Preţul petrolului continuă să crească

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie 2004

Dolarul - la minimul ultimelor patru luni

Cotaţiile petroliere au încheiat perioada 12-16 iulie la nivelul maxim al ultimelor şase săptămîni, pe fondul temerilor legate de imposibilitatea acoperirii de către ţările din Orientul Mijlociu a cererii sporite de ţiţei venite din America, Europa şi Asia. Ţiţeiul brut cu termen de livrare în luna august a cîştigat 71 de cenţi (1,7%) în ultima zi a săptămînii trecute, pe piaţa din SUA, ajungînd la 41,48 dolari/baril. În primele 11 minute ale şedinţei de tranzacţionare de vineri, barilul de petrol ajunsese chiar la 41,80 dolari - cel mai ridicat nivel atins după 2 iunie, cînd pe piaţa de profil era înregistrat maximul tuturor timpurilor, 42,45 dolari/baril. În săptămîna încheiată la data de 16 iulie, preţul petrolului a cîştigat 3,7 procente.

Menţionăm că majorarea cotelor oficiale de producţie ale ţărilor din OPEC a făcut să scadă surplusul existent pe piaţă, fapt care a generat temeri legate de aprovizionarea pieţei mondiale.

În vreme ce preţul petrolului continuă să crească, moneda SUA se menţine pe un trend descendent. La finele săptămînii trecute, dolarul a scăzut pînă la minimul ultimelor patru luni comparativ cu euro, ca reacţie la publicarea raportului oficial privind preţurile de consum din SUA, care, în luna iunie, au crescut în cel mai lent ritm de după decembrie 2003.

În consecinţă, investitorii şi-au mai domolit speranţele privind continuarea de către banca centrală a Statelor Unite (Rezerva Federală - Fed) a măsurii de creştere a dobînzii sale de referinţă. Fed şi-a majorat, luna trecută, pentru prima oară în ultimii patru ani, dobînda de referinţă - de la 1% la 1,25%. "Raportul privind inflaţia nu va determina vreo presiune asupra Fed în vederea unei majorări agresive a dobînzii sale de referinţă", afirmă Daniel Katzive, strateg la "UBS Securities" din Stamford.

Dolarul a încheiat săptămîna trecută cu o cotaţie de 1,2452 unităţi/euro, pe piaţa din New York, comparativ cu cea de 1,2356 unităţi/euro, înregistrată joi, 15 iulie.

Menţionăm că preţurile de consum (excluzînd cele la energie şi alimente) au crescut, în SUA, cu numai 0,1% în luna iunie, după ce, în luna mai, acestea sporiseră cu 0,2%. Analiştii aşteptau o creştere de 0,2% a inflaţiei pe luna iunie. Dacă se iau în calcul şi preţurile la energie şi alimente, inflaţia a fost de 0,3%, faţă de 0,6% în mai.

Specialiştii spun că, în perioada următoare, dolarul va fi cotat în jurul valorii de 1,25 unităţi/euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb