PREVIZIUNI ERSTE GROUP PENTRU FINELE ANULUI: Preţul ţiţeiului ar trebui să depăşească 65 de dolari barilul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2009

Preţul mediu al ţiţeiului se va menţine, probabil, sub 50 de dolari/baril în prima jumătate a anului 2009, estimează analiştii "Erste Group".

Preţul mediu al ţiţeiului se va menţine, probabil, sub 50 de dolari/baril în prima jumătate a anului 2009, estimează analiştii "Erste Group".

După un declin abrupt şi prelungit în a doua jumătate a anului 2008, preţul ţiţeiului s-a stabilizat în intervalul 40-47 dolari/baril, însă va creşte anul acesta, urmând să depăşească 65 de dolari barilul, arată analiştii "Erste Group", într-un raport dat publicităţii ieri. Autorii analizei subliniază:

"Preţul a scăzut în principal din cauza înrăutăţirii economiei globale, fapt care a dus la reducerea cererii. Din perspectiva cererii, se preconizează o scădere a consumului de petrol cu 1,6 milioa­ne de barili/zi în 2009, în comparaţie cu 2008. Tocmai din acest motiv, aşteptăm ca OPEC să reducă în continuare capacităţile de producţie, astfel încât să stopeze scăderea preţului petrolului, atât timp cât petrolul este tran­zacţionat la un preţ sub 75 dolari/baril".

În opinia celor de la "Erste", cea mai mare parte a supra-ofertei de pe piaţa globală ar trebui să dispară până la mijlocul anului 2009.

"Ne aşteptăm ca preţul petrolului să ajungă în intervalul 55-65 dolari/baril în vara acestui an şi în intervalul 60-75 dolari/baril la sfârşitul anului", declară Jakub Zidon, analist al sectorului petrol şi gaze, autor al raportului.

Conform analizei, dacă până acum accentul s-a pus în principal pe partea de cerere, se preconizea­ză că oferta va fi cea care va determina pe viitor, în mod clar, evoluţia ulterioară a preţurilor.

"Producţia presupune tot mai multe costuri, o mare parte a infrastructurii trebuie înlocuită până în 2020 şi numeroase zăcăminte de petrol au trecut deja de pragul maxim al producţiei. Anticipăm că toţi aceşti factori vor duce la creşterea preţurilor pe termen lung", susţin analiştii "Erste Group", care îşi menţin prognoza de preţ pe termen lung la 80 de dolari pe baril.

În opinia celor de la "Erste Group", cea mai mare "victimă" a crizei economice actuale este segmentul pe­trochimic, însă anticipează "o uşoară revenire sau o stabilizare în zona nivelurilor scăzute actuale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb