PREŢUL ŢIŢEIULUI SCADE OPEC+ majorează producţia cu numai 100.000 de barili pe zi, din septembrie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2022

OPEC+ majorează producţia cu numai 100.000 de barili pe zi, din septembrie

Raad Alkadiri, director general al Eurasia Group: "Ca gest politic, este aproape insultător"

Cotaţiile petroliere s-au înscris pe un curs negativ ieri, după ce grupul OPEC+, format din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi mari producători de profil, a decis o creştere nesemnificativă a producţiei.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a coborât cu 1,7% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 98,83 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut cu 2,2%, la 92,31 dolari barilul la ora locală 10.53.

Decizia OPEC+ a venit în pofida faptului că preşedintele SUA, Joe Biden, a încercat să convingă Arabia Saudită să pompeze mai mult petrol.

În reuniunea de ieri, de la Viena, cele 13 state membre OPEC şi cei zece aliaţi ai săi au stabilit să majoreze producţia cu 100.000 de barili pe zi, în luna septembrie.

Raad Alkadiri, director general al Eurasia Group, a declarat citat de CNBC: "Este o majorare atât de mică a producţiei încât este nesemnificativă. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător".

Amintim că, la reuniunea din luna iunie, OPEC+ a decis să majoreze producţia cu 648.000 de barili pe zi în iulie şi august, iar anterior crescuse lunar producţia cu 432.000 de barili pe zi.

SUA şi alţi mari consumatori de petrol din Occident i-au cerut alianţei OPEC+, care generează aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei ca să determine reducerea preţurilor.

Noi sancţiuni economice pentru Rusia, din partea SUA

SUA au adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, printre care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham, relatează AFP.

"Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente", a declarat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, subliniind că Trezoreria "va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a se asigura că elitele ruse şi susţinătorii Kremlinului vor fi traşi la răspundere pentru complicitatea lor într-un război care a costat nenumărate vieţi".

Biroul de control al averilor străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei a îngheţat astfel activele lui Andrei Guriev, fondator al companiei de îngrăşăminte Phosagro, "asociat apropiat" al lui Vladimir Putin şi fost membru al guvernului rus, notează Agerpres.

Oligarhul deţine conacul Witanhurst din Londra, a doua cea mai mare reşedinţă privată din capitala Regatului Unit, după castelul Buckingham. El fusese deja sancţionat de Marea Britanie.

Iahtul său, Alfa Nero, cumpărat cu 120 milioane de dolari în 2014 şi care arborează pavilionul Insulelor Cayman, este de asemenea vizat de Trezorerie, care precizează că nava "şi-ar fi dezactivat aparatul de geolocalizare pentru a evita confiscarea" ei.

Compania Phosagro, totuşi, nu constituie obiectul sancţiunilor, tranzancţiile legate de îngrăşăminte şi alte produse agricole rămânând autorizate.

Fiul lui Andrei Guriev, care acelaşi nume şi face obiectul sancţiunilor din partea mai multor ţări, este şi el vizat.

Pe lista Trezoreriei mai figurează combinatul metalurgic din Magnitogorsk (MMK), "unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume" şi "unul dintre cei mai importanţi contribuabili ai Rusiei, furnizând o sursă de venituri substanţiale guvernului", precum şi două filiale şi acţionarul său principal, oligarhul Viktor Raşnikov.

Fosta gimnastă şi ex-deputată în Duma de Stat, Alina Kabaeva, aflată la conducerea unui grup media "pro-Kremlin" şi despre care presa susţine că ar avea o relaţie cu preşedintele rus Vladimir Putin - ceea ce acesta dezminte - aflată deja pe lista neagră a UE, va avea de asemenea activele îngheţate în SUA.

Departamentul de Stat, la rândul său, a anunţat restricţii în acordarea vizelor pentru 893 de responsabili ruşi şi 31 de oficiali străini pentru rolul lor în războiul din Ucraina.

De asemenea, Canada a impus marţi noi sancţiuni Rusiei care vizează 43 de responsabili militari şi 17 entităţi.

"Acţiunile scandaloase ale maşinii de război ruseşti nu vor fi uitate şi Canada va continua să lucreze cu partenerii săi din comunitatea internaţională pentru a o obliga să dea socoteală", a declarat ministrul canadian de Externe, Melanie Joly.

Canada a sancţionat peste 1.150 de persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 203 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut până la 198,75 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 18.13 atingea 199,82 euro.

----------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,9%, la 1.773 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 11.06, cea spot - cu 0,2%, la 1.757,76 dolari/uncie.

----------------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,59 dolari/buşel la ora locală 11.07, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 1%, la 5,88 dolari/buşel.

Ieri, o echipă comună a finalizat cu succes inspecţiile la prima navă încărcată cu cereale din Ucraina destinate exportului de la începutul agresiunii militare ruse în februarie, a anunţat Ministerul turc al Apărării, conform AFP şi DPA. Inspecţia efectuată de reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, Turciei şi Naţiunilor Unite a durat aproximativ o oră. Echipa este responsabilă pentru a se asigura că nava nu transportă încărcături neautorizate, cum sunt armele, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tot e bine, e un semn pozitiv. Scade cererea, mai majoreaza ei un pic productia si macar se opreste specula pe aceasta materie prima!

    Ori ca a vorbit cu vasile de la birt ori cu biden,arabi zic ca ei si fac cestiu ei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb