Barourile clasice care funcţionează în judeţe sunt neîn-registrate, deci ilegale, a declarat, luni, la Târgu Mureş, avocatul Pompiliu Bota, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Bota a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că vechile barouri deşi funcţionează, nu deţin o sentinţă judecătorească sau vreun act de constituire care să le ateste calitatea de unică organizaţie profesională a avocaţilor din România.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România susţine că noile barouri sunt singurele înregistrate în baza Legii Avocaturii, uniunea având deja peste 30 de filiale, obiectivul ei fiind lupta "cu baronii avocaturii şi cu mafia din vechiul barou".
Pompiliu Bota susţine că vechile barouri, din care fac parte peste 18.000 de avocaţi din România, "practică evaziunea fiscală şi dubla impozitare", iar noile barouri nu fac altceva decât "să diminueze mafia, şpaga şi caşcavalul".
"Ne acuză că avem documen-taţie falsă sau că nu avem deloc documente. Unii au încercat să ne respingă, deoarece noi avem documente de înfiinţare şi ei nu", a arătat Pompiliu Bota, citat de Rompres.
Acesta a subliniat că, în ciuda coincidenţei de nume, baroul pe care îl conduce e cel legal înfiinţat, şi nu baroul clasic, deoarece Legea Avocaturii prevede că barourile pot purta o singură denumire, adică cea a judeţelor (n.n. Baroul Mureş, Baroul Mehedinţi etc.).
Avocatul Bota a precizat că împotriva Uniunii Naţionale a Barourilor din România pe care o conduce, avocaţii din vechiul barou au depus peste 70 de plângeri penale, existând până acum 73 de rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale.
"Va fi mare scandal la Bucureşti, deoarece la ultima plângere penală împotriva noas-tră am solicitat anchetatorilor să ceară baroului reclamant documentele de constituire", a susţinut Bota, care a precizat că vechiul barou nu a prezentat documentele "fiindcă nu există".
El a prezentat un document remis, recent, de Serviciul Cercetări Penale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în care se arată că "am solicitat astfel de documente, însă până în prezent nu am primit un răspuns".
Noua Uniune Naţională a Barourilor din România are 2.000 de avocaţi în toată ţara, afliliaţi la noile barouri judeţene. De cealaltă parte, Lucian Moldovan, consilierul juridic al vechiului Barou Mureş, nu a putut prezenta presei nici un document de constituire a organizaţiei, pe motiv că toate acestea se află la Bucureşti. Acesta a precizat că baroul clasic funcţionează în baza Legii Avocaturii.