PREVIZIUNI PENTRU PRIMUL SEMESTRU DIN 2005: Preţul zahărului va ajunge la maximul ultimilor patru ani

Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 ianuarie 2005

Traderii sînt de părere că americanii vor asista la o creştere semnificativă a cotaţiilor zahărului în acest an, întrucît, la nivel global, producţia nu va reuşi să acopere cererea

Preţul zahărului ar putea să ajungă, pînă în luna iunie, la nivelul maxim al ultimilor patru ani pe piaţa din New York, dat fiind că unele state - mari consumatori, vor fi nevoite să recurgă la importuri. Spre exemplu, seceta din ultimii doi ani a redus recolta de trestie de zahăr în India, cel mai mare consumator mondial, iar în aceste condiţii, indienii vor fi nevoiţi să importe zahăr, spun traderii.

Preţul zahărului a cîştigat 59 de procente anul trecut pe piaţa SUA, atingînd maximul de 9,37 cenţi/livră, şi ar putea să treacă de 10 cenţi/livră în 2005 (pentru prima oară după 2001), susţine Adam Leetham, trader la "C. Czarnikow Sugar Pte." din Singapore. Tot-odată, aprovizionarea din Brazilia, cel mai mare exportator mondial, este limitată din cauza cererii mari de pe plan intern, în timp ce livrările din Thailanda, al doilea exportator din lume, vor fi mai reduse pe motiv că recolta ar putea să scadă cu 20%.

"În ultimele săptămîni, preţurile au crescut în India, fapt care îi încurajează pe procesatori să achiziţioneze zahăr brut din import", declară Narendra Murkumbi, director general al rafinăriei "Shree Renuka Sugars Ltd.", din Bombay.

Zahărul cu livrare în martie a crescut cu 0,11 cenţi (1,3%), la 8,83 de cenţi la New York Board of Trade, în ultima zi a săptămînii trecute. La London International Financial Futures and Options Exchange, preţul zahărului alb (rafinat) a sporit cu 41% în 2004, aceasta fiind prima creştere anuală de după 2000. La începutul săptămînii în curs, zahărul alb cu livrare în martie a scăzut cu 1,10 dolari (0,4%), la 260,60 dolari/tonă.

Cel mai mare consumator mondial de zahăr va asista la o scădere de 14% a producţiei interne

După cum anticipează analiştii, producţia mondială de zahăr nu va face faţă cererii în 2005. Seceta din ultimii doi ani a redus recolta de trestie de zahăr în Thailanda şi India, ţări ce utilizează o optime din zahărul mondial. Spre exemplu, producţia din India ar putea scădea cu 14%, la nivelul minim al ultimilor zece ani, respectiv 12 milioane de tone în anul agricol 2004/2005, care se va finaliza la data de 30 septembrie. Această cantitate este inferioară cererii interne, potrivit Asociaţiei Procesatorilor de Zahăr din ţară.

Specialiştii aşteaptă ca India să consume circa 18 milioane de tone de zahăr în 2004-2005, astfel că această ţară va fi nevoită sa importe aproximativ 3,5 milioane tone de zahăr, în cea mai mare parte din Brazilia. Ministerul american al Agriculturii a anticipat o cerere de 19,2 milioane de tone pentru India.

China, al treilea mare consumator mondial, va importa, probabil, 1,5 milioane tone de zahăr în 2004-2005, cu aproximativ 25% mai mult decît în anul agricol precedent.

Consumul mondial de zahăr va depăşi producţia cu 1,8 milioane de tone

Consumul mondial de zahăr va depăşi producţia, în acest an, cu 1,8 milioane de tone, consideră experţii. Anul trecut a fost înregistrat un deficit de 1,08 milioane de tone pe piaţa de profil.

Pe piaţa SUA, cei mai importanţi utilizatori de zahăr sînt producătorii de cereale şi brutarii. Urmează producătorii de bomboane, îngheţată şi lactate. Consumatori mai puţin importanţi sînt fabricanţii de băuturi răcoritoare, care folosesc în principal fructoza la îndulcirea produselor lor sau siropul de porumb.

Preţul de vînzare en-gros al zahărului pentru producătorii americani de dulciuri a crescut cu 3,8% anul trecut, pînă la maximul ultimilor 30 de ani, arată datele oficiale.

Creşterea preţurilor nu s-a produs, însă, peste noapte. Specialiştii spun că societăţile au avut suficiente oportunităţi să reacţioneze, prin achiziţionarea unor cantităţi mari de zahăr, la preţuri mai mici.

Acum, însă, se pare că perioada de creştere a preţului zahărului va fi destul de mare, situaţie în care costurile companiilor consumatoare vor urca, iar profiturile acestora vor avea de suferit.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb