Uniunea Europeană va trebui să-şi ia angajamentul de a cumpăra energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a scăpa de tarifele drastice, a declarat luni preşedintele Donald Trump, respingând oferta Bruxelles-ului de a avea tarife "zero contra zero" pentru maşini şi produse industriale, relatează POLITICO, de la care transmitem următoarele informaţii.
Comentariile lui Trump, făcute în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, au fost un răspuns la declaraţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus luni că UE se oferă să reducă la zero tarifele blocului comunitar pentru automobile şi bunuri industriale importate din SUA, dacă şi Trump va face acelaşi lucru.
Întrebat de un reporter dacă propunerea este suficientă pentru ca el să renunţe la tarife, Trump a spus: "Nu, nu este".
"Avem un deficit cu Uniunea Europeană de 350 de miliarde de dolari şi acesta va dispărea rapid", a adăugat Trump. "Una dintre modalităţile prin care acesta poate dispărea uşor şi rapid este că ei vor trebui să ne cumpere energia. O pot cumpăra, putem elimina 350 de miliarde de dolari într-o săptămână. Ei trebuie să cumpere şi să se angajeze să cumpere o cantitate similară de energie", a punctat Trump.
Propunerea Ursulei von der Leyen a venit după ce săptămâna trecută Trump a impus UE tarife de 20% şi o taxă minimă de 10% altor parteneri comerciali. Ca răspuns, pieţele financiare din întreaga lume au pierdut trilioane de dolari, acţiunile europene suferind luni cele mai mari scăderi într-o singură zi de la începutul pandemiei de Covid-19.
"O mulţime de oameni spun: Oh, nu înseamnă nimic să ai un surplus. Înseamnă mult, după părerea mea. Este aproape ca o declaraţie de profit sau de pierdere", a comentat Trump.
Preşedintele american a făcut luni aceste declaraţii în Biroul Oval, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a venit la Washington pentru a purta discuţii cu Trump şi pentru a obţine o scutire de tarifele americane. În comentariile făcute presei după întâlnire, preşedintele american şi-a dublat criticile la adresa UE, dar a indicat că este dispus să încheie un acord cu blocul comunitar, cu condiţia ca acesta să se angajeze să îşi reducă deficitul comercial faţă de SUA prin cumpărarea de mai multă energie americană, precizează POLITICO.
Ideea de a cumpăra energie americană în încercarea de a evita tarifele nu este nouă. Aproape imediat ce Trump a fost reales, von der Leyen a sugerat deschiderea negocierilor pentru a cumpăra mai mult gaz natural lichefiat (GNL) american. Dar POLITICO a relatat că SUA, ca răspuns, nu au oferit detalii clare cu privire la modul în care ar funcţiona o înţelegere în acest sens.
Luni, întrebat dacă tarifele sale globale sunt o tactică de negociere în forţă sau sunt permanente, Trump a spus: "Pot exista tarife permanente şi pot exista, de asemenea, negocieri, deoarece există lucruri de care avem nevoie dincolo de tarife". El a adăugat: "Dacă putem face o afacere cu adevărat corectă şi o afacere bună pentru Statele Unite, nu o afacere bună pentru alţii, aceasta este America pe primul loc. Acum America este pe primul loc".
Ulterior, în cadrul conferinţei de presă, un reporter l-a întrebat pe Trump dacă există două sau trei ţări pe lista sa pe care le consideră mai avansate în ceea ce priveşte şansele de reducere a tarifelor în cazul lor, iar Trump a menţionat UE: "Uniunea Europeană. Adică, oricât de rău s-au purtat cu noi, şi-au redus tarifele pentru maşini. Cred că le-au redus la 2,5 şi am auzit că poate la zero".
Dar el a indicat, de asemenea, că doreşte ca UE să îşi reducă standardele pentru a permite mai multor bunuri americane să intre pe piaţa sa, referindu-se la măsurile de siguranţă ca la "tarife nemonetare".
"Sunt tarife în care ei pun lucruri care fac imposibil pentru tine să vinzi o maşină. Ei fac totul atât de dificil, standardele şi testele", s-a plâns Trump. "Vin cu reguli şi reglementări care sunt concepute doar pentru un singur motiv: să nu-ţi poţi vinde produsul în acele ţări. Iar noi nu vom lăsa să se întâmple asta. Acestea se numesc bariere nemonetare", a comentat şeful Casei Albe.
Ca o indicaţie a ceea ce determină acţiunile lui Trump, preşedintele a menţionat o perioadă în care tarifele americane erau foarte ridicate. "Ştiţi că ţara noastră a fost cea mai puternică din 1870 până în 1913", a spus Trump. "Ştiţi de ce? Totul era bazat pe tarife. Nu aveam impozit pe venit. Apoi, în 1913, un geniu a venit cu ideea să taxăm oamenii din ţara noastră, nu ţările străine care ne fură ţara", a punctat el.
1. Mai plimba ursul !
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 10:16)
Hai tataie ca ai întrat în o fundatura.
Nimic nu-ți iese ca lumea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 10:25)
Vrea razboi ? Ii dam noi razboi comercial de nu poate duce !!!!
Totusi UE are 450 de mil de locuitori, daca o iei per total e a doua economie mondiala, imediat dupa SUA si in fata Chinei, ca PIB nominal.
Deci il aranjam noi pe Trump .... nu ne pune el noua conditii sa cumparam energie de la SUA ... deja batranul asta senil a mers prea departe si face tandari economia mondiala cu prostiile lui !!!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 10:38)
Eu zic sa luam energie, asa pastram alianta cu US, "lumea vestica", si nu depindem de niste nebuni ce ne ameninta cu arme nucleare si fac reclama pe tic toc cu "putin va fi presedintele vostru", si "sa atacam impreuna cu orcii Europa"
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 11:30)
Intr-un razboi, fie si comercial toata lumea pierde. chiar si castigatorul pierde. la fel ca in razboiul real.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 12:01)
Bufonul a zis că face el un război cum trebuie. :
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 13:17)
Da de unde cumpara UE energie? Se intoarce la rusi sau isi reduce consumul la ce poate acoperi Norvegia si Qatar?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 13:33)
Trece pe nuclear, arestează toți prorușii din greenpeace și scapă de șantajiști.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 16:11)
Trece pe nuclear asa de pe o zi pe alta? Nu este mai bine eolian si solar?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 14:02)
Foarte neproductiv economic,injurarea lui Trump,
eu nu am auzit in viata mea,ca soricelul bate elefantul,
dar se pare ca media corecta asta crede,
ar fi mare pacat ca noi romanii,sa platim scump.pentru aceasta gresala.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 14:09)
Cine te pune să-l înjuri pe Trump? Prosperă cu bufonul!