PREVIZIUNI PE 2008: Declinul dolarului ia sfârşit

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 decembrie 2007

Declinul dolarului ia sfârşit

Moneda americană, dolarul, care a urmat un curs descendent în ultimii doi ani, îşi va opri declinul faţă de euro în 2008, în condiţiile în care fondurile de investiţii din Asia şi Orientul Mijlociu (sprijinite de guvern) vor cumpăra active americane, sunt de părere strategii valutari. În opinia acestora, dolarul se va aprecia cu 3,5% anul viitor, urmând să se stabilizeze la un curs mediu de 1,40 unităţi/euro. Unii analişti extrem de optimişti anticipează chiar un curs de 1,23 dolari/euro pentru anul viitor.

În 2007, dolarul a pierdut 9,9% faţă de moneda unică europeană, ajungând la peste 1,45 unităţi/euro. În 2006, dolarul s-a depreciat cu 10 procente în raport cu euro.

Ieri dimineaţă, dolarul a scăzut pentru a cincea zi consecutiv, în raport cu euro, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora banca centrală a SUA (Federal Reserve) va reduce dobânzile. Moneda americană a avut un curs de 1,4501 unităţi/euro la ora 7:24 a.m., pe piaţa din Londra, după ce scăzuse la 1,4515 unităţi/euro - cel mai redus curs atins după 14 decembrie. Miercuri, cotaţia a fost de 1,4489 dolari/euro.

Amintim că, anul acesta, băncile americane de investiţii "Merrill Lynch & Co.", "Morgan Stanley", "Citigroup" Inc. şi "Bear Stearns" Cos. au vândut capital propriu în schimbul sumei de 20 de miliarde de dolari, ca să-şi refacă lichidităţile afectate de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime). În luna octombrie, achiziţiile internaţionale de active financiare americane au totalizat 114 miliarde de dolari, potrivit cifrelor Departamentului Finanţelor din SUA. Acesta a fost cel mai ridicat nivel atins în domeniu în ultimele cinci luni.

În 2007, dolarul s-a depreciat în condiţiile în care piaţa imobiliară americană a cunoscut cea mai mare scădere de după 1991. Dolarul în declin a determinat creşterea exporturilor americane până la un nivel record în luna octombrie. Totuşi, creşterea exporturilor nu va împiedica încetinirea expansiunii economiei SUA - cea mai mare din lume. Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere de 1,9% a economiei SUA în 2008, comparativ cu 2,1% în Europa, respectiv 4,8% la nivel global.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mesaj ptr. domnul Codita:'Trist, daca n-ar fi amuzant.'

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb