PREŢUL CARBURANŢILOR Preţul petrolului scade pe piaţa americană

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 12 aprilie 2010

Cotaţia ţiţeiului brut a scăzut vineri, la Bursa din New York, pentru a treia zi consecutiv, investitorii considerând că cererea nu justifică un preţ de peste 85 de dolari pentru barilul de petrol.

În ultima zi a săptămânii trecute, cotaţia ţiţeiului brut cu livrare în luna mai a scăzut cu 47 de cenţi, la 84,92 dolari/baril la New York Mercantile Exchange.

Deşi la ICE Futures Exchange din Londra, preţul barilului de ţiţei Brent a urcat cu 2 cenţi, acesta este tot sub 85 de dolari, respectiv 84,83 dolari.

Săptămâna trecută, preţul petrolului a urcat până la 87,09 dolari barilul, atingând astfel nivelul maxim al ultimelor 18 luni pe piaţa din New York, după ce administraţia SUA a anunţat creşterea numărului locurilor de muncă, în luna martie.

Un număr mai mare de locuri de muncă semnifică sporirea consumului de benzină.

Analiştii cred, totuşi, că această creştere a fost prea rapidă şi că, deocam-dată, nu se observă un consum sporit de combustibili.

Chiar dacă, în prezent, consumul de benzină este mai mare cu 2% faţă de anul trecut, în SUA, cererea totală de produse petroliere, care includ combustibilii pentru avioane şi motorină, s-a redus.

Preţul benzinei este, la bursa americană, de 2,2893 dolari/galon, iar la pompă, în medie, de 2,862 dolari/galon (1 galon SUA = 3,785 litri).

Posibil declin în această săptămână

Cotaţia petrolului ar putea să scadă săptămâna aceasta, ca urmare a creşterii stocurilor de profil din SUA. Potrivit unui sondaj Bloom-berg, 50% din cei 40 de analişti ches-tionaţi anticipează declinul preţului petrolului săptămâna aceasta, iar 30% estimează creşterea cotaţiei.

Restul preconizează modificări nesemnificative ale preţului ţiţeiului.

În săptămâna încheiată la data 2 aprilie, stocurile de petrol din SUA au crescut cu 1,98 milioane de barili, la 356,2 milioane de barili, nivelul fiind cu 7,1% peste media ultimilor cinci ani, potrivit Departamentului Energiei. În plus, consumul de combustibili din Statele Unite a scăzut cu 0,6% în intervalul menţionat, la 18,9 milioane de barili.

Creştere de 63% faţă de anul trecut

La momentul actual, cotaţia petrolului este cu 63% mai mare decât în urmă cu un an, însă cu 73% mai mică decât nivelul maxim istoric atins la data de 11 iulie 2008: 147,27 dolari/baril. În prima parte a lui 2008, cotaţia ţiţeiului a consemnat creşteri semnificative, în condiţiile în care investitorii se temeau tot mai mult de consecinţele violenţelor din Orientul Mijlociu, respectiv de întreruperea livrărilor de ţiţei din Brazilia şi Nigeria (din cauza grevelor). În iulie 2008, analiştii pariau că preţul ţiţeiului va ajunge la 200 de dolari barilul în decurs de doi ani, însă izbucnirea crizei financiare mondiale a determinat un declin extrem de puternic, în contextul unei cereri reduse. Astfel, în ianuarie 2009, cotaţia era de circa 33 de dolari barilul.

OPEC avertizează în privinţa speculaţiilor excesive

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat, recent, asupra speculaţiilor financiare de pe piaţa ţiţeiului, alimentate de incertitudinile privind redresarea economiei şi de sporirea cererii în ţările emergente. Preşedintele OPEC, Germanico Pinto, a declarat că, după doi ani de fluctuaţii, preţul ţiţeiului a ajuns, la ora actuală, la niveluri mai stabile şi mai realiste, care "sunt în interesul tuturor".

Totuşi, Pinto a atras atenţia că această stabilitate relativă ar putea fi pusă în pericol de speculaţiile excesive, care au creat multe probleme la începutul crizei economice.

La rândul lor, analiştii băncii "Erste Group" au avertizat că, deşi revenirea economiei este de necontestat, preţul petrolului a crescut în mod exagerat. Analiştii "Erste" estimează că piaţa ţiţeiului este în echilibru în 2010, iar cel târziu în a doua jumătate a anului, cotaţia petrolului ar trebui să scadă în jurul a 60 de dolari, sau chiar sub această valoare. Pentru 2010, "Erste" preconizează un preţ mediu de 72 de dolari pentru un baril de petrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb