Presiuni de 35 de milioane de euro pe bugetul Poştei Române în 2009

(A.G.R.)
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 30 martie 2009

Pentru 2009, estimările CNPR arată o creştere cu 17,2% a veniturilor totale, până la 1,72 miliarde lei şi un profit brut de 371.000 lei, faţă de 355.000 lei pierderi estimate pentru 2008. Investiţiile în 2009 sunt estimate la 270,5 milioane lei, de şapte ori mai mari decât în 2008.

Pentru 2009, estimările CNPR arată o creştere cu 17,2% a veniturilor totale, până la 1,72 miliarde lei şi un profit brut de 371.000 lei, faţă de 355.000 lei pierderi estimate pentru 2008. Investiţiile în 2009 sunt estimate la 270,5 milioane lei, de şapte ori mai mari decât în 2008.

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a demarat un audit intern pe anumite contracte de achiziţie încheiate în a doua parte a anului 2008, care pun o presiune de circa 35 de milioane de euro pe bugetul Poştei din 2009, a declarat, vineri, pre­şedinte-director general al CNPR, Marius Vatavu, într-o conferinţă de presă. Domnia sa a precizat că este vorba de trei contracte încheiate de fosta conducere a Poştei, unul dintre acestea fiind contractul de achiziţie pe patru ani, prin leasing operaţional, a unui număr de peste 700 de maşini pentru înnoirea parcului auto, în valoare de 20 milioane euro.

"Aceste contracte sunt verificate şi de alte instituţii ale statului, Curtea de Conturi şi ANAF, deoarece periclitează contractul încheiat cu BERD, în valoare de 60 milioane euro pentru construcţia şi modernizarea ce­lor două centre poştale de tranzit de la Bucureşti şi Cluj", a spus Vatavu, citat de Agerpres.

Sursa citată a menţionat că unele contracte au anumite clauze de confidenţialitate, dar va cere acordul partenerului pentru a face publice toate detaliile. Conform acordului cu instituţia financiară europeană, Poşta Română nu avea voie să încheie nici o linie de credit mai mare de un milion de euro fără acordul BERD.

"Acordul BERD spune că în cazul în care CNPR vrea o linie de finanţare mai mare de un milion de euro trebuie să fie anunţaţi. Ori Poşta Română a făcut un leasing de 20 milioane de euro fără acordul lor pentru că era un acord pe care nu ni l-ar fi dat, dacă l-am fi cerut. Nemulţumirea celor de la BERD s-ar putea să se concretizeze prin solicitarea suplimentară a unui calendar de conformare, ca să vadă dacă Poşta are bonitate necesară pentru accesarea creditului. Pentru noi este vital contractul cu BERD şi vom face totul pentru a-l duce la bun sfârşit", a mai menţionat directorul general al CNPR.

Acesta a adăugat că nu poate da mai multe date suplimentare până nu va fi finalizat auditul intern.

Contractul de leasing operaţional a fost încheiat cu compania Porsche Mobility, care a livrat deja Poştei Române 40 de maşini, dintr-un număr de 727 de autovehicule pentru înnoirea parcului auto.

Împrumutul BERD acordat CNPR pentru construcţia şi modernizarea celor două centre poştale de tranzit de la Bucureşti şi Cluj se ridică la 50 de milioane euro, Poşta Română urmând să contribuie cu încă 10 milioane euro din fondurile proprii. Poşta Română se află în prezent în etapa desemnării câştigătorului la licitaţia organizată pentru construcţia celor două centre poştale de tranzit.

"În maxim două săptămâni vom avea un câştigător din cele două companii internaţionale - Siemens şi Elsag - parte a companiei Finmecanica - care s-au calificat în etapa a doua a licitaţiei organizate de Poşta Română pentru construcţia şi modernizarea celor două centre poştale de tranzit de la Bucureşti şi Cluj", a menţionat directorul general al CNPR. În ceea ce priveşte rezultatele financiare pe 2008, Vatavu a menţionat că nu au fost încă finalizate, dar estimările arată că veniturile şi chetuielile totale sunt în jurul a 1,4 miliarde lei.

"CNPR depinde de anumite provizioane pentru a ieşi pe plus la finalul lui 2008. Nu cred că va fi vorba de un profit în 2008, în condiţiile în care Poşta înregistra 39 sau 35 de milioane euro în anii trecuţi, pentru că acum veniturile şi cheltuielile s-au cam egalizat", a mai spus şeful Poştei Româ­ne. Poşta Română este operatorul naţional în domeniul serviciilor poştale având, în prezent, 36.000 de angajaţi şi o reţea de peste 7.100 de oficii în toată ţară, din care 1.100 informatizate. Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Fondul Proprietatea, cu 75%, respectiv 25% din capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb