Deprecierea dolarului faţă de euro şi ascensiunea cotaţiilor ţiţeiului sunt factorii principali care alimentează creşterea preţurilor alimentelor, punând presiuni pe inflaţie în întreaga Europă.
În zona euro, inflaţia a fost de 2,7% în martie anul acesta, faţă de 2,4% în februarie, respectiv 1,6% în martie 2010, principalele creşteri fiind înregistrate de preţurile mărfurilor agricole şi ale ţiţeiului. Dacă sunt excluse preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, inflaţia de bază a accelerat la 1,3% în martie, acesta fiind cel mai rapid ritm de creştere din august 2009 până în prezent. Totodată, indicele preţurilor de producţie a crescut cu 6,7% (cel mai important avans din septembrie 2008 până la momentul actual).
Pentru luna aprilie, inflaţia din zona euro este estimată de Eurostat la 2,8%.
Conform previziunilor lansate de Banca Centrală Europeană (BCE) în luna martie, inflaţia din zona euro va fi, în medie, de 2,3% în 2011, respectiv de 1,7% anul viitor. Noile estimări privind acest indicator vor apărea în luna iunie.
La nivelul întregii Uniuni Europene, inflaţia anuală a fost de 3,1% în martie 2011, faţă de 2,9% în februarie şi 2% în martie 2010. Cea mai mică inflaţie în rândul statelor membre ale UE a fost înregistrată în Irlanda (1,2%), iar cea mai mare - în România (8%).
Inflaţia din Europa este atent urmărită de autorităţile din regiune. Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat, săptămâna trecută, că bancherii din întreaga lume sunt uniţi în lupta împotriva inflaţiei.
"Observăm, în continuare, presiuni pe inflaţie, în special în privinţa preţurilor energiei şi mărfurilor agricole. Este esenţial ca recentele evoluţii ale preţurilor să nu amplifice aceste presiuni", a subliniat Trichet.
Banca Mondială a avertizat, anul acesta, că ascensiunea preţurilor alimentelor a aruncat circa 44 de milioane de persoane în sărăcie, iar în 2011 am putea asista la o nouă criză a alimentelor.
Conform unui anunţ recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale ale alimentelor au crescut în aprilie, faţă de luna martie, cel mai important avans fiind consemnat pe segmentul cerealelor. Food Price Index - indicele FAO care măsoară dinamica a 55 de materii prime alimentare, a ajuns la 232,1 puncte în aprilie, de la 231 puncte în martie. Indicele a atins, în luna februarie, nivelul maxim record de 237,2 puncte, însă în martie a scăzut cu 2,6%.
Anul trecut, indicele preţurilor alimentelor a crescut cu 25%, iar acest trend se menţine în condiţiile în care cererea de profil continuă să fie tot mai mare. Potrivit FAO, perspectivele revenirii la un nivel normal al preţurilor depinde de capacitatea de majorare a producţiei. În opinia specialiştilor FAO, producţia mondială de alimente va trebui să crească cu 70% în intervalul 2010 - 2050.
• Preţul grâului a urcat cu 64% în ultimul an, iar cel al porumbului - cu 93%
Cotaţia grâului a crescut ieri, pentru a treia zi la rând, la bursa de profil din Chicago (SUA), în condiţiile în care vremea secetoasă ameninţă culturile din Europa şi SUA. Preţul grâului cu livrare în iulie a urcat cu 20 de cenţi (2,5%) la ora 08.14, la Chicago Board of Trade, ajungând la 8,105 dolari/buşel (un buşel = 27 kg), după ce, luni, câştigase 4,1%. În ultimul an, preţul grâului a urcat cu 64%.
La NYSE Liffe din Paris, preţul grâului de morărit cu livrare în noiembrie a cres-cut cu 3,25 euro (1,4%) ieri, la 229,25 euro (329,94 dolari) tona metrică.
Preţul porumbului cu livrare în iulie a crescut cu 1,1%, la 7,15 dolari buşelul la Chicago, la ora 08.14, după un avans de 3,1% în ziua precedentă. În ultimele 12 luni, cotaţia porumbului a câştigat 93%.
Preţul boabelor de soia cu livrare în iulie a înregistrat un avans de 0,7%, la 13,445 dolari/buşel.
Pe piaţa ţiţeiului, preţul a scăzut, ieri, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora stocurile de profil din SUA au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Preţul ţiţeiului brut cu livrare în iulie a scăzut cu 0,8% la ora 09.56, ajungând la 101,73 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Preţul petrolului Brent cu livrare în iunie a coborât cu 0,2%, la 115,62 dolari/baril la ICE Futures Europe din Londra.
În ultimele 12 luni, preţul petrolului a câştigat aproape 30% la bursa energetică din New York.
Inflaţia a atins maximul din iulie 2008
Mărfurile alimentare - principala presiune pe inflaţie
Economia zonei euro va creşte cu 1,7% anul acesta şi cu 1,8% în 2012, conform aşteptărilor BCE.
•
Indicele privind preţul internaţional al cerealelor a crescut, în aprilie, la cel mai ridicat nivel de după iunie 2008: 265,1 puncte, de la 251,2 în luna precedentă, potrivit FAO.