• Agenţia Internaţională a Energiei şi-a revizuit în scădere estimările pentru cererea mondială de ţiţei în 2008
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat în sens negativ previziunile pentru cererea mondială de ţiţei în 2008, ca urmare a faptului că preţul petrolului a crescut până aproape de 100 de dolari barilul, iar consumul de combustibili din SUA şi alte state industrializate este mai mic.
Potrivit raportului lunar realizat de specialiştii AIE, cererea globală de petrol va fi de 87,69 milioane de barili pe zi, anul viitor, cu 300.000 de barili sub estimarea anterioară a agenţiei. În ce priveşte ultimul trimestru al anului în curs, AIE şi-a redus previziunea cu 500.000 de barili/zi, la 87,14 milioane de barili/zi.
"Observăm, în mod cert, o revizuire în scădere pentru 2007 şi 2008, iar preţul mare de pe piaţa ţiţeiului începe să producă efecte", declară Lawrence Eagles, autor al raportului AIE. În opinia sa, cheltuielile de consum destinate combustibililor auto în SUA au atins nivelul anilor 1980, când inflaţia a fost similară.
Specialiştii AIE subliniază că cererea de petrol din SUA va fi mai scăzută decât aşteptările anul viitor, în schimb, consumul din China va fi, în continuare, puternic. Aceştia arată că jumătate din creşterea cererii mondiale de petrol se datorează Chinei şi Orientului Mijlociu, unde consumatorii beneficiază de pe urma subvenţiilor date de guvern pentru combustibili.
Din septembrie până în prezent, preţul petrolului a urcat cu 26%, iar decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind majorarea producţiei începând cu 1 noiembrie, nu a avut niciun efect asupra dinamicii cotaţiilor ţiţeiului. La data de 7 noiembrie, preţul petrolului brut a atins nivelul maxim al tuturor timpurilor: 98,62 dolari barilul, la New York.
Raportul AIE mai notează că cererea pentru petrolul OPEC va fi de 31,3 milioane de barili pe zi anul viitor, cu 400.000 mai puţin decât preconiza agenţia în urmă cu o lună. Estimarea a fost revizuită în scădere din cauza unei cereri mai reduse în ţările puternic dezvoltate. În ce priveşte producţia ţărilor non-OPEC, AIE aşteaptă o cerere de 51,2 milioane de barili anul viitor, estimarea fiind neschimbată în acest caz.