Preţul petrolului a cres-cut şi ieri pe fondul refuzului Iranului de a satisface solicitarea ONU de a înceta activităţile de îmbogăţire a uraniului, sporind astfel îngrijorarea că livrările de petrol de la al patrulea producător mondial ar putea fi afectate. Suspendarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului este "inacceptabilă pentru Republica Islamică," a declarat Hamid Reza Asefi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, care a menţionat că rezoluţia ONU ce dă ca termen limită data de 31 august nu este validă din punct de vedere legal.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat ieri că Teheranul va continua "cu fermitate" programul nuclear.
Preţul petrolului cu livrare în septembrie a crescut cu 89 de cenţi (1,3 la sută) la 72,03 USD per baril pe piaţa electronică New York Mercantile Exchange la ora 9:22 a.m. (ora Londrei). "Există îngrijorarea că ONU ar putea să autorizeze un embargo împotriva Iranului, ceea ce ar duce la scăderea drastică a exporturilor," a declarat Edo Gerbrands, broker al Fortis Bank din Bruxelles.
Preţul Brent pentru petrol cu livrare în octombrie a cres-cut cu 1,08 USD (1,5 la sută) până la 73,38 USD per baril. La 9:23 a.m. ora Londrei, pe piaţa ICE Futures, preţul Brent a atins 73,36 USD.
Statele Unite ar putea "periclita grav comerţul cu energie din regiune acţionând împotriva programului nuclear Iranian," a declarat, la 4 iunie, Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului şi cel mai important decident din această ţară. Două zile mai târziu, Ministrul Petrolului, Kazem Vaziri-Hamaneh, a fost mai explicit, spunând că Iranul va folosi "toate mijloacele disponibile, inclusiv petrolul, dacă interesele sale vor fi ameninţate."
Preţul petrolului a atins nivelul record de 78,40 USD la 14 iulie pe bursele din New York, pe fondul temerii că luptele din Liban dintre Israel şi Hezbollah s-ar putea extinde în tot Orientul Mijlociu.
• Astăzi, Teheranul anunţă decizia privind oferta puterilor oocidentale
Iranul a luat o decizie privind oferta de cooperare propusă de cele şase puteri mondiale, în legătură cu programul său de îmbogăţire a uraniului, a anunţat ieri, la Pretoria, ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki.
"Ne-am gândit şi sperăm să ajungem la o soluţie globală, întemeiată pe cooperare, ne-go-ciere şi respectarea dreptului Ira-nului de a se dota cu tehnologie nucleară", a declarat Mottaki, îna-intea unei întrevederi cu omologul său sud-african, Nko-sazana Dlamini-Zuma. Tehe-ranul urmează să îşi anunţe oficial decizia marţi.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia) şi Germania au propus în iunie o serie de măsuri de cooperare în domeniile nuclear şi economic, pentru a convinge Iranul să renunţe la programul de îmbogăţire a uraniului. Marile puteri se aşteaptă la un răspuns negativ din partea Iranului.