Preţul petrolului, aproape de 30 dolari/baril

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 13 ianuarie 2016

Preţul petrolului, aproape de 30 dolari/baril

Nigeria anticipează o reuniune de urgenţă a OPEC, în martie

Actualizare 12:08 Economia Rusiei, pusă în pericol de perspectiva îndelungată a unui preţ scăzut al petrolului

Economia Rusiei este pusă în pericol de perspectiva ca preţurile petrolului să se menţină la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp, a spus miercuri ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de MarketWatch.

"Intrăm într-o nouă normalitate economică", a arătat Uliukaiev în timpul unei conferinţe, el adăugând că cel mai mare risc nu este faptul că preţurile petrolului ar putea scădea la 20 de dolari pe baril ci faptul că perioada ar putea fi foarte lungă.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a susţinut punctul de vedere al lui Uliukaiev, afirmând că preţurile ţiţeiului vor rămâne mult timp la un nivel scăzut, iar ministerul pe care îl conduce va revizui bugetul pentru a ţine cont de acest fapt, transmite MarketWatch.

Siluanov a spus că guvernul va propune o reducere de 10% a cheltuielilor bugetare şi că deficitul bugetar ar fi zero dacă preţurile petrolului ar fi de 82 de dolari pe baril, potrivit sursei citate.

Bugetul anului 2016 este construit pe un preţ al petrolului de 50 de dolari pe baril, dar guvernul rus a anunţat recent că estimarea referitoare la cotaţia ţiţeiului ar putea fi revizuită, informează MarketWatch.

(I.D.)

-----

Actualizare 11:19 Preţurile petrolului cresc pentru prima oară în 8 zile, după declinul stocurilor în SUA

Preţurile petrolului sunt în creştere miercuri pentru prima oară în opt zile, susţinute de date privind declinul neaşteptat al stocurilor în Statele Unite, săptămâna trecută, şi creşterea importurilor de ţiţei ale Chinei în decembrie, relatează Reuters.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, este în urcare cu 37 de cenţi, la 30,81 dolari pe baril, după ce marţi a atins 29,93 dolari pe baril, cel mai redus nivel din decembrie 2003, şi a închis la 30,44 dolari pe baril, în declin cu 97 de cenţi, precizează Reuters.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în creştere cu 28 de cenţi, la 31,14 dolari pe baril. Marţi, petrolul Brent a încheiat tranzacţiile în scădere cu 69 de cenţi, la 30,86 dolari pe baril, după un minim de 30,34 dolari pe baril, potrivit sursei citate.

Un nivel de preţ de 30 de dolari pe baril este atât un prag psihologic cât şi financiar şi, în ultimele zile, traderii au investit în opţiuni cotate la 30 de dolari, care expiră în februarie şi martie, transmite Reuters.

"Preţul de 30 de dolari este un nivel intermediar de sprijin, dar nu pot spune dacă este nivelul minim", a declarat Avtar Sandu, manager la Phillip Futures în Singapore.

Stocurile de petrol ale SUA au scăzut săptămâna trecută cu 3,9 milioane de barili, la 480,071 milioane de barili, în timp ce analiştii anticipau o creştere de 2,5 milioane de barili, aminteşte Reuters.

(I.D.)

--------

Cotaţiile futures petroliere au scăzut ieri, pe pieţele externe, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, în aşteptarea datelor guvernului american privind situaţia stocurilor de ţiţei brut din SUA.

"Când ai supraproducţie, vor fi presiuni continue de scădere pe preţuri", afirmă, conform Bloomberg, Ric Spooner, analist-şef la "CMC Markets" din Sydney. Acesta adaugă: "Investitorii anticipează câteva luni dificile pentru piaţa petrolului, în special dacă Iranul îşi va majora exporturile de profil. Vom asista la reduceri de producţie, din cauza preţurilor, însă vor trece câteva luni până să fie luate decizii în acest sens".

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a coborât cu 1,5% la ora 10.28, la New York Mercantile Exchange, atingând 30,95 dolari barilul. Mai devreme, cotaţia coborâse la 30,41 dolari/baril. Luni, preţul a fost de 31,41 dolari/baril, cel mai redus nivel de închidere a unei sesiuni bursiere după luna decembrie 2003.

Anul trecut, preţul ţiţeiului WTI a pierdut 30%.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 1,1%, la 31,21 dolari barilul. Mai devreme, preţul atinsese 30,43 dolari/baril. Ziua de luni a fost încheiată, la Londra, cu un preţ de 31,55 dolari/baril, cel mai redus din aprilie 2004. În 2015, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 35%.

Piaţa aşteaptă, astăzi, anunţul guvernului SUA privind situaţia stocurilor de petrol brut. Conform estimărilor analiştilor, acestea au crescut cu 2 milioane de barili săptămâna trecută, iar cele de benzină, cu 1,8 milioane de barili.

Ministrul petrolului din Nigeria, Emmanuel Ibe Kachikwu, declară că unele state membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au cerut o reuniune de urgenţă, pe motiv că actualele condiţii de pe piaţa de profil impun o astfel de întâlnire. Oficialul nigerian spune că OPEC s-ar întâlni în martie, iar membrii cartelului sunt deja angajaţi în discuţii neoficiale cu unii producători din afara cartelului, inclusiv cu Rusia, pentru ca aceste state să se alăture unei eventuale decizii de tăiere a cantităţilor pe care le extrag.

Dar, conform presei internaţionale, care citează surse anonime, nu a existat nicio solicitare oficială pentru o reuniune OPEC.

"Société Générale" SA şi-a redus estimarea pentru preţul petrolului Brent în 2016 la 42,50 doalri/baril, de la 53,75 dolari/baril, iar "Bank of America" Corp. - la 46 de dolari/baril, de la 50 de dolari, conform Bloomberg.

"Petroliam Nasional" Bhd. din Malaezia vede preţul petrolului la o medie de 30 de dolari barilul, anul acesta, faţă de 48 de dolari, cât preconiza anterior.

Totodată, "Goldman Sachs Group" şi "Citigroup" anticipează că preţul petrolului vor coborî sub pragul de 30 de dolari/baril în 2016 şi se va îndrepta spre 20 de dolari, din cauza încetinirii economiei chineze, a aprecierii dolarului şi a supraproducţiei.

"Morgan Stanley" anticipează un declin al cotaţiei petrolului până la 20 de dolari/baril, dacă dolarul american se va aprecia cu 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb