Presiune pe Dragnea: Firea şi Tăriceanu devin tot mai prezidenţiabili

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2018

Presiune pe Dragnea: Firea şi Tăriceanu devin tot mai prezidenţiabili

Gabriela Firea şi Călin Popes­cu Tăriceanu sunt pomeniţi tot mai des atunci când se vorbeşte despre posibilitatea/imposibilitatea unei candidaturi la alegerile prezidenţiale. Faza negării este pe cale să fie depăşită, Călin Popescu Tăriceanu cere timp şi consultări în sânul coaliţiei pentru o decizie, iar Gabriela Firea provoacă discuţii, fie şi într-o cheie ironică, pe această temă.

Replica dată preşedintelui Klaus Iohannis de către primarul Bucureştiului -pe tema aglomeraţiei din Capitală, dar cu un alt substrat - nu a trecut neobservată în interiorul PSD, acolo unde discuţiile pe marginea viitorului candidat la preşedinţie sunt tot mai intense: "Să înţeleg că se doreşte un schimb de job-uri, domnul preşedinte şi-ar dori un schimb de job-uri, să vină la Primărie iar eu la Preşedinţie?". Dincolo de glumă (mai mult sau mai puţin reuşită) semnalul este dat: Gabriela Firea trebuie privită ca un potenţial candidat. Înainte de congresul PSD de luna trecută, Gabriela Firea susţinea că votanţii ar trebui să ştie cât mai curând pe cine mizează partidul în această bătălie, iar Liviu Dragnea ar trebui să ia în serios acest rol.

Partenerii PSD din coaliţia de guvernare pun de asemenea presiune pe Liviu Dragnea, prin diverse voci şi canale este susţinută ideea unei candidaturi comune, dar cu preşedintele ALDE pe acest post. Vicepremierul Graţiela Gavrilescu, vicepreşedinte al ALDE, afirma recent că cel mai potrivit candidat la alegerile prezidenţiale din 2019 este actualul şef al Senatului: "Călin Popescu-Tăriceanu şi-a păstrat verticalitatea, şi-a păstrat ideologia liberală, a demonstrat pe tot parcursul lui politic că poate să reprezinte poporul român, să-i reprezinte pe români şi în cinstea celor 100 de ani de centenar să ne merităm un altfel de preşedinte, un pre­şedinte cu gândul la români." Europarlamentarul Norica Nicolai a vorbit, de asemenea, despre candidatul ALDE în diverse ocazii. În schimb, Călin Po­pescu Tăriceanu este rezervat în declaraţiile făcute pe acest subiect: "Sunt la curent cu punctul de vedere al unora dintre colegi, care a fost exprimat public. (...) E mult prea devreme pentru a se lua o astfel de decizie. Oricum, o decizie în cadrul partidului va presupune o dezbatere prealabilă şi forurile statutare ale partidului vor trebui să ia o decizie privitoare la acest subiect. E prematur ca să pot să fac o altă declaraţie."

În luna octombrie a anului trecut, senatorii PSD, ALDE şi UDMR din Comisia juridică au respins proiectul PNL-USR care prevedea ca persoanele condamnate penal să nu poată să candideze la funcţia de preşedinte al Ro­mâniei. Aşa stând lucrurile, legal, Liviu Dragnea poate candida, deşi ultimele sondaje de opinie nu îi sunt foarte favorabile. Un sondaj, prezentat de Antena 3 şi realizat de Avangarde după demisia premierului Mihai Tudose, îl situa pe liderul PSD într-un top al încrederii mult sub Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase.

Pe acelaşi subiect, dar în alte tabere politice, PNL merge în continuare "pe mâna" lui Klaus Iohannis, USR vrea un candidat propriu, la fel şi PMP. Dacian Cioloş îl susţine pe actualul preşedinte, chiar dacă a declarat că va candida ori de câte ori interesele partidului Româ­nia Împreună o vor cere: "Eu unul voi candida la toate alegerile care vor fi utile pentru partid. Pentru toate candidaturile avem proceduri prevăzute în statut. Nu vreau să întind speculaţiile mai mult. Domnul Iohannis ştie foarte bine că are susţinerea mea, am lucrat foarte bine." Pro România va merge pe mâna unui fost ministru, Victor Ponta sau Daniel Constantin, iar lista candidaturilor este deschisă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pe Firea nu au ales o bucurestenii la primaria Capitalei,30% au iesit la vot, cine s o aleaga la Presedintie? doar masluirea voturilor, ca de obicei.

    1. Ziarista președinte, liberalo-psd_ist.

      Securitatea are nevoie de tâmpiței șantajabili, care au furat ceva concret, case, de exemplu. Doar pentru ăștia fură alegerile.

      Secretul câștigării alegerilor constă în obținerea majorității voturilor celor care dau cu ștampila.

      Bucurește nii care se simt nereprezentați să meargă la vot sau la Poliție, pentru acte. 

    Doamna Firea nu s-a remarcat pana acum decat prin voucherele pentru biciclete, ajutorul pentru tineri casatoriti, iepurasii de paste si de curand printr-un proiect pt start-up.Toate acestea reprezinta PR si o risipa uriasa de bani. In schimb, cand vine vorba de problemele bucurestenilor isi deleaga atributiile la sectoare: a se vedea transferul administrarii bulevardelor Decebal si Burebista la ruda de la sectorul 3 (dupa ce inainte a transferat Unirii), transferul unor spatii din Tineretului la sectorul 4, etc. Cel mai incompetent primar pe care l-a avut vreodata Bucureștiul. Sa nu-si faca iluzii. E primul si ultimul mandat.

    1. Halaicu, Lis, Videanu și Băsescu au fost top.

      Să fie Securitatea sănătoasă de când n-a mai prins contracte serioase cu PMB. 

    ....dintre trei mafioti...raman doar doi

    1. Kovesi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb