Preţul de pornire pentru licitaţia cu strigare pentru vânzarea Antibiotice Iaşi a fost stabilit la 136 milioane euro, iar numele noului proprietar va fi cunoscut în martie, a spus ieri, Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Preţul de pornire al licitaţiei reprezintă valoarea societăţii la momentul vânzării şi a fost stabilit de către un evaluator independent, autorizat, selectat, conform legii de către societate. Este vorba despre compania Darian Rom Suisse care, în urma realizării evaluării, a propus ca preţ de pornire pentru Antibiotice suma de 130 milioane euro.
În şedinţa din, 20 decembrie 2007, Colegiul Director al AVAS a hotărât mărirea preţului de pornire cu aproximativ 5% faţă de valoarea propusă de evaluator. Astfel, preţul de pornire al licitaţiei va fi de 136 milioane euro, ceea ce înseamnă un preţ pe acţiune de doi lei, mai mare decât valoarea medie de tranzacţionare pe bursă a Antibiotice care în ultimele 12 luni a fost de 1,8791 lei.
Garanţia pe care trebuie să o depună participanţii la licitaţie depăşeşte un milion de euro. Oferta va sta pe piaţă mai mult decât de obicei, 80 de zile, în loc de 30 de zile cât e ţinută în mod obişnuit.
Potrivit AVAS, anunţul de privatizare va fi făcut public în presa naţională şi internaţională pe 24 decembrie, iar începând cu 14 ianuarie pot fi achiziţionate dosarele de participare şi pot fi depuse ofertele. Până la 17 martie potenţialii investitori pot depune documentele şi garanţia de participare la licitaţie; iar pe 18 martie se va ţine licitaţia publică.
În 2002, pachetul de acţiuni Antibiotice SA Iaşi a fost transferat către Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS), actuala AVAS, iar aceasta urmează să declanşeze procesul de vânzare a acestor acţiuni conform unei noi strategii, care urmăreşte reducerea riscurilor acordării unui potenţial ajutor de stat pentru compania în cauză.
Antibiotice are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat în 454,9 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 0,10 lei. AVAS deţine 53,027% din capitalul social al Antibiotice, iar printre acţionarii minoritari se numără SIF Oltenia (10,09%) şi Citibank Romania (5,05%).