PREŞEDINTELE UCPR:  "Preţul ouălor - unul de faliment"

S.D.
Miscellanea / 22 aprilie 2019

"Preţul ouălor - unul de faliment"

Preţul ouălor la producători, conform Observatorului Preţurilor UE, a scăzut faţă de decembrie 2018 cu 15%, iar în prezent un ou se vinde la poarta fermei la "un preţ de faliment", în medie, cu 28 de bani bucata, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

"Preţul ouălor la producători a scăzut cu 15% faţă de decembrie 2018, conform Indicelui Preţului de Consum, fiind singurul produs din lista produselor alimentare care a înregistrat o scădere pe ceea ce a comunicat statistica. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile sunt mult mai mici la poarta fermei, cu circa 22%, iar acum un ou se vinde, în medie, cu 28 de bani bucata, fără TVA. Este un preţ de faliment. Nu avem creşteri sub nicio formă în industria avicolă. În conformitate cu Observatorul Preţurilor de la nivelul UE şi a Indicelui Preţului de Consum raportat de Institutul Naţional Statistică la 10 aprilie preţurile au scăzut la poarta fermei cu 15% şi la consumator cu 5%", a declarat, astăzi, Ilie Van, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că în mod tradiţional primăvara şi vara preţul ouălor scade la producătorii din industria avicolă deoarece apare pe piaţă şi oferta gospodăriilor ţărăneşti.

"Fermierul, chiar dacă ar vrea să crească preţul nu poate, pentru că piaţa nu suportă. Faptul că sunt speculanţi pe piaţă, care iau cu un preţ mic de la fermieri şi pe urmă îl cresc de două-trei ori, aceasta nu este treaba fermierilor, este a autorităţilor să facă ordine în piaţă", a adăugat Van.

El a avertizat că şi în privinţa cărnii de pasăre, preţul este mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 cu circa 5%.

Dacă anul trecut media era de 1,54 euro/kilogram carcasă, acum aceasta se vinde cu 1,45 euro pe kilogram.

În ceea ce priveşte oferta de ouă, reprezentantul crescătorilor de păsări a menţionat că aceasta este mai mare decât anul trecut.

"Pe primele trei luni oferta la ouăle din ferme este cu circa 2% mai mare faţă de anul 2018, iar la carne mai mare cu 7%", a adăugat reprezentantul crescătorilor de păsări.

Preşedintele UCPR a atras atenţia şi asupra importurilor de carne şi produse din carne de pasăre care ajung pe piaţa românească cu preţuri extrem de mici.

"Eu dau mereu un exemplu şi am transmis acest lucru şi la ANSVSA, inclusiv listingul cu produsele de carne procesată din pui. Noi exportăm produse şi preparate din carne de pui cu 4.000 de euro tona, în timp ce pe piaţă intră din import aceleaşi produse cu 2.000 de euro tona. Aceleaşi poziţii tarifare. Oare o fi carne acolo? Cele mai multe astfel de produse - 60 - 70% - vin din spaţiul comunitar, din Polonia şi Ungaria. Nu avem nimic cu ceea ce vine din spaţiul comunitar, dar să vină la o calitate corespunzătoare şi la un preţ corect. Nouă nu ne e frică de concurenţă, ci de şmecheriile care se întâmplă. Fermierului român de pasăre nu îi este teamă de concurenţa din Uniunea Europeană, pentru că are costuri şi perfomanţe la cel mai înalt nivel din Europa, însă acestuia îi este frică de tertipurile din piaţă", a arătat şeful UCPR, arată sursa precizată.

Potrivit sursei citate, anul trecut balanţa comercială a fost negativă pe acest segment, în sensul că importurile au fost mai mari decât exporturile.

"România a importat 155.000 de tone de carne şi preparate din carne de pasăre şi a exportat 84.000 tone de carne şi produse din carne de pasăre. Importurile au fost în 2018 cam la acelaşi nivel cu cele înregistrate cu un an înainte, iar exporturile au crescut cu circa 14.000 tone faţă de 2017, dar în continuare suntem pe deficit cu circa 60.000 - 70.000 de tone", a adăugat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.

Potrivit datelor UCPR, românii cumpără în perioada Sărbătorilor Pascale între 170 şi 180 de milioane de ouă, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită, iar industria avicolă poate acoperi toate aceste creşteri de consum.

Un român mănâncă, în medie, 240 - 250 de ouă anual, ceea ce reprezintă un consum de 20 până la 22 de ouă într-o lună obişnuită, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor "sare" la circa 30 de ouă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb