Preţul futures al cafelei Arabica a ajuns la un nou nivel record luni, pe piaţa din New York, în contextul în care prognozele meteo arată o vreme secetoasă în principalele regiuni din Brazilia unde este cultivată această materie primă agricolă.
La bursa ICE, cotaţia cafelei Arabica, soiul mai scump preferat de lanţurile de cafenele, a atins luni nivelul maxim istoric de 4,30 dolari pe livră, crescând cu 6% faţă de ziua anterioară (o livră = aproape 500 de grame). De la începutul anului, preţul cafelei a crescut cu peste 30%, după un plus de 70% consemnat în 2024. Ieri, preţul mai pierduse teren, fiind de circa 4,20 dolari livra.
"Panica s-a instalat în cele din urmă, iar preţurile vor continua să crească", avertizează, citat de Reuters, Bob Fish, co-fondatorul francizei Biggby Coffee, care operează 350 de cafenele în Statele Unite. În opinia sa, numai doi factori ar putea pune frână acestei ascensiuni: fie o recoltă extraordinară în Brazilia şi Vietnam, dar care nu este prevăzută înainte de august 2026; sau o scădere masivă a cererii, declanşată de creşterea preţurilor în ţările consumatoare.
Deja, creşterile accelerate au afectat cererea pe marile pieţe şi încep să frâneze consumul de cafea, odinioară exploziv, pe pieţele emergente.
Conform Bloomberg, producţia de cafea a Braziliei, cel mai mare producător mondial de profil, a avut de suferit după o secetă prelungită. Exporturile record ale Braziliei de la începutul sezonului agravează actualele presiuni pe partea de aprovizionare, în condiţiile în care fermierii din ţară au vândut o parte mare din recolta lor până la acest moment al anului, ceea ce a redus cantităţile disponibile să fie livrate acum.
"O să mai avem parte de o anumită volatilitate suplimentară până când va ajunge pe piaţă următoarea recoltă", spunea, recent, Pavel Cardoso, preşedintele Asociaţiei Industriei Cafelei din Brazilia.
Brazilia este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de cafea Arabica. Dacă până acum fermierii din Brazilia şi-au vândut aproximativ 85% din recoltă, ei nu se grăbesc să comercializeze restul boabelor de cafea pe care le deţin pentru că moneda naţională (realul) se apreciază în raport cu dolarul, ceea ce le diminuează veniturile.
Managerii de fonduri şi-au înmulţit pariurile pe creşterea preţului cafelei Arabica şi, deşi Pavel Cardoso susţine că o parte din această mişcare ar putea să dispară după ce va apărea noua recoltă, în luna mai, îngrijorările cu privire la aprovizionare persistă.
Pe piaţă există şi îngrijorări cu privire la producţia Vietnamului, cel mai mare producător de cafea Robusta, soiul mai ieftin, după ce culturile de cafea din această ţară au fost afectate de vremea nefavorabilă. Alături de evoluţiile din Brazilia, situaţia din Vietnam ar urma să ducă stocurile mondiale de cafea la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, conform Departamentului Agriculturii din SUA.
Opinia Cititorului