Preţurile petrolului, gazelor şi cărbunelui au atins noi recoduri

G.B
Internaţional / 7 octombrie 2021

Preţurile petrolului, gazelor şi cărbunelui au atins noi recoduri

Petrolul a atins ieri un nivel maxim de peste 83 de dolari pe baril. Acest record a avut loc din cauza refuzului ţărilor membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+) de a creşte mai rapid producţia şi pe fondul îngrijorării cu privire la furnizarea de energie la nivel global. De asemenea, preţul gazelor naturale pe piaţa futures din Europa a atins un nou record, însă a scăzut după declaraţiile preşedintelui Vladimir Putin, care a spus că va majora livrările de gaze către UE. În tot acest context, Europa desfăşoară un concurs de aprovizionare a gaze naturale lichefiate cu Asia, potrivit Digi24.

Luni, la începutul acestei săptămâni, OPEC + a ales să desfăşoare în continuare un plan de creştere treptată a producţiei de petrol, fără să accelereze creşterea producţiei, aşa cum au solicitat SUA şi alte ţări consumatoare, transmite Reuters.

Preţul petrolului creşte în plină criză energtică

Ieri, în timpul tranzacţionării, cotaţia petrolului Brent a crescut până la 83,47 dolari pe baril, cel mai mare nivel din octombrie 2018 până acum. Ulterior, acesta a scăzut cu 0,5%, adică cu 40 de cenţi, ajungând la nivelul de 82,16 dolari.

De asemenea, preţul petrolului american a ajuns la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014, atingând nivelul 79,78 dolari. Ulterior, şi acesta a scăzut cu 35 de cenţi la o sumă maximă de 78,58 dolari pe baril.

"Suntem în timpul unei crize energetice în desfăşurare, iar iarna în emisfera nordică urmează să înceapă, ceea ce va însemna că putem asista la preţuri chiar mai mari ale petrolului", a declarat Stephen Brennock, brokerul petrolier al companiei PVM.

Preţul petrolului Brent a crescut cu peste 50% în acest an, adăugându-se la presiunea inflaţionistă care ar putea încetini redresarea economică post-pandemică.

Totodată, preţul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa, iar preţurile cărbunelui de la principalii exportatori au atins, de asemenea, maximele istorice.

Conform cifrelor publicate de Institutul American al Petrolului, există semne concrete ale încetinirii cererii de combustibil. OPEC + a declarat că stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 951.000 de barili în ultima săptămână până la data de 1 octombrie, crescând în acelaşi timp şi preţurile la benzină şi combustibil distilat.

Vladimir Putin a declarat că vrea să stabilizeze pieţele globale de energie

Conform The Guardian, preţul petrolului Brent a scăzut înapoi la aproximativ 81,45 dolari pe baril, după ce a atins nivelul de 83,47 de dolari pe baril în cursul zilei de miercuri. Scăderea a avut loc în urma declaraţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, care a indicat că Rusia este pregătită să stabilizeze pieţele globale de energie.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că Rusia va creşte livrarea de gaze către Europa, inclusiv prin Ucraina. Vânzările de gaze ruseşti către Europa ar putea atinge un nou record în acest an, a spus Putin, iar tranzitul acestora prin Ucraina ar putea să depăşească volumele convenite în temeiul contractului dintre Gazprom şi Kiev.

Comisia Europeană a anunţat marţi că verifică informaţii potrivit cărora compania rusă Gazprom profită de poziţia dominantă pe piaţă pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural. Preşedintele rus a luat act de această poziţie şi a respins, miercuri, criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmând că liderii de la Bruxelles sunt responsabili pentru actuala criză a gazelor naturale.

Preţul gazelor din Europa a atins un nou record

Preţurile gazelor naturale din Europa au crescut cu peste 400% faţă de anul trecut. Totodată, cotaţiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, ceea ce duce creşterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni. La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.

"Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede", au reacţionat analiştii de la Societe Generale, potrivit Agerpres.

Financial Times evidenţiază faptul că preţul la gaze a crescut doar miercuri cu 25% pe pieţele europene, în faţa unei cereri sporite înainte de venirea iernii, în corelare cu o ofertă limitată şi stocuri reduse.

Unele state europene, la fel şi SUA acuză Moscova că nu a deschis suficient robinetul la gaze cu scopul de a obţine darea în exploatare a controversatului gazoduct Nord Stream 2, ce leagă Rusia direct de Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, finalizat şi a cărui umplere a început deja. O autoritate de reglementare germană încă nu a luat o decizie înainte ca livrările să poată începe.

Europa concurează cu Asia pentru a obţine gaz natural lichefiat

În timp ce preţurile gazelor cresc mult şi scad puţin în urma unor declaraţii, Europa continuă să concureze cu Asia pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL). În ciuda preţurilor record din Europa, importatorii de GNL din Asia sunt dispuşi în continuare să plătească o primă peste preţurile de referinţă din Olanda pentru a-şi asigura aprovizionarea pentru iarnă, susţin traderii din Singapore. Aceast lucru ar înseamna că Europa va avea dificultăţi în a-şi asigura livrările suplimentare de GNL de care are nevoie la iarnă.

"Ne confruntăm cu o situaţie excepţională. Piaţa mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situaţie în care Asia şi Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte", subliniază analiştii de la firma de consultanţă Engie EnergyScan.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb