Sistemele agroalimentare mondiale generează costuri ascunse uriaşe, estimate la 12.000 de miliarde de dolari pe an, conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Bolile moderne precum accidentul vascular cerebral, diabetul şi bolile cardiovasculare reprezintă 70% din acest total, adică peste 8.000 de miliarde de dolari, depăşind impactul financiar al degradării mediului şi al inegalităţilor sociale.
• Impactul bolilor legate de alimentaţie
Raportul FAO (poate fi consultat şi pe https://www.fao.org), realizat în colaborare cu 156 de ţări şi publicat sub titlul State of Food and Agriculture (SOFA) 2024, evidenţiază rolul central al dietei în determinarea stării de sănătate. Cele mai mari costuri sanitare sunt asociate cu 13 factori de risc alimentar, printre care, dieta săracă în cereale integrale, fructe şi legume şi
consumul excesiv de sodiu şi carne roşie procesată. Aceste riscuri diferă semnificativ între cele şase sisteme agroalimentare analizate în raport.
• Agricultura nesustenabilă şi povara asupra mediului
Dincolo de sănătate, practicile agricole nesustenabile contribuie semnificativ la creşterea costurilor ascunse. FAO estimează că emisiile de gaze cu efect de seră, scurgerile de azot, schimbările de destinaţie ale terenurilor şi poluarea apei generează costuri de aproximativ 720 de miliarde de dolari, în special în ţările aflate în plină diversificare agricolă.
• Sărăcia şi malnutriţia, o povară socială
Costurile sociale, care includ sărăcia şi malnutriţia, sunt mai pregnante în sistemele agroalimentare tradiţionale sau în cele afectate de crize prelungite. Aceste costuri sociale variază între 8% şi 18% din PIB-ul naţional al ţărilor respective, subliniind importanţa abordării inegalităţilor pentru o dezvoltare durabilă. Directorul general al FAO, QU Dongyu, a subliniat că tranziţia către un sistem agroalimentar sustenabil necesită atât iniţiative individuale, cât şi sprijin politic şi investiţii strategice: "Evidenţierea costurilor ascunse este esenţială pentru a ghida politicile şi investiţiile spre o agricultură mai sustenabilă". Raportul FAO atrage atenţia asupra necesităţii urgente de a transforma sistemele agroalimentare pentru a reduce impactul economic, social şi de mediu. O mai bună înţelegere a costurilor ascunse poate contribui la dezvoltarea unor politici mai eficiente, care să sprijine atât sănătatea globală, cât şi protecţia mediului.