Preţurile mondiale la alimente au crescut uşor în martie

A.B.
Internaţional / 4 aprilie

Preţurile mondiale la alimente au crescut uşor în martie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut uşor în martie, cotaţiile mai mari la uleiuri vegetale compensând declinul la cereale şi zahăr, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, care afirmă cele ce urmează.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În martie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,1 puncte, în creştere faţă de nivelul de 126,8 puncte înregistrat în februarie 2025 şi cu 6,9% peste nivelul din martie 2024.

Evoluţiile din martie s-au datorat în primul rând avansului de 3,7% al preţurilor la uleiuri vegetale, comparativ cu februarie. Cotaţiile la uleiurile de palmier, soia, rapiţă şi floarea soarelui au crescut în urma cererii solide de import, a precizat FAO. Faţă de martie 2024, preţurile la uleiuri vegetale au urcat cu 23,9%.

La cereale, preţurile au scăzut cu 2,6% comparativ cu februarie, şi cu 1,1% faţă de martie 2024. Pe fondul atenuării temerilor privind condiţiile de recoltare din unele state din Emisfera Nordică care exportă masiv, preţul la grâu s-a redus, în timp ce s-au înregistrat scăderi la preţurile porumbului, orzului, sorgului şi la soia. Preţurile la orez au scăzut cu 1,7% comparativ cu februarie, pe fondul cererii reduse de import şi al aprovizionării masive pentru export, a indicat FAO.

Potrivit FAO, cotaţiile la zahăr au scăzut cu 1,6% comparativ cu februarie, în urma cererii globale mai slabe. Ploile din Brazilia au contribuit la declin, deşi pierderile au fost limitate de temerile privind perspectivele generale din Brazilia şi India.

Pe de altă parte, preţurile la carne au crescut în martie cu 0,9%, faţă de februarie, după eliminarea focarelor de febră aftoasă din Germania. Cotaţiile internaţionale la carnea de pasăre s-au menţinut în mare parte stabile în martie, în pofida focarelor de grupă aviară în unele ţări producătoare, a precizat FAO, potrivit sursei citate.

Într-un raport separat, FAO şi-a menţinut estimările privind producţia mondială de grâu în 2025 la 795 de milioane de tone, în timp ce a îmbunătăţit previziunile pentru producţia mondială de cereale în 2024 la 2,849 miliarde tone metrice, de la un nivel previzionat anterior de 2,842 miliarde tone metrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3734
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2988
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8179
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.2581

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb