Preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,7%

Simona Adam
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2011

Preţurile producţiei industriale (de pe piaţa internă şi externă) au crescut cu 0,7% în luna iunie anul acesta, comparativ cu luna trecută, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Totodată, nivelul preţurilor din iunie a înregis-trat o creştere de 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Daniel Ionescu, doctor în economie, este de părere că aprecierea indicelui preţurilor de producţie constituie una dintre cauzele care stau la baza creşterii preţurilor bunurilor de consum.

Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă au crescut cu 0,6%, iar cele de pe piaţa externă au crescut cu 1,0%, în iunie, comparativ cu luna precedentă, potrivit INS.

Cele mai mari creşteri de pre-ţuri au fost înregistrate în industria energetică (1,0%), industria bunurilor intermediare (0,8%), industria bunurilor de uz curent (0,5%), industria bunurilor de capital (0,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,3%), în luna iunie, comparativ cu luna precedentă a anului acesta.

Totodată, preţurile produselor din industria energetică s-au mărit cu 10,6% în iunie, faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce în industria bunurilor intermediare preţurile au crescut cu 9,9%, în industria bunurilor de uz curent, cu 7,9%, în industria bunurilor de capital cu 3,5%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a fost singura unde preţurile au înregistrat o scădere, cu 1%.

Potrivit lui Daniel Ionescu, creşterea preţurilor pentru produsele industriale "reflectă procesele inflaţioniste, care afectează preţurile din amonte (creşterea preţurilor la energie), şi impactul negativ al ratei TVA de 24%".

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, ne-a declarat că, uneori, evoluţia celor doi indici (n.r preţurilor de consum şi preţurilor producţiei industriale) poate fi puternic diferită, întrucât nu toate produsele industriale ajung la consumator.

Daniel Ionescu a precizat, însă, că "o anume corelaţie pozitivă între indicele preţurilor de consum şi indicele preţurilor produselor industriale se regăseşte în media anuală".

Indicele preţurilor producţiei industriale de la nivelul Uniunii Europene (UE) nu a înregistrat modificări în luna iunie a acestui an, comparativ cu luna anterioară, potrivit Eurostat. Nivelul preţurilor a crescut, totuşi, în perioada iunie 2010 - iunie 2011, cu 5,9%, în zona euro şi cu 6,9%, în EU27, potrivit Eurostat.

Liviu Voinea este de părere că diferenţa dintre rezultatele indicelui bunurilor de producţie industrială de la nivel european şi ţara noastră pot fi explicate prin faptul că în ţara noastră există o inflaţie structurală, în timp ce UE şi-a rezolvat problemele structurale.

În topul ţărilor cu cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale s-au aflat Marea Britanie, cu 12,7%, Danemarca, cu 10,6% şi Bulgaria, cu 10,1%.

Indicele preţurilor de producţie industrială măsoară evoluţia preţurilor în stadiile anterioare consumului final. De altfel, producţia industrială este compusă din produse finite, semifabricate şi lucrări cu caracter industrial. Aceasta este destinată investiţiilor, consumului populaţiei, exportului precum şi altor necesităţi ale economiei naţionale.

Potrivit INS, indicele preţurilor producţiei industriale acoperă aproape în totalitate sectoarele industriilor extractivă şi prelucrătoare, precum şi sectorul energetic. Totodată, în componenţa indicelui nu se află extracţia minereurilor de uraniu şi toriu; prelucrarea combustibililor nucleari; fabricarea armamentului şi muniţiei; construcţia de nave şi bărci; fabricarea de aeronave şi nave spaţiale; fabricarea vehiculelor militare de luptă; colectarea şi epurarea apelor uzate; colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare; producţia fabricată şi livrată în cadrul aceluiaşi operator economic (consumul intern).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb