PREVIZIUNI JPMORGAN: Un trilion de dolari vor intra pe pieţele acţiunilor, în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 decembrie 2020

Un trilion de dolari vor intra pe pieţele acţiunilor, în 2021

Riscurile la care au fost atenţi investitorii în 2020 - războiul comercial, pandemia, incertitudinile privind alegerile din SUA - se vor atenua anul viitor

Până la un trilion de dolari ar putea fi plasaţi în acţiuni ale companiilor, anul viitor, pe fondul unuia dintre cele mai propice medii pentru aceste active, din ultimii câţiva ani, potrivit lui Dubravko Lakos-Bujas, şef al departamentului de strategie a capitalului din cadrul băncii americane de investiţii JPMorgan Chase & Co.

"Aşteptăm aproximativ un trilion de dolari - intrări/cereri de capital provenite din fluxuri sistematice, poziţii ale fondurilor speculative, achiziţii retail, răscumpărări şi, foarte important, dintr-o rotaţie continuă a derivatelor pe diverse active în acţiuni", a afirmat săptămâna recută, potrivit CNBC, Lakos-Bujas, adăugând: "Preconizăm un mediu pozitiv, în special în prima jumătate a anului viitor".Lakos-Bujas este de părere că în 2021 se vor atenua riscurile care au influenţat pieţele anul acesta, şi anume: războiul comercial global, pandemia de Covid-19 şi alegerile din SUA.

"Pe măsură ce ciclul economic se va redresa odată cu lansarea la scară largă a unui vaccin eficient împotriva coronavirus, investitorii vor pune capital suplimentar la lucru", explică Lakos-Bujas, subliniind că oferta de bani pentru pieţele de acţiuni va creşte cu aproximativ 24% în 2021, faţă de 2020, acesta fiind cel mai mare avans din anii 1940 până în prezent.

"Indicele S&P 500 va creşte cu 25%, anul viitor"

În opinia lui Dubravko Lakos-Bujas, indicele bursier american S&P 500, care este tranzacţionat în prezent la niveluri apropiate de recordul maxim, ar putea urca cu 25% anul viitor, până la 4.600 de puncte, pe fondul intrărilor masive de lichidităţi pe pieţe.

Reprezentantul JPMorgan spune: "Scenariul nostru de bază pentru evoluţia S&P 500 are o ţintă medie de 4.400 de puncte, cu variaţii de la 4.200 la 4.600.

Aşteptăm ca cea mai mare parte a creşterii pieţei să aibă loc în prima jumătate a anului următor, dar tendinţa ar trebui să dureze şi în a doua jumătate, atunci când o redresare completă a economiei se va reflecta în evoluţia pieţei acţiunilor".

Şi David Kostin, strateg la banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc., a declarat, citat de Bloomberg TV, că indicele S&P 500 ar putea ajunge la 4.600 de puncte, însă în anul 2022, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei celei mai mari economii a lumii, al creşterii profiturilor companiilor, al dobânzilor băncilor - aflate la niveluri extrem de scăzute - şi al alocărilor "TINA" ("There is no alternative"), care îi vor îndrepta pe investitori către acţiuni în condiţiile în care aceste plasamente le vor aduce o rentabilitate mai mare comparativ cu alte active.

Deutsche Bank: "Acţiunile băncilor nordice, câştigătoare în 2021"

Banca germană Deutsche Bank AG are aşteptări pozitive privind evoluţia pieţelor acţiunilor din Europa, anul viitor, preconizând că în atenţie vor fi sectorul regenerabilelor şi bunurilor de capital, dar şi al băncilor din nordul continentului, ca urmare a redresării economice.

"În condiţiile în care există potenţialul ca cel puţin trei vaccinuri funcţionale împotriva Covid-19 - produse de Pfizer, Moderna şi Astra Zeneca - să ajungă în curând la populaţie, estimăm o recuperare economică puternică anul viitor", conform sursei, care menţionează că lansarea unui vaccin eficient împotriva Covid-19 va îndrepta atenţia către sectoare corporative şi active care beneficiază de îmbunătăţiri ciclice.

Unul dintre sectoarele care a fost cel mai puternic afectat de criza coronavirusului a fost cel bancar - în special în Europa - întrucât recesiunea a făcut ca milioane de persoane să îşi piardă locurile de muncă, respectiv să nu îşi mai poată rambursa creditele. În acest context, afacerile de creditare ale băncilor au avut de suferit.

Ratele dobânzii sunt zero în regiune şi, în ciuda trilioanelor de dolari lansate ca sprijin financiar de Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei şi alte bănci centrale regionale şi guverne naţionale, întregul continent încă se luptă cu cele mai grave efecte economice generate de criza coronavirusului.

"Cu toate acestea, perspectiva unui vaccin ar putea ajuta la prevenirea unei recesiuni severe cu două cifre, iar viitorul sectorului pare mai plin de speranţă, în special pentru băncile nordice", declară Kazim Andac, analist la Deutsche Bank, precizând: "Rămânem prudent optimişti în privinţa băncilor nordice în 2021, având în vedere următoarele: expunerea la fundamente macro mai bune decât media; o rentabilitate de capital atractivă; cea mai bună calitate a activelor; îmbunătăţirea pârghiilor de funcţionare".

În schimb, Kazim Andac atrage atenţia că evaluările băncilor nordice rămân sub media pe termen lung în termeni absoluţi. "Deşi estimăm un potenţial total de rentabilitate de aproape 25% pentru băncile nordice în general, ne aşteptăm la diferenţe semnificative între bănci", a precizat Andac.

Celălalt sector care pare pregătit pentru investiţii este cel al bunurilor de capital, potrivit Deutsche Bank, care arată că multe nume mari din Europa sunt bine poziţionate, urmând să beneficieze atât de redresarea economică globală, cât şi de îmbunătăţirea unor domenii specifice ale industriei, cum este energia regenerabilă.

Gael de-Bray, analist al băncii germane, declară: "Anticipăm că pandemia accelerează tendinţa către mai multă durabilitate, electrificare, automatizare şi digitalizare, ceea ce va susţine companii precum Siemens, Siemens Energy, Vestas şi Assa Abloy".

De menţionat că indicele bursier european regional Stoxx 600 a scăzut cu aproape 5% anul acesta, dar a urcat cu un record de 15% în noiembrie, depăşind evoluţia indicelui american S&P 500, care a câştigat circa 11% luna trecută.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Aceste trilioane provin de la băncile centrale și vor alimenta un bubble. Nu prea vad șanse de revenire în economia reală

    Șomerii tac mâlc pentru că mănâncă din aceiași castron cu puținii salariați care mai au cate ceva de munca...ei nu apar în statistici a sunt foarte tăcuți. 

    Mă dau bătut! Eu chiar nu înțeleg nimic din analizele astea! Cum să crească S&P cu 25%?

    Culmea este că prin septembrie ziceau că va crește la 3700 până la sfârșitul anului si văd că așa este !

    Intuitiv, eu chiar cred că n-ar trebui să fie nici la 1500 la cum merg toate pe lumea asta ! 

    1. Intuitzia n-are nici o valoare pe burse. Tzi-o permitzi doar daca eshti chibitz.

      Am shortat un pic cfd-ul shi am incasat pierderea. E un val de self-fulfilling prophecy care nu va evita marele crah...problema se pune ca economisirea clasica a fost distrusa. Iar bondurile nu prea mai au unde sa creasca. Idiot e ca cresc shi companiile-zombi... 

      Normal ca se va crea un boost economic din ianuarie, chiar si in RO se va simtii... din fonduri UE, dar in US normal ca se vor tiparii pana la un trilion de dollari cam atata probabil e estimat ca e nevoie sa se intoarca cresterea economica ... bani care in mare parte intra in sistem si urmeaza si capete valoare reala prin metode imperiale!!! Noi tiparim si voi restul lumii munciti! Se vor crea si locuri de munca normal.. etc...

      Atata timp cat US inca stoarce munca lumii intregi prin dollar ... atrage si refacerea la comanda! 

      Bursa americana a ajuns la maxime absolute in timp ce economia este la niveluri mai joase decat cele maxime. Nu ar trebui ca bursa unei tari sa fie o reflexie a economiei tarii respective? Cum se explica contradictia? Economia este sub maxime cu perspective negative pe termen scurt iar bursa este la maxime cu perspective pozitive? Stie cineva cat este PER-ul mediu al companiilor din NYSE si respectiv dinj Nasdaq la actualele cotatii?

      Prima lectie de bursa spune ca pietele se corecteaza intotdeauna iar corectiile sunt deosebit de abrupte.

      In general aceasta corectie se facea in decembrie - ianuarie dar in acest an.. masurile de lockdown au fost lasate dupa sarbatori sa poata corporatiile de retail sa umfle conturile in decembrie.

      Apoi va veni, firesc, inchiderea si prabusirea burselor....  

      In ce ani au fost corectii in decembrie? Dar in ianuarie?

      Omul habar n-are de nimic (desi unii il cred informat) dar are o misiune si o duce la indeplinire pas cu pas.

      Sa introduca indoiala in oameni fata de statul roman si Uniunea Euopeana si sa promoveze prostia de AUR. 

    Daca astia au zis ca e de long, clar e de shortat! Graficele asteapta un motiv sa cada 38-50% in prima faza si apoi sa continue spre 61-78%!

    1. Ziceau ca e de long pe la 2800 aratand tinta 3700 si asa a fost! Acum zic +25% ! ...si e posibil ,chiar dacă vor tipari trimestrial cate 1 trilion de $ ! TRIMESTRIAL si nu va fi suficient pentru economie ,doar pentru bursă

      Adevărul că într-o țară unde statuile lui Washington, Jefferson sunt daramate, unde intri la budă unde vrei motivand că te simti bărbat,femeie si ce altceva vrei,în acea țară se pot întâmpla lucruri mai grave ca în comunism! 

      Se intimpla deja .......

      Iar Biden in loc de Trump e ca din lac in putz ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb