În ultimele zile, preţurile carburanţilor au crescut vertiginos până la maxime istorice, transmite Zerohedge.
Potrivit Asociaţiei Americane de Automobile (AAA), la nivel naţional preţul mediu al benzinei fără plumb a atins 4,25 dolari pe galon începând cu 21 martie 2022. Este pentru prima dată, din 2008 încoace când preţurile carburanţilor au depăşit pragul de 4 dolari pe galon.
Preţul carburanţilor creştea deja cu două săptămâni înainte de invazia rusă în Ucrainei, din cauza cererii crescute ca urmare a ridicării restricţiilor COVID. Dar, după cum detaliază mai jos Raul Amoros de la Visual Capitalist, când a izbucnit războiul, preţul combustibilului obişnuit a crescut cu 41 de cenţi în prima săptămână. Această creştere a preţurilor ar putea adăuga costuri anuale de până la 2.000 de dolari pentru o gospodărie americană cu venituri medii.
În timp ce preţul la pompă este în medie de 4,25 de dolari pe galon, merită menţionat că preţurile variază destul de substanţial în funcţie de stat. De exemplu, California are cel mai mare preţ mediu de 5,86 de dolari pe galon. La cealaltă extremă, Kansas are un preţ mediu de 3,77 de dolari.
În opt state americane preţul combustibililor este de peste 4,50 de dolari pe galon iar California, Hawaii şi Nevada preţul este peste 5 dolari.
Iată cele 10 state sau districte cu cele mai mari preţuri la carburanţi:
La cealaltă extremă sunt 16 state în care preţurile combustibililor sunt sub 4 dolari pe galon. Iată cele 10 state cu cele mai mici preţuri la combustibil:
Există câteva motive pentru care preţurile carburanţilor variază de la un stat la altul. Taxele joacă un rol important în preţul final dela pompă şi pot varia de la 57,6 de cenţi pe galon în Pennsylvania până la 8 cenţi în Alaska.
Apropierea de rafinării este un alt factor care contribuie la un combustibil mai ieftin. State precum Texas, Louisiana, Mississippi şi Alabama au adesea preţuri mai mici decât alte regiuni.
• Când vor scădea preţurile carburanţilor?
Preţurile carburanţilor au crescut din cauza lipsei de aprovizionare cu petrol. Când a izbucnit războiul, a existat o creştere suplimentară a preţurilor din cauza sancţiunilor impuse Rusiei.
De asemenea, merită remarcat faptul că, deşi preţul petrolului începe să scadă din nou, există de obicei o întârziere a scăderii preţurilor de la pompă.
Energy Information Administration estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în acest an de 105,22 de dolari pe baril, cu o diferenţă de 22 de dolari faţă de prognoza sa iniţială din februarie. Prin urmare, mulţi experţi se aşteaptă ca preţurile combustibililor să rămână aproape sau peste 4 dolari pentru restul anului.