Preţul cuprului afectează investiţiile de la Roşia Poieni

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 3 iulie 2013

Preţul cuprului afectează investiţiile de la Roşia Poieni

Varuajan Vosganian: "La Cupru Min lucrurile s-au complicat, din cauza scăderii preţului la cupru"

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, că procesul de atragere a unui posibil investitor pentru încheierea unui parteneriat la Abrud, la cariera de cupru de la Roşia Poieni (Cupru Min) s-a "complicat puţin" din cauza scăderii din ultima vreme a preţului la cupru.

Potrivit declaraţiilor lui Varujan Vosganian, ca urmare a scăderii preţului la cupru, Guvernul ar putea să fie nevoit să garanteze un preţ cât mai mic pentru investitorii care se vor arăta interesaţi de o posibilă investiţie la Abrud.

Pe bursa de la Londra, preţul cuprului pentru contractele cu livrare la 3 luni era, luni, de 6.980 dolari pe tonă, faţă de peste 8.000 de dolari pe tonă la începutul anului.

Domnia sa a mai precizat că, în prezent, sunt puse la cale ultimele detalii pentu stabilirea nivelului de investiţii necesare pentru retehnologizarea şi avizele de mediu de la exploataţia de la Cupru Min.

"Situaţia de la Cupru Min s-a complicat puţin din cauza involuţiei preţurilor la cupru. Acestea au scăzut la un prag care se situează la nivelul de rentabilitate. Nu putem să angajăm un contract pe termen lung cu un posibil investitor luând în calcul ipoteza unui preţ care continuă să scadă, de aceea trebuie să găsim o formulă de garantare a unui preţ minim", a mai menţionat Varujan Vosganian.

Totodată, ministrul Economiei a mai precizat că va discuta cu premierul Victor Ponta săptămâna aceasta pentru a-i prezenta evoluţia procesului de atragere de investitori la Cupru Min, urmând ca, împreună, să convină asupra unei soluţii.

Procesul de atragere de investitori la societatea minieră Cupru Min va cuprinde şi o etapă de negociere preliminară, potrivit declaraţiilor ministrului Economiei.

"Vom vedea în ce măsură investitorii care s-au anunţat în prima etapă, dintre care patru erau între primii zece traderi ai pieţei mondiale a cuprului, vor accepta oferta noastră sau vor negocia cu noi, de aceea e posibil să avem şi o fază de negociere preliminară în care să putem evalua până unde putem merge cu oferta noastră. În anunţul preliminar, 9 companii au prezentat scrisori de intenţie, dintre care 4 erau în primii zece traderi din lume", a mai adăugat domnia sa.

Potrivit unor surse din piaţă, caietul de sarcini de la Cupru Min Roşia Poieni va fi prezentat la sfârşitul acestei săptămâni, vineri.

În plus, sursele noastre ne-au mai menţionat că reprezentanţii statului din ministerul Economiei vor miza pe un plafon minim al investiţiilor de circa 40 de milioane de euro, cu rambursare sub formă de materie primă (cupru) pe o perioadă de şase ani. Investiţia ar urma să fie achită în două tranşe.

Investitorii care şi-au manifestat deja interesul pentru încheierea unui parteneriat la Cupru Min sunt companiile de trading Glencore şi Trafigura, desprinse din grupul Marc Rich &Co, precum şi o companie canadiană, Dundee Metals Precious, listată la bursa din Toronto.

Aceasta din urmă a mai încercat, în 2012, să cumpere societatea mineră de la Abrud, însă a pierdut licitaţia în faţa unei alte companii canadiene, Roman Copper.

Alături de Glencore, Trafigura şi Dundee Precious Metals, potrivit unor apropiaţi ai situaţiei, se mai găsesc două companii indiene şi o asociaţie a salariaţilor de la Cupru Min.

Asociaţia salariaţilor de la Cupru Min este dispusă, potrivit declaraţiilor unor membri, să facă toate investiţiile necesare pentru retehnologizare şi avize de mediu, pentru a evita un angajament cu un investitor străin la Abrud.

O parte din îngrijorările acestora sunt legate de faptul că, în contextul fluctuaţiilor dese de pe piaţa metalelor, rambursarea investiţiei prin furnizarea de materie primă ar fi dificilă.

În prezent, Ministerul Economiei a fost mandatat de către Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cupru Min, acest investitor, care poate fi trader sau producător din domeniu, urmând să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Conform declaraţiilor lui Varujan Vosganian, la Cupru Min Roşia Poieni este nevoie de investiţii semnificative, după perioada lungă în care astfel de proiecte au lipsit de la Abrud.

În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei.

Reluarea procesului de privatizare a exploataţiei de la Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Rezerva de la Roşia Poieni este de sub un miliard de tone de minereu, însă concentraţia de cupru este de doar 0,36%, potrivit lui Nicolae Dicu, fost ministru al minelor.

În opinia sa, principalele probleme cu care se confruntă în prezent Cupru Min sunt legate de utilajele învechite care necesită îmbunătăţiri, epurarea apei reziduale, precum şi modul în care se face exploatarea întrucât, din rezervele totale de zăcăminte de la Roşia Poieni, doar 8% sunt în carieră, restul fiind în subteran.

"La Cupru Min exploatarea se poate face în două moduri: în carieră şi în subteran. În carieră se pot extrage maximum 10 milioane de tone pe an, echivalând cu o producţie de 23.000 de tone de concentrat anual. Problema este că în acest fel se poate valorifica sub 10% din rezerva de un miliard. Astfel, în funcţie de producţia anuală, extracţia ar putea continua 10-15 ani. Dacă s-ar continua cu exploatare în subteran, capacitatea maximă nu poate depăşi 5 milioane de tone pe an, adică s-ar produce 12.000 de tone de concentrat", ne-a explicat într-un interviu, Nicolae Dicu, fost ministru al minelor.

Conform opiniei domniei sale, toate problemele financiare pe care le întâmpină Cupru Min ar putea fi soluţionate dacă profitul ar ajunge la companie, nu la stat, întrucât, actualment 90% din profiturile realizate revin statului, şi doar 10% în contul celor de la Cupru Min.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. acest mare poet si anonim economist la o singura intrebare trebuie sa rapsunda si apoi la lada de gunoi cu el. sub care ministru al finantelor s-a dat OUG prin care s-a permis tranzactioanrea la coltul blocului a actiunilor FP in detrimentul listari la bursa ? da cunaostem si tupeul infect al acestui parazit care a spus ca din mila oamenilor varstini a dat drumul tranzactiilor pentru samsari si nu din interese proprii de gasca ... halal tara halal conducatori...

    1. nu era ala care zicea ca saracii parlamentari sau guvernanti, traiesc ca vai de ei, din leafa de parlamentar/ministru si ca d-asta mai scrie si el o carte, sa mai mananca si gura lui ceva?

      Asta apare in presa si spune ca a scazut pretul cuprului cu 10%, hai gata repede, sa scadem pretul, sa relaxam conditiile, sa ne dam chilotii jos! In loc sa vorbeasca dupa ce caietul de sarcini va fi cumparat si dupa eventuale negocieri, el le transmite deja baietilor: veniti, veniti, ca o dam pe nimic, nu va mai fi nicio cerinta din partea noastra! bagatori in seama! 

    Lasati domnule ministru, cand se ieftinesc materiile prime incep sa o duca bine industriile din aval, adica cele prelucratoare. A, dar vai, noi nu mai prea avem industrie prelucratoare, am ramas expusi la maxim pe materii prime. De bine ce am fost condusi in acesti 23 de ani!

    e o miscare foarte reusita a domnului vosganian. trambiteaza inpatru zari ca a scazut pretul la cupru ca sa dea companie pe mai nimic. nu i ar fi rusine ca speculeza viata atator oameni din zona in halul asta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb