PREVIZIUNI SUMBRE DE LA GOLDMAN SACHS Economia Chinei va scădea cu 9% în primul trimestru

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 martie 2020

Economia Chinei va scădea cu 9% în primul trimestru

Banca americană de investiţii Goldman Sachs şi-a modificat semnificativ în sens negativ estimarea privind evoluţia economiei Chinei în primul trimestru din anul curent, anticipând un declin de 9%, faţă de o creştere de 2,5%, preconizată anterior. Goldman şi-a schimbat previziunea din cauză că activitatea economică din ţara asiatică a fost blocată de epidemia de coronavirus şi a avertizat că redresarea Chinei va fi, probabil, restrânsă.

Pentru întregul an 2020, Goldman Sachs estimează un avans de 3% al PIB-ului Chinei, comparativ cu 5,5%, cât anticipa anterior. Anul trecut, economia Chinei a înregistrat un avans de 6,1%, acesta fiind cel mai lent ritm de expansiune din ultimii 30 de ani.

Menţionăm că, recent, autorităţile de la Beijing au informat că producţia industrială a Chinei a scăzut cu 13,5% în perioada ianuarie-februare 2020, faţă de acelaşi interval din 2019. Scăderea este cea mai importantă din ultimii 30 de ani şi a venit după o creştere de 6,9% în decembrie anul trecut.

Totodată, vânzările retail s-au diminuat cu 20,5%, faţă de o creştere de 8% în decembrie, în condiţiile în care consumatorii au evitat locurile aglomerate, precum mall-urile, restaurantele şi cinematografele.

Surse: BCE anticipează un declin cu 5% al economiei UE, anul acesta

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a atras atenţia Uniunii Europene că măsurile de carantină introduse în mai multe state pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus ar putea provoca o scădere cu 5% a economiei UE, potrivit unor surse citate de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Publicaţia scrie că scenariul unei contracţii de 5% se bazează pe ipoteza "realistă" că măsurile de carantină vor dura trei luni.

Preţul petrolului, la cel mai scăzut nivel al ultimilor 17 ani

Cotaţia petrolului brut şi-a continuat ieri scăderea, pe pieţele internaţionale, atingând cel mai redus nivel de după 2003, pe fondul unei combinaţii între o ofertă abundentă şi o cerere mondială scăzută din cauza pandemiei de coronavirus.

Preţul barilului de ţiţei WTI cu livrare în luna aprilie era de 23,03 dolari la Nymex SUA, la ora locală 11.30, în scădere cu 14,5% comparativ cu ziua anterioară. Niveul este cel mai scăzut din ultimii 17 ani.

La ICE Futures din Londra, barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna mai era cotat la 26,16 dolari, în scădere cu aproape 9% comparativ cu sesiunea anterioară.

Ambele cotaţii au pierdut peste 60% din valoare de la începutul acestui an.

Comisia Europeană: "Coronavirusul a fost subestimat de toţi liderii politici"

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că toţi liderii politici au "subestimat" pericolul reprezentat de pandemia de coronavirus.

Aceasta a declarat într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild: "Cred că noi toţi, care nu suntem experţi, am subestimat la început coronavirusul, dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va ţine ocupaţi încă mult timp. Am înţeles că toate aceste măsuri, care acum două săptămâni păreau drastice şi draconice, trebuiau să fie luate în prezent.

Măsuri extraordinare de două miliarde euro în Grecia

Guvernul grec a anunţat ieri un pachet de măsuri economice extraordinare, în valoare de circa două miliarde de euro, care să contracareze impactul crizei provocate de coronavirus.

Printre principalele măsuri se numără plata a 800 de euro/salariat, în luna aprilie, pentru aproape jumătate de milion de angajaţi care nu pot merge la muncă deoarece angajatorii lor au fost obligaţi să închidă temporar afacerile.

Totodată, Guvernul le interzice magazinelor şi unităţilor forţate să se închidă să concedieze angajaţii. Orice disponibilizare va fi considerată nulă, potrivit anunţului făcut de ministrul Muncii, Yannis Vrutsis.

Statul elen le va oferi companiilor afectate ajutoare pentru îmbunătăţirea lichidităţilor şi amânări la plata impozitelor şi taxelor timp de patru luni.

Toate produsele relevante în această criză, precum măştile, mănuşile şi antisepticele vor fi distribuite cu TVA de 6%, în loc de 24%.

Austria alocă 38 miliarde euro companiilor cu dificultăţi

Guvernul Austriei va cheltui până la 38 miliarde de euro pentru a ţine companiile pe linia de plutire şi a asigura locurile de muncă, potrivit cancelarului Sebastian Kurz.

"Vrem să facem tot ceea ce este posibil pentru a evita şomajul în masă. Având în vedere acest obiectiv, indiferent de ceea ce va fi nevoie, vom încerca să ne susţinem oamenii", a spus Sebastian Kurz.

Pe lângă pachetul de ajutoare economice în valoare de patru miliarde de euro anunţat deja, Guvernul de la Viena va oferi garanţii de credit în valoare de nouă miliarde euro, 15 miliarde de euro sub formă de ajutoare de urgenţă pentru sectoarele economice grav afectate, precum companiile de distribuţie, şi amânarea unor taxe în valoare de 10 miliarde de euro.

Pachetul de 38 miliarde de euro este echivalent cu 9,5% din PIB-ul Austriei pe 2019.

Ajutor pentru companiile din Republica Cehă

Premierul ceh, Andrej Babis, a anunţat ieri că Guvernul său se pregăteşte să susţină companiile cu ajutoare directe în valoare de 100 de miliarde de coroane (4,05 miliarde de dolari) şi garanţii de credite de 900 miliarde de coroane (36,42 miliarde de dolari), astfel încât acestea să îşi revină după criza provocată de pandemia de coronavirus. Valoarea combinată a acestor măsuri este echivalentă cu 18% din PIB-ul ţării.

Premierul ceh a făcut un apel către companiile din ţară să nu recurgă la concedieri.

Măsuri de susţinere în Polonia

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat ieri un pachet de măsuri fiscale în valoare de 212 miliarde de zloţi (51,96 de miliarde de dolari) pentru atenuarea potenţialelor daune provocate de pandemia de coronavirus.

Măsurile vor ajuta companiile care se confruntă cu dificultăţi la plata salariilor (pentru evitarea concedierilor), vor permite angajaţilor să-şi amâne plăţile contribuţiilor sociale şi vor majora cheltuielile în infrastructură, a declarat premierul. În plus, firmele vor beneficia de garanţii de credit şi de amânarea plăţii datoriilor.

Ungaria suspendă plata ratelor la credite până la finele anului

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anului.

Domnia sa a informat: "Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi".

Plan de 200 miliarde euro în Spania

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat un pachet de măsuri în valoare de 200 de miliarde de euro, care include împrumuturi, garanţii pentru credite, beneficii şi ajutor direct, pentru limitarea impactului pandemiei de coronavirus asupra economiei.

Oficialul spaniel a adăugat că guvernul va mobiliza 117 miliarde de euro pentru acest pachet, iar restul va veni de la companii private.

Printre măsuri se numără 100 de miliarde de euro reprezentând garanţii de credit sprijinite de stat şi linii de lichidităţi nelimitate pentru companii.

Sprijin de 400 miliarde dolari în Marea Britanie

Marea Britanie va lansa un program de 330 de miliarde de lire sterline (399 miliarde dolari), sub formă de garanţii de împrumuturi, precum şi alte măsuri pentru susţinerea companiilor care riscă să intre în faliment din cauza pandemiei de coronavirus.

Programul va deveni funcţional săptămâna viitoare.

Noi închideri de uzine auto

Grupul auto german Daimler AG a anunţat că va opri temporar producţia la majoritatea fabricilor sale din Europa, ca răspuns la extinderea pandemiei de coronavirus.

"Compania va suspenda majoritatea producţiei sale din Europa, precum şi activitatea departamentelor administrative", a informat marţi seara Daimler.

Măsura de închidere va afecta fabricile de autoturisme, camioane, furgonete şi va intra în vigoare până la sfârşitul acestei săptămâni, urmând să se aplice iniţial pe o perioadă de două săptămâni.

Şi Volkswagen AG din Germania, cel mai mare producător auto global, va opri temporar producţia la majoritatea fabricilor sale din Europa, începând de vineri. Până luni, Audi, subsidiară a Volkswagen, va suspenda, de asemenea, activitatea fabricilor sale din Germania, Belgia, Ungaria şi Mexic.

Totodată, producătorul german de maşini BMW AG a anunţat că va opreşte întreaga producţie din Europa timp de două săptămâni. "Suspendăm activitatea uzinelor noastre din Europa şi a fabricii Rosslyn din Africa de Sud. Întreruperea producţiei este planificată acum până în 19 aprilie", a afirmat directorul general al BMW, Oliver Zipse.

Adidas închide magazine

Producătorul german de articole sportive Adidas AG a decis să închidă magazinele ca răspuns la pandemia de coronavirus.Astfel, magazinele Adidas şi Reebok din Europa şi America de Nord sunt închise temporar în perioada 18 - 29 martie, iar în SUA şi Canada - în intervalul 17-29 martie.

Transportatorii din New York cer ajutor

Autoritatea de Transport Metropolitan din New York (MTA) i-a cerut Guvernului federal un ajutor de patru miliarde de dolari, din cauza scăderii semnificative a numărului de pasageri, în contextual pandemiei.

Pandemia de coronavirus a determinat o cădere liberă a numărului de pasageri, dând naştere la ceea ce, probabil, va fi cea mai mare criză a economiei locale new yorkeze din ultimele decenii, potrivit presei locale.

Într-o scrisoare transmisă marţi delegaţiei Congresului din New York, MTA, care administrează metroul şi autobuzele din oraş şi două linii de cale ferată din apropierea metropolei, a subliniat că a scăzut numărul de pasageri la metrou cu 60% şi la autobuze cu 49%, luni, comparativ cu aceeaşi zi a anului trecut.

"MTA se confruntă acum cu o calamitate financiară", a precizat, în scrisoare, Patrick J. Foye, preşedintele autorităţii.

Autoritatea de Transport din New York estimează pierderi de circa 3,7 miliarde dolari dacă tendinţele de scădere a numărului de călători se vor menţine în următoarele luni.

Banca Mondială suplimentează fondurile de reacţie la pandemie

Banca Mondială a anunţat că suplimentează cu două miliarde de dolari, la 14 miliarde de dolari, fondurile puse la dispoziţie statelor membre pentru reacţia la pandemia de coronavirus. Din aceste fonduri, International Financing Corp (IFC), divizie a Băncii Mondiale, va avea la dispoziţie opt miliarde de dolari pentru susţinerea companiilor private şi a angajaţilor acestora.

Marea majoritate a fondurilor vor fi folosite de instituţiile financiare cliente, pentru a continua să finanţeze activităţile comerciale, capitalul circulant şi oferirea de fonduri pe termen mediu firmelor private care au probleme din cauza perturbării lanţurilor de aprovizionare.

Fondurile vor mai ajuta clienţii din sectorul turismului, producţiei şi alte sectoare grav afectate să continue să îşi plătească facturile, ajutând în acelaşi timp sectorul sănătăţii, care trebuie să facă faţă cererii crescute de servicii medicale, echipamente şi medicamente.

ILO: "Pandemia ar putea elimina până la 25 de milioane de locuri de muncă, în lume"

Pandemia de coronavirus ar putea declanşa o criză economică globală şi ar putea duce la dispariţia a până la 25 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial, dacă guvernele nu intervin rapid ca să-i protejeze pe muncitori, conform estimărilorOrganizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO).

Aceasta susţine că, în schimb, dacă vom vedea un răspuns coordonat la nivel internaţional, impactul ar putea fi semnificativ mai mic.

Organizaţia a insistat asupra necesităţii unor măsuri urgente, de amploare şi coordonate pentru protejarea muncitorilor la locurile de muncă, pentru stimularea economiei şi susţinerea veniturilor. Astfel de măsuri includ extinderea protecţiei sociale, sprijinirea păstrării forţei de muncă prin programe de lucru mai scurte sau concedii plătite, precum şi ajutoare financiare şi scutiri de taxe, inclusiv pentru IMM-uri.

Luând în calcul diferite scenarii care analizează impactul pandemiei asupra creşterii economice globale, ILO prognozează că numărul global de şomeri ar urma să crească cu o cifră cuprinsă între 5,3 milioane (într-un scenariu optimist) şi 24,7 milioane (într-un scenariu pesimist).

Trump vrea să sprijine financiar americanii dislocaţi din cauza pandemiei

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi un plan prin care unii americani să primească imediat 1.000 de dolari pentru atenuarea şocului economic provocat de criza pandemiei.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a explicat că discută cu liderii din Congres un plan în baza căruia să trimită imediat cecuri americanilor dislocaţi din cauza pandemiei, iar Donald Trump a precizat că unii americani ar putea primi 1.000 de dolari.

Trump a cerut americanilor să nu călătorească şi a spus că nu exclude restricţionarea deplasărilor în anumite regiuni ale ţării. El a spus că americanii ar trebui "să se bucure de propria cameră de zi".

Amazon va primi în depozitele din SUA şi Europa numai mărfuri de primă necesitate

Gigantul american de e-commerce Amazon.com va primi în depozitele sale din Statele Unite şi Europa numai mărfuri de primă necesitate, ca să elibereze spaţiu pentru produse esenţiale medicale şi destinate gospodăriilor.

Măsura nu va face ca Amazon să nu mai comercializeze alte produse, mai ales că societatea observă o cerere mai mare pentru cumpărăturile online din partea consumatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb