PREŢUL CARBURANŢILOR Consiliul Concurenţei: "Vrem să vedem dacă au apărut elemente noi"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 12 aprilie 2010

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Consiliul Concurenţei a început verificările, la finele lunii martie, cu privire la scumpirile carburanţilor din ultima vreme, în condiţiile în care are, deja, o investigaţie din 2005 în acest sens.

"Vrem să vedem dacă acum au apărut elemente noi în ceea ce priveşte aceste scumpiri de carburanţi, iar dacă vom găsi aceste elemente vom declanşa o anchetă", ne-a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Şeful autorităţii de concurenţă ne-a precizat că investigaţia declanşată în 2005 ar urma să fie finalizată anul acesta: "La finele anului curent foarte probabil vom termina acea investigaţie pe care o vom trimite şi Bruxelles-ului. Apoi, după o scurtă perioadă de timp, o vom da publicităţii".

Bogdan Chiriţoiu a mai spus, referindu-se la investigaţia din 2005, că ins-pecţiile au început abia în toamna anului trecut. Consiliul Concurenţei s-a sezizat după ce Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România şi-a exprimat nemulţumirea faţă de scumpirea carburanţilor din ultima vreme, scumpire pe care oamenii de afaceri o consideră nejustificată în condiţiile în care preţul barilului de petrol a rămas constant în ultimul an.

Pentru încălcarea legilor concurenţei, agenţii economici riscă amenzi usturătoare de până la 10% din cifra de afaceri de anul anterior.

Agricultorii: "La preţurile astea, să facă guvernanţii agricultură cu limuzinele lor"

Producătorii agricoli sunt şi ei foarte nemulţumiţi de scumpirea carburanţilor. Pentru ei, 25%-30% din costurile lucrărilor agricole la un hectar sunt cu motorina, iar orice creştere de preţ le afectează costurile de producţie, fapt ce se reflectă, într-un final, în buzunarele noastre, pentru că vom plăti mai mult pentru alimente.

Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, ne-a declarat că pentru agricultori această scumpire a carburanţilor "este lovitura de graţie" în condiţiile în care Guvernul întârzie să adopte actul normativ promis privind reducerea accizei la motorină până la nivelul minim admis de Comisia Europeană, de 21 euro/o mie de litri.

Liderul Federaţiei Agrostar ne-a precizat: "Noi din start am cerut ca preţul motorinei pentru agricultură să fie cu 50% mai mic la pompă, însă în cele din urmă, în lipsa acestei variante, a trebuit să fim de acord cu reducerea accizei. Cum şi aceasta întârzie, pe fondul scumpirii carburanţilor, impactul este unul foarte mare. Costurile de producţie cresc, iar în condiţiile acestea, să mai facă domnii guvernanţi producţie agricolă cu limuzinele lor".

Ştefan Nicolae a adăugat că producătorii agricoli nu-şi permit să rişte să achiziţioneze motorina de pe piaţa neagră, din cauză că ar risca să-şi strice utilajele.

Transportatorii: "Carburant prost şi scump. Ajungem la ruină"

Cei mai afectaţi de scumpirea carburanţilor sunt fără îndoială conducătorii auto. Practic, pentru orice drum pe care îl fac, aceştia sunt nevoiţi să achite mai mult pentru combustibilul achiziţionat din benzinării. Însă cei care resimt cel mai mult orice scumpire a combustibilului sunt transportatorii.

Unii dintre ei spun că din cauza infrastructurii precare şi a scumpirilor sunt nevoiţi să achite aproape dublu pentru un drum pe care îl făceau anul trecut.

"Suntem foarte nemulţumiţi de preţurile carburanţilor şi de calitatea acestora", ne-a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Augustin Hagiu a subliniat că pe lângă pierderile înregistrate de transportatori prin scumpirea carburanţilor, o altă consecinţă nefastă, de această dată pentru stat, este cea a dezvoltării pieţei negre a carburanţilor: "În condiţiile în care preţul carburantului continuă să crească asistăm deja la o dezvoltare a pieţei negre. Motorina se vinde la negru şi cu 2,5 lei pe litru".

Nu îl ultimul rând, Augusin Hagiu ne-a mai spus că transportatorii resimt din plin şocul scumpirii carburanţilor pentru că ei au contracte comerciale deja semnate care nu le permit să majoreze tarifele.

Transportatorii au mai solicitat, de urgenţă, Guvernului să se implice în stoparea creşterii necontrolate a preţurilor carburanţilor.

"Orice încercare de justificare a creşterii preţurilor bunurilor de larg consum, din cauza majorării tarifelor de transport, sub presiunea cos-tului cu carburanţii, este falsă, deoarece transportatorii nu pot schimba contractele, ţinând pasul cu cinci creşteri de tarif pe lună", se arată într-un comunicat FORT, unde se subliniază: "Creşterea necontrolată a preţurilor la carburanţi va distruge complet transportatorii şi, ulterior, şi economia românească, în ansamblu".

Carburanţii ne scumpesc construcţiile

Creşterea preţurilor carburanţilor afectează şi construcţiile noi, care s-ar putea scumpi, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Româ-ne a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Majorarea preţurilor benzinei şi motorinei influenţează preţul materialelor de construcţii, transportul lor către şantiere, dar şi transportul muncitorilor către şantiere. Domnul Plosceanu a subliniat: "Infrastructura noastră este de prostă calitate, pierdem oricum mult timp în trafic, ceea ce conduce la un consum crescut de carburanţi. Dacă intervin şi majorări succesive de preţ la carburanţi, este evident că şi constructorii vor prelua aceste influenţe în lucrările noi pe care le fac. Fenomenul nu este deloc binevenit mai ales pe o piaţă a construcţiilor noi grav afectată de criză".

A.T.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb