PREŞEDINTELE UCRAINEI, VOLODIMIR ZELENSKI: Negocierile de pace nu au dus la rezultate concrete

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2022

Negocierile de pace nu au dus la rezultate concrete

Zelenski: "Vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru" Jens Stoltenberg: NATO remarcă o regrupare a trupelor ruse în Ucraina

Negocierile de pace cu Rusia nu au dus până acum la vreun rezultat concret, spune preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de dpa.

Domnia sa a afirmat ieri, într-un mesaj video: "Există un proces de negocieri care va continua. Însă, până acum sunt doar vorbe, nimic concret".

Potrivit afirmaţiilor lui Zelenski, trupele ruse nu s-au retras de bună voie din zonele de lângă Kiev şi Cernigău, ci au fost respinse de acolo de armata ucraineană. În acelaşi timp, spune Zelenski, Kievul constată o desfăşurare de trupe ruse pentru noi atacuri în regiunea Donbas.

Conducerea ucraineană nu are încredere în cuvinte frumoase, a explicat Zelenski, adăugând că situaţia de pe câmpul de luptă arată cum stau de fapt lucrurile. "Acesta este cel mai important lucru la ora actuală. Noi nu vom renunţa la nimic şi vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru, pentru fiecare om din poporul nostru", a spus preşedintele Ucrainei, concluzionând: "Aceasta este o luptă pentru supravieţuirea naţiunii ucrainene, într-un război patriotic împotriva Rusiei".

Negocierile ruso-ucrainene sunt aşteptate să continue astăzi, în format online.

NATO anticipează "ofensive suplimentare" în Ucraina

Trupele ruse "nu se retrag, ci se repoziţionează" în Ucraina, iar NATO se aşteaptă la "ofensive suplimentare" ale acestora, a declarat ieri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters.

"Conform informaţiilor noastre, unităţile ruse nu se retrag, ci se repoziţionează. Rusia încearcă să-şi regrupeze forţele, să le reaprovizioneze şi să-şi consolideze ofensiva în regiunea Donbas", a spus Stoltenberg ieri, la o conferinţă de presă, după ce miercuri Rusia promisese că, în urma negocierilor "substanţiale" desfăşurate cu Ucraina la Istanbul, îşi va diminua semnificativ activităţile militare în direcţia Kievului şi în zona oraşului Cernigov.

"În acelaşi timp, Rusia menţine presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe. Aşadar, ne putem aştepta la alte acţiuni ofensive, care vor aduce încă şi mai multă suferinţă", a adăugat secretarul general al NATO, conform Agerpres.

Stoltenberg a mai spus că Alianţa încă nu este convinsă că Rusia negociază cu bună credinţă, întrucât obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei în Ucraina nu s-a schimbat. Domnia sa a dat asigurări că statele NATO vor continua să îi furnizeze Ucrainei arme atât timp cât este necesar.

Consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, susţine şeful spionilor britanici

După ce miercuri un înalt responsabil american neidentificat a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina, întrucât consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, şeful spionilor britanici a venit cu o remarcă similară, în cursul unei vizite în Australia, relatează PA Media şi dpa.

Consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul despre progresele invaziei din Ucraina, dar amploarea "erorilor de judecată" ale liderului rus trebuie să-i fie "limpede ca cristalul" regimului pe care îl conduce, a spus Jeremy Fleming, directorul GCHQ (Agenţia britanică de supraveghere a comunicaţiilor), într-o rară luare de poziţie publică. Potrivit acestuia, Putin "s-a înşelat masiv" în estimarea situaţiei. El a avertizat totodată China să nu devină "aliniată prea îndeaproape" Kremlinului.

"Este clar că (Putin) a estimat greşit rezistenţa poporului ucrainean. A subestimat forţa coalizării generate de acţiunile lui şi consecinţele economice ale sancţiunilor împotriva regimului şi a supraestimat capacitatea armatei sale de a-şi asigura o victorie rapidă", a susţinut Fleming, potrivit Agerpres.

Fleming a mai spus: "Am văzut soldaţi ruşi - slab înarmaţi şi slab pregătiţi moral - refuzând să îndeplinească ordine, sabotându-şi propriile echipamente şi chiar doborându-şi accidental propriile aeronave. (...) Şi chiar dacă după aprecierea noastră consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, ceea ce se întâmplă de fapt şi amploarea acestor erori de judecată trebuie să-i fie limpede ca cristalul regimului său. A devenit războiul lui personal, costul fiind plătit de oameni nevinovaţi din Ucraina şi în măsură tot mai mare şi de ruşii de rând".

Miniştrii afacerilor externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, ar putea avea o nouă întrevedere "în următoarele două săptămâni", a anunţat ieri omologul lor turc Mevlut Cavusoglu, informează AFP şi Reuters.

-----------

"Ar putea avea loc o reuniune la cel mai înalt nivel, cel puţin între miniştrii de externe, într-o săptămână sau două", a declarat Cavusoglu într-un interviu televizat, adăugând că este "imposibil de avansat o dată", dar că Turcia doreşte să găzduiască o astfel de întâlnire "în calitate de mediator sincer", conform Agerpres.

"Ceea ce contează este ca cele două părţi să se întâlnească şi să ajungă la un acord asupra unui armistiţiu durabil", a spus Cavusoglu, subliniind: "Este imposibil să negociezi sub presiunea armelor".

-----------

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a comunicat premierului italian Mario Draghi că deocamdată nu sunt întrunite condiţiile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite Reuters.

Draghi a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că Putin i-a mai spus că contractele de livrare a gazelor ruseşti către Europa rămân în vigoare, iar firmele europene vor putea plăti în continuare în euro sau dolari, notează Agerpres.

Şi premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a discutat cu preşedintele rus prin telefon, ieri, cerându-i lui Putin "să pună capăt urgent războiului", "să retragă trupele şi să asigure accesul umanitar".

-----------

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat ieri, Parlamentului Australiei, în cadrul unei videoconferinţe, solicitând noi sancţiuni împotriva Rusiei. "Distanţa dintre ţările noastre este mare, dar nu există distanţă faţă de brutalitatea ruşilor pe teritoriul nostru ucrainean", a spus Zelenski.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb