PREVIZIUNI DATASITE: Dobânzile avantajoase şi capitalul disponibil vor alimenta fuziunile şi achiziţiile în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2020

Dobânzile avantajoase şi capitalul disponibil vor alimenta fuziunile şi achiziţiile în 2021

Regiunea Asia-Pacific este aşteptată să depăşească America de Nord ca ţintă pentru investiţii în achiziţii şi fuziuni, anul viitor

Goldman Sachs: Extinderea companiior SPAC, posibil să genereze fuziuni şi achiziţii de 300 de miliarde de dolari, în 2021 - 2022

Ratele avantajoase ale dobânzilor şi disponibilitatea crescută a capitalului vor susţine fuziunile şi achiziţiile în 2021, chiar dacă dealerii vor călători mai puţin şi vor continua să lucreze de la distanţă, în contextul pandemiei, preconizează specialiştii platformei Datasite LLC, care anticipează că aceia care sunt gata să realizeze astfel de tranzacţii vor avea de câştigat anul viitor.

Conform sursei, vor fi şi schimbări pe piaţa globală a fuziunilor şi achiziţiilor în 2021, când Asia-Pacific, condusă de China, este aşteptată să depăşească America de Nord, respectiv să devină cea mai mare regiune-ţintă pentru investiţii în fuziuni şi achiziţii până la sfârşitul anului viitor.

Rusty Wiley, CEO al Datasite, aminteşte, potrivit Nasdaq, că după recesiunea iniţială a pieţei, în 2020, volumul fuziunilor şi achiziţiilor a început să crească în luna mai, redresându-se în cele din urmă în iunie. "Această recuperare s-a datorat, în mare parte, dealerilor care au rămas pe poziţia «gata de tranzacţionare» pe toată perioada pandemiei, ceea ce le-a permis să finalizeze rapid tranzacţiile aflate în aşteptare. De la creşterea pieţei de fuziuni şi achiziţii, în iunie, noile proiecte de pe platforma Datasite au crescut constant, sporind cu aproape 20% în august, septembrie, octombrie şi noiembrie, comparativ cu aceleaşi perioade de acum un an".

Potrivit sursei, dealerii au început anul cu un flux robust şi constant de tranzacţii, care a durat până la sfârşitul primului trimestru, când multe tranzacţii de vânzare au fost întrerupte din cauza apariţiei pandemiei de Covid-19.

În acelaşi timp, Datasite menţionează că a existat o creştere semnificativă a tranzacţiilor considerate dificile. Pe platforma Datasite, care facilitează aproape 10.000 de tranzacţii globale pe an, tranzacţiile dificile, inclusiv restructurările de companii şi falimentele, au crescut de la 7% la 30% până la sfârşitul lunii aprilie.

Datasite subliniază că 2020 a fost "un an diferit de orice am văzut vreodată", în condiţiile în care pandemia de Covid-19 a provocat probleme personale extraordinare, în timp ce al doilea val şi răspândirea bolii continuă să aibă un impact asupra tuturor aspectelor vieţii şi afacerilor - inclusiv pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor.

"Condiţiile economice dificile, combinate cu un interes sporit faţă de factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă au dus la o abordare mai riguroasă a proceselor de due diligence, în cadrul tranzacţiilor", afirmă Rusty Wiley, adăugând: "Pandemia de Covid-19 a schimbat modul în care lucrăm, redefinind practicile standard din industrie şi de afaceri. Conferinţele video sunt acum normalul care înlocuieşte întâlnirile în persoană şi călătoriile. Dincolo de tehnologia de comunicare la distanţă, pandemia a evidenţiat necesitatea unor instrumente care să le permită dealerilor să gestioneze cu succes procesele de fuziuni şi achiziţii - indiferent de locul în care acestea au loc. Recentele tranzacţii din domeniul tehnologic, inclusiv intenţia Saleforce de a achiziţiona Slack pe 27,2 miliarde de dolari, cea a Cisco de a cumpăra Slido şi planul Facebook de prelua Kustomer, sunt doar câteva dintre cele mai recente exemple".

Principalul factor care va influenţa piaţa tranzacţiilor în 2021: disponibilitatea unui vaccin sigur şi eficient împotriva Covid-19

Conform unui sondaj citat de Datasite, există o varietate de factori economici, guvernamentali şi medicali care vor dicta mersul pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2021, iar rincipalul dintre acestea este disponibilitatea unui vaccin sigur şi eficient împotriva Covid-19. Analiza menţionează că majoritatea profesioniştilor din domeniul contabilităţii, finanţelor şi dezvoltării corporative din SUA cred că acest lucru, alături de posibilitatea aprobării unui nou pachet de stimulente guvernamentale, vor influenţa piaţa de fuziuni şi achiziţii în următoarele 12 luni.

Datasite atrage atenţia că, în timp ce un al doilea pachet de stimulente este încă blocat din cauza negocierilor, se aşteaptă ca refinanţarea şi renegocierea datoriei să crească, ceea ce va contribui la o sporire a volumului de tranzacţii, anul viitor. "Perspectiva reformei fiscale sub noua administraţie din SUA, care a accelerat volumul tranzacţiilor în a doua jumătate a anului 2020, este aşteptată să joace un rol - chiar dacă unul minor - în fuziunile şi achiziţiile din SUA", conchide Rusty Wiley.

Goldman Sachs: 2020 a fost anul SPAC

Extinderea companiior de tip SPAC în acest an ar putea genera fuziuni şi achiziţii de 300 de miliarde de dolari în 2021 - 2022, prognozează banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc.

Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

"2020 a fost anul SPAC", spun strategii Goldman Sachs, care preconizează că în următorii doi ani se va vedea, probabil, efectul creşterii acestei metode de strângere de capital, care a devenit populară pe fondul pandemiei de Covid-19.

Strategii subliniază: "În cărţile de istorie, 2020 va fi cunoscut pentru totdeauna ca un an al pandemiei mortale. Dar, din perspectiva pieţelor de capital, anul acesta va fi, fără îndoială, cunoscut ca anul SPAC".

SPAC-urile sunt populare din anii 1980, dar în 2020 aceste entităţi s-au evidenţiat ca o modalitate mai uşoară prin care entităţile private au intrat pe pieţele de capital. Singura condiţie pentru un SPAC este că trebuie să finalizeze o achiziţie în termen de doi ani de la listare. În caz contrar, capitalul astfel strâns trebuie returnat investitorilor.

Strategii Goldman declară că SPAC-urile au strâns un record de 70 de miliarde de dolari prin intermediul a 206 oferte, ceea ce semnifică o creştere de cinci ori faţă de cifra din 2019.

Conform Goldman Sachs, actualii factori care susţin activitatea SPAC-urilor sunt: ratele dobânzilor la sau aproape de zero; sponsorii interesaţi de perspectivele de creştere, în special în domenii legate de tehnologie; creşterea apetitului pentru tranzacţiile retail.

Strategii băncii de investiţii se aşteaptă ca aceşti factori să persiste în următoarele 12-24 de luni.

Cei de la Goldman Sachs continuă: "Pur şi simplu, starea actuală este probabil să se menţină. Noile tranzacţii SPAC s-au accelerat simţitor în a doua jumătate a anului - 53% din capitalul strâns prin listări a avut loc după 6 septembrie. Cel mai recent val de tranzacţii SPAC a dat credibilitate instituţională IPO-urilor acestor companii".

Potrivit Goldman Sachs, aceste SPAC-uri vor trebui să achiziţioneze alte companii în 2021 sau 2022, astfel că tranzacţiile vor fi susţinute.

Exemple recente de ţinte SPAC includ operatorul de pariuri sportive DraftKings Inc., producătorul de camioane electrice Nikola Corp. şi furnizorul de servicii financiare Open Lending LLC, conform băncii americane. Aceasta mai arată că acţiunile Open Lending,societate care a devenit publică prin intermediul Nebula Acquisition Corp., au câştigat 135% de la încheierea tranzacţiei până la 10 decembrie, devenind unul dintre cei mai buni performeri SPAC din acest an.

Compania de jocuri de noroc online DraftKings, care a devenit publică printr-o fuziune cu un SPAC denumit Diamond Eagle Acquisition Corp. şi SBTech Global Ltd. la începutul acestui an, au crescut cu 128% faţă de momentul încheierii tranzacţiei.

Pe de altă parte, acţiunile Nikola, care a fuzionat cu VectolQ Acquisition în iunie, au scăzut cu 64% de la încheierea tranzacţiei, remarcă strategii Goldman.

Compania de turism spaţial Virgin Galactic a fost în avangarda actualului boom SPAC, devenind publică printr-o fuziune cu Hedosophia Capital Social în octombrie 2019. În acest an, acţiunile sale au crescut cu aproximativ 370%. O astfel de performanţă subliniază apetitul pentru active pe care investitorii le consideră rentabile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb