Morarii achiziţionează grîul de panificaţie cu preţuri care variază între 0,32-0,4 RON/kg. Ţinînd cont că producţia de grîu la cei mai mulţi dintre agricultori este mai slabă din punct de vedere calitativ (grîu furajer), aceştia sînt nemulţumiţi de preţurile pe care le primesc. Astfel, depozitarii cumpără grîul furajer cu preţuri care oscilează între 0,18 şi 0.27 RON/kg.
Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, ne-a spus că luna septembrie nu va aduce modificări în preţul pîinii, mai ales că preţul de achiziţie al materiei prime (făina), în ultima perioadă, a scăzut cu 0,1 RON/kg. Domnia sa a mai spus că atîta timp cît nu depindem de silozari şi există grîu pe piaţă, nu sînt motive să crească preţul pîinii.
În prezent, grîul a fost recoltat în proporţie de 99% din totalul suprafeţei însămînţate, fiind recoltată o cantitate de 7,275 milioane de tone, arată ultimele date ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Producţia medie realizată s-a situat peste cea estimată de autorităţi (2.785 kg/ha), atingînd 2.958 kg/ha.
În toamnă au fost cultivate aproape 2,5 milioane de hectare cu grîu şi secară, depăşind cu 28% suprafaţa programată pentru însămînţare.
Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, suprafaţa însămînţată cu grîu de primăvară a fost de 4.079 de hectare, cu 3% mai mult decît programul.