Preţul petrolului creşte, pe fondul refuzului iranian de a suspenda activităţile de îmbogăţire a uraniului

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2006

Preţul petrolului a cres-cut şi ieri pe fondul refuzului Iranului de a satisface solicitarea ONU de a înceta activităţile de îmbogăţire a uraniului, sporind astfel îngrijorarea că livrările de petrol de la al patrulea producător mondial ar putea fi afectate. Suspendarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului este "inacceptabilă pentru Republica Islamică," a declarat Hamid Reza Asefi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, care a menţionat că rezoluţia ONU ce dă ca termen limită data de 31 august nu este validă din punct de vedere legal.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat ieri că Teheranul va continua "cu fermitate" programul nuclear.

Preţul petrolului cu livrare în septembrie a crescut cu 89 de cenţi (1,3 la sută) la 72,03 USD per baril pe piaţa electronică New York Mercantile Exchange la ora 9:22 a.m. (ora Londrei). "Există îngrijorarea că ONU ar putea să autorizeze un embargo împotriva Iranului, ceea ce ar duce la scăderea drastică a exporturilor," a declarat Edo Gerbrands, broker al Fortis Bank din Bruxelles.

Preţul Brent pentru petrol cu livrare în octombrie a cres-cut cu 1,08 USD (1,5 la sută) până la 73,38 USD per baril. La 9:23 a.m. ora Londrei, pe piaţa ICE Futures, preţul Brent a atins 73,36 USD.

Statele Unite ar putea "periclita grav comerţul cu energie din regiune acţionând împotriva programului nuclear Iranian," a declarat, la 4 iunie, Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului şi cel mai important decident din această ţară. Două zile mai târziu, Ministrul Petrolului, Kazem Vaziri-Hamaneh, a fost mai explicit, spunând că Iranul va folosi "toate mijloacele disponibile, inclusiv petrolul, dacă interesele sale vor fi ameninţate."

Preţul petrolului a atins nivelul record de 78,40 USD la 14 iulie pe bursele din New York, pe fondul temerii că luptele din Liban dintre Israel şi Hezbollah s-ar putea extinde în tot Orientul Mijlociu.

Astăzi, Teheranul anunţă decizia privind oferta puterilor oocidentale

Iranul a luat o decizie privind oferta de cooperare propusă de cele şase puteri mondiale, în legătură cu programul său de îmbogăţire a uraniului, a anunţat ieri, la Pretoria, ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki.

"Ne-am gândit şi sperăm să ajungem la o soluţie globală, întemeiată pe cooperare, ne-go-ciere şi respectarea dreptului Ira-nului de a se dota cu tehnologie nucleară", a declarat Mottaki, îna-intea unei întrevederi cu omologul său sud-african, Nko-sazana Dlamini-Zuma. Tehe-ranul urmează să îşi anunţe oficial decizia marţi.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia) şi Germania au propus în iunie o serie de măsuri de cooperare în domeniile nuclear şi economic, pentru a convinge Iranul să renunţe la programul de îmbogăţire a uraniului. Marile puteri se aşteaptă la un răspuns negativ din partea Iranului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb