Prevederile CNA sînt în continuare o sursă de nemulţumire

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 12 ianuarie 2006

Prevederile Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) privind respectarea pluralismului politic în cadrul programelor de ştiri şi a condiţiilor egale de exprimare în emisiuni de dezbateri, divertisment şi sport stîrnesc încă nemulţumiri, la cîţiva ani de la adoptarea lor.

Participanţii la dezbaterea organizată ieri la sediul CNA pe această temă s-au pronunţat împotriva aplicării mecanice a prevederii ce instituie obligativitatea proporţiei de 2:1 între putere şi opoziţie în cadrul programelor de ştiri şi a celui de apariţii egale a politicienilor în emisiunile de dezbatere, divertis-ment şi sport.

Reprezentanţii posturilor de radio şi televiziune, dar şi ai societăţii civile au cerut o flexibilizare a acestei reguli, cum se întîmplă de altfel şi în cazul reglementărilor din Franţa, din care s-a inspirat CNA. Preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea Presei, Mircea Toma, a arătat că AMP foloseşte nu numai criterii cantitative, cum se întîmplă în cazul CNA, ci şi unele calitative. El a subliniat că ar trebui ca deciziile de amendare în aceste cazuri să fie luate sub forma unui proces, care să dea dreptul celui acuzat de a se apăra, dar şi de a înţelege mai bine principiile ce ar trebui res-pectate.

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, a precizat că respectarea acestei proporţii trebuie să se facă cu o justificare din punct de vedere jurnalistic a relevanţei informaţiilor şi părerilor prezentate.

Totodată, preşedintele CNA, Ralu Filip, a atras atenţia pos-turilor de radio şi televiziune asupra faptului că minorităţile sunt ignorate. La rîndul său, parlamentarul UDMR Kelemen Hunor a subliniat că formaţiunea pe care o reprezintă ocupă un procent infim din ştirile despre putere, dînd senzaţia că "România este condusă de un singur partid, cel mult două".

Reglementarea a fost luată în condiţiile în care Partidul Social Democrat (PSD) avea un procent de apariţii de aproximativ 95% la ştiri în 2003 la posturile publice, au subliniat participanţii. CNA a dat publicităţii, ieri, sinteza monitorizării res-pectării acestor prevederi în perioada 2004-2005. Potrivit acestui document, în cazul TVR 1, puterea şi opoziţia s-au situat pe procente egale în februarie 2005, iar începînd cu luna iunie 2005 puterea avea în jur de 80% din apariţii, iar opoziţia aproximativ 20%. Aceste cifre sînt, cu diferenţe de cîteva procente, aceleaşi în cazul Realitatea Tv, Radio România Actualităţi sau Europa FM.

Potrivit declaraţiilor lui Ralu Filip, 70% dintre amenzi s-au aplicat presei locale, iar primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cel mai sancţionat proprietar de mass-media din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb