PREVIZIUNI COLLIERS: 2022, posibil an record pentru piaţa imobiliară locală

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 27 ianuarie 2022

2022, posibil an record pentru piaţa imobiliară locală

Piaţa imobiliară din ţara noastră are suficiente resurse pentru o creştere puternică în 2022, în funcţie de evoluţia pandemiei, dar şi a altor teme noi, previzionează Colliers - societate globală de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor.

În opinia acestora, reevaluarea riscului şi alte evoluţii post-pandemice vor influenţa în mare măsură apetitul şi valoarea investiţiilor imobiliare în 2022 şi pe termen mai lung. Totodată, o oportunitate majoră de care România ar trebui să profite din plin este legată de fondurile UE: pachetul de ajutor pentru coronavirus, plus alocarea normală pentru perioada 2021-2027 pentru România, ating aproximativ 80 miliarde de euro, adică o treime din PIB-ul ţării. "În consecinţă, 2022 ar putea fi un an record pentru investiţiile imobiliare din perspectiva activităţii pieţei, segmentul industrial fiind potenţial pregătit să stabilească noi repere", spun reprezentanţii Colliers, adăugând: "Creşterea rapidă a ratelor dobânzilor pentru dolarul american şi posibilitatea unei evoluţii similare pentru euro începând cu 2023 reprezintă, fără îndoială, cea mai vizibilă temă pentru pieţele globale la începutul anului, în condiţiile în care pare că şi tema pandemiei trece pe plan secundar. Odată cu reevaluarea riscului, activele sigure (generatoare de numerar) şi/sau cele rezistente la inflaţie vor fi favorizate în detrimentul celor care promit câştiguri mari în viitor, dar care nu au dovedit ceva până acum. Ţările emergente, cum este şi România, şi slăbiciunile lor structurale vor fi şi ele în centrul atenţiei, ceea ce evidenţiază un risc crescut de recesiune (deşi acesta nu este nici pe departe scenariul de bază)".

Colliers: "Sistemul de lucru hibrid sau de la distanţă - o practică obişnuită"

Veştile apărute în legătură cu varianta Omicron şi autorizarea primului medicament antiviral oral, ar putea însemna că pandemia Covid-19 intră în etapă finală, dar sistemul de lucru hibrid sau de la distanţă va deveni o practică obişnuită în cadrul multor companii chiar şi după pandemie, anticipează Colliers.

Totodată, în lumea post-pandemică, consultanţii Colliers vorbesc despre o abordare mult mai atentă la criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi despre o accelerare fără precedent a digitalizării/ automatizării. "Pandemia şi recenta creştere a preţurilor energiei au scos şi mai mult în evidenţă importanţa ESG în sectorul imobiliar", subliniază Colliers, adăugând că protejarea birourilor împotriva epidemiilor, cu scopul de a asigura continuitatea afacerilor în cazul unor astfel de situaţii în viitor, va fi un aspect pe care majoritatea proprietarilor şi chiriaşilor îl vor lua în considerare permanent de acum înainte.

Redresarea pieţei birourilor din Bucureşti va fi neuniformă

În condiţiile în care rata de neocupare a spaţiilor de birouri va atinge, probabil, un vârf de peste 20% pentru Bucureşti în 2022, va fi nevoie de cel puţin câţiva ani pentru ca piaţa să revină la o poziţie mai neutră faţă de o piaţă a chiriaşilor în prezent, însă redresarea va fi neuniformă, preconizează Colliers, menţionând: "Cum marile companii globale dau semne clare că vor să-şi readucă angajaţii la birou şi este de aşteptat ca şi firmele locale să facă acelaşi lucru, subliniem că, pe viitor, clădirile bune, bine amplasate şi bine conectate se vor descurca mult mai bine, în timp ce restul vor fi obligate să compenseze prin oferirea unor reduceri mai mari de chirie, mărind decalajul dintre cele mai bune clădiri şi celelalte. De asemenea, există semne că noi chiriaşi (mari) vor intra pe piaţa de birouri din Bucureşti, ceea ce, în timp, va compensa faptul că unele companii (nu toate) îşi reduc spaţiile de birouri ocupate pe fondul muncii hibride".

Colliers: "O nouă epocă de aur pentru piaţa logistică şi industrială"

Consultanţii Colliers anticipează "o nouă epocă de aur" pentru piaţa logistică şi industrială.

"În ciuda faptului că stocul modern de spaţii de depozitare a crescut anual cu aproximativ 10-20% în România din 2016 încoace (ceea ce înseamnă că s-a dublat de atunci), mai este destul loc de creştere", potrivit Colliers, care menţionează: "Piaţa primeşte un nou impuls mulţumită unor aspecte precum recentele tensiuni geopolitice şi problemele din 2021 legate de lanţurile de aprovizionare. Acestea evidenţiază importanţa de a avea cel puţin o parte din capacităţile de producţie/stocare mai aproape de casă, iar Europa Centrală şi de Est este o opţiune excelentă de relocare a acestor operaţiuni pentru ţările din Europa de Vest. Stocul modern de depozite din România rămâ­ne subdimensionat, având în vedere că nivelul consumului de aici este deja comparabil cu cel al multor ţări din Europa de Est (sau chiar de Vest). Dezvoltările de infrastructură din zona Bucureştiului (noua şosea de centură) şi autostrăzile planificate vor deveni cu atât mai relevante cu cât vor deschide/stimula noi subpieţe".

Deşi consultanţii Colliers se aşteaptă ca o parte semnificativă a pieţei de retail să fie supusă unor presiuni sporite, marile centre comerciale dominante din marile oraşe ar trebui să îşi recâştige în cele din urmă statutul de "mall magnet", atrăgând clienţii cu mixul lor diversificat de chiriaşi (având în vedere că românii sunt mult mai predispuşi să vrea să vadă un produs înainte de a-l cumpăra decât majoritatea europenilor). Totodată, parcurile de retail din oraşele mici şi mijlocii, unde oamenii nu au tendinţa să cumpăre atât de mult de pe internet, sunt văzute ca o alternativă sigură şi au avut vânzări în creştere chiar şi în timpul anilor de pandemie.

Concluzionând, reprezentanţii Colliers spun că, pornind strict de la tranzacţiile mari (majoritatea cu clădiri de birouri), 2022 are potenţialul să fie cel mai bun an de după 2008 pentru investiţiile imobiliare, poate cel mai bun din istorie pentru România în ceea ce priveşte volumul total. Potrivit Colliers, există mari şanse să se depăşească pragul de un miliard de euro, iar investiţiile în active trofeu/cele mai bune pe care le poate oferi piaţa vor deveni mult mai vizibile, deoarece o parte din investitori vor pune accent mai mult pe siguranţă, ceea ce va duce la un decalaj mai mare între activele prime şi cele non-prime.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sa lasam gargara zic!

    aveti noroc ca, inca, bancile sunt de partea voastra si rastogolesc mizeria sub pres. 

    real estate expert: "commercial real estate bloodbath for romania" in culise / cu usile inchise. 

    s em n a t c o m c re ti n e 

    1. "creşterea rapidă a ratelor dobânzilor pentru dolarul american şi posibilitatea unei evoluţii similare pentru euro"

      "activele sigure (generatoare de numerar) şi/sau cele rezistente la inflaţie vor fi favorizate" 

      Perspectiva scăderii cererii datorate creșterii dobanzilor asigura protectie la inflatie. uauaua 

    astia se contrazic la fiecare paragraf

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb