă interesează în mod deosebit un deficit cât mai mic, dar este foarte important ce calitate au aceste cheltuieli din interiorul bugetului de stat", a afirmat şeful statului, adăugând că şi el şi-ar dori ca bugetul de stat să aibă cheltuieli de bună calitate, nu care să genereze ideea că s-ar putea întoarce vremurile dinainte de criză.
Preşedintele a precizat că acesta este motivul pentru care s-a opus acestor măsuri convenite între Guvern şi FMI, legate spre exemplu de creşterea accizei pe combustibil, pentru că România are bani pentru investiţii, sume uriaşe de la UE, bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii, apreciind că trebuie să fie avute în vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economică a României şi pentru creştere durabilă. Potrivit şefului statului, primul pilon este bugetul de stat, cel de-al doilea pilon banii europeni şi, cel de-al treilea, investiţiile străine directe.
----
Refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a-şi asuma răspunderea pe Memorandumul de evaluare a acordului încheiat cu delegaţia FMI este parte a campaniei electorale şi va fi tratat ca atare, consideră Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta.
Afirmaţia vine în contextul în care, ieri, Traian Băsescu a precizat, în cadrul întâlnirii cu membrii delegaţiei din care fac parte reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, subliniind că, de data aceasta, nu va bloca decizia adoptată de cele două părţi, dar că nu va accepta să semneze pe aceste negocieri.
"Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră (n.r. a delegaţiei FMI, CE şi BM), dar o asemenea taxă nu va fi susţinută, public, de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri!", a spus şeful statului.
Analiştii din piaţă susţin că negocierile cu delegaţia FMI, CE şi BM pot merge mai departe şi fără acordul lui Traian Băsescu.
Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Tind să cred că, tehnic, nu mai înseamnă nimic acest refuz al preşedintelui de a semna pe negocierile cu Fondul. Fiind a doua evaluare a aceleiaşi situaţii, în care cele două părţi agreează taxa pe combustibil, în mod sigur reprezentanţii FMI vor considera evenimentul ca fiind unul cu tentă politică, electorală. Faptul că decizia lui Traian Băsescu este definitivă şi irevocabilă nu va conduce la ruperea acordului cu delegaţia FMI, ci la adoptarea unei decizii în boardul Fondului că acesta va merge mai departe, cu impedimentul că preşedintele nu semnează.
În mod normal, ar fi fost nevoie şi de acceptul său, dar poate fi găsită o posibilitate tehnică de a merge mai departe şi fără el. Va fi o derogare în acest sens".
Domnul Blănculescu ne-a spus că nu a mai auzit ca o astfel de situaţie să mai fi avut loc în cadrul vreunei negocieri dintre delegaţia FMI şi guvernul unei ţări.
La rândul său, analistul Aurelian Dochia consideră că evenimentele amintite nu vor avea o influenţă prea mare pe pieţele financiare, mai ales în condiţiile în care şeful statului a anunţat că nu doreşte să blocheze negocierile dintre Guvern şi delegaţia FMI.
"Părerea mea este că domnul Băsescu a dat un pas înapoi, lăsând Guvernul să decidă. Se poate merge înainte în relaţia cu delegaţia internaţională şi fără Traian Băsescu, ale cărui declaraţii marchează o distanţă politică pe care preşedintele intenţionează să o păstreze", ne-a mai spus Aurelian Dochia.
Băsescu şi-a exprimat, ieri, speranţa că misiunea FMI, CE şi BM în ţara noastră va avea succes.
Preşedintele a spus, citat de Mediafax: "Cu privire la ultima misiune a FMI în ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o creştere mică, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză. (...) Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punct de vedere al cheltuielor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia".
Traian Băsescu a refuzat, în decembrie, să semneze Memorandumul în urma primei evaluări a noului acord încheiat cu delegaţia FMI, nefiind de acord cu introducerea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.
În acest context, premierul Victor Ponta a agreat amânarea aplicării acestei taxe pentru data de 1 aprilie 2014.
În decembrie, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat: "Ce avem în momentul de faţă este un acord care rămâne în funcţiune, fiind semnat şi de Bruxelles şi de Washington. Şansele ca prima evaluare să fie finalizată sunt destul de mici dacă preşedintele nu semnează, ceea ce înseamnă că se amână finalizarea primei evaluări pentru ianuarie, probabil. Consecinţa evidentă este doar la nivelul disponibilităţii tranşei de împrumut, pe care oricum România nu ar fi tras-o, pentru că tratăm acordul la nivel preventiv".
Traian Băsescu declara, în ultima lună a anului trecut, că refuzul său de a semna memorandumul de aprobare a negocierilor cu FMI "nu are nicio semnificaţie din punct de vedere a menţinerii acordului cu FMI şi UE. Acordul este pentru perioada 2013-2015 şi el nu se întrerupe decât dacă programul deraiază, cum spune FMI, dacă nu se respectă criteriile macro stabilite încă de la semnarea acordului".
Surse din Ministerul Finanţelor susţin, însă, că memorandumul are nevoie şi de semnătura preşedintelui şi că, în lipsa acesteia, acordul nu mai este valabil.
Aceleaşi surse afirmă că Executivul nu va renunţa la acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant şi consideră că Traian Băsescu va semna, până la urmă, documentul.
Sunt şi voci care spun că, dacă şeful statului se încăpăţânează să nu semneze, atunci Guvernul va trebui să-şi asume negocierile cu FMI printr-o hotărâre, exact cum a procedat şi în cazul stingerii datoriei pe care Rompetrol a avut-o către statul român.
Dacă preşedintele ţării şi premierul nu se vor înţelege pe această taxă, vor merge pe alta, consideră analistul economic Florin Cîţu, subliniind că, în eventualitatea renegocierii măsurilor fiscale, FMI va insista în continuare pe noi taxări dacă se renunţă la acciza pe carburanţi.
După ce preşedintele Băsescu a refuzat să semneze Memorandumul rezultat în urma misiunii din noiembrie, Executivul speră ca, acum, boardul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv încheiat de ţara noastră cu instituţiile financiare internaţionale.
În această perioadă, o misiune alcătuită din reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială se află în ţara noastră, în vederea efectuării unei a doua evaluări a acordului preventiv încheiat anul trecut de ţara noastră cu delegaţia FMI, CE şi BM.
1. FMI are de lucru la proceduri
(mesaj trimis de Theodor în data de 24.01.2014, 15:21)
Este clar ca delegatia FMI a ramas surprinsa,nestiind cum sa actioneze.
Pana va face noi proceduri,noi sa ne punem bani la ciorap,pentru ca dobanzile la depozite sunt rizibile.
2. extraordinara pozitionare
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 24.01.2014, 23:24)
a domnului Presedinte si care poate fi un punct important in configurarea politicii financiare care in martie 2009 a fost abrupt influentata de Consiliul financiar de la Viena. O exemplara in acelasi timp pozitionare a domnului Basescu penttru a reliefa avantajele mediului economic romanesc.Pentru comparatie vedeti declaratiile omnului Socol si veti intelege cu este sa te imodobesti cu pene straine :-)