România are a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor din Uniunea Europeană, conform datelor publicate de Banca Mondială, conform unui comunicat remis redacţiei. Practic, doar una din două femei au un loc de muncă, în timp ce în Suedia, cea mai bine clasată, 8 din 10 femei au un loc de muncă. Cea mai mare discrepanţă de gen se regăseşte în rândul patronilor/antreprenorilor: numărul femeilor este de 2,6 ori mai mic decât cel al bărbaţilor în România.
Potrivit sursei citate, decalajele salariale dintre femei şi bărbaţi în România sunt printre cele mai reduse din Uniunea Europeană.
România se situează pe locul 6 în UE-28 din acest punct de vedere. Salariul mediu al femeilor este cu 8% mai mic în prezent decât în cazul bărbaţilor
4 din 10 românce au de gestionat riscul de sărăcie sau de excluziune socială, al doilea cel mai ridicat nivel din UE-28, după Bulgaria, conform ultimelor date oficiale ale Eurostat. Acest risc îl experimentează mai des femeile decât bărbaţii din aproape toate ţările europene, excepţie făcând doar Spania unde riscul de sărăcie este mai mare în rândul bărbaţilor şi Polonia unde acest risc este egal pentru femei şi bărbaţi. În UE-28 cel mai mic risc de sărăcie în rândul femeilor îl regăsim în Cehia, urmată de ţările nordice. Găsesc extrem de relevantă la acest punct ponderea foarte ridicată a femeilor, de 70%, în numărul lucrătorilor familiali neremuneraţi.
"Misiunea evenimentului BUSINESS 360 - MEN and Women in Business- este aceea de a promova egalitatea de şanse şi instrumente de dezvoltare a antreprenoriatului ca strategie de dezvoltare a mediului de afaceri românesc", afirmă Bianca Tudor, fondator şi Preşedinte EBW Club.
Manifestarea realizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti şi susţinut de partenerii media Financial Intelligence şi Club Antreprenor, îşi propune să genereze un ghid de bune practici în formarea mentalităţii de antreprenor, evidenţiind asemănările şi eventualele diferenţe între practicile femeilor şi ale bărbaţilor în antreprenoriat, în leadership-ul şi managementul afacerilor.
"Egalitatea de şanse, alaturi de promovarea diversităţii în afaceri, se dovedeşte a fi un plus pentru performanţa afacerilor, dincolo de alinierea companiilor la standardele comunităţii - cerinţă care se manifestă din ce în ce mai pregnant în mediul de afaceri", arată Cezar Iulian Armasu, fondator şi Director Revista Patronatului Român.
Printre invitaţii care vor interveni sunt Iuliu Stocklosa, Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Florin-Sergiu Dobrescu, Secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Andreea Maria Paul, Preşedinte INACO, Adina Tarry, mentor, consultant, coach şi psiholog de afaceri; autor şi lector; Director Non Executiv EMCC România, Tudor Popescu, Project leader Edison, Director ştiinţific şi de programe al Fundaţiei Grupului Educativa, Vlad Duţescu, Preşedinte European Mentoring & Coaching Council România.
Participanţii la eveniment sunt antreprenori, reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului privat şi ai sectorului public.
Înscrierile se poate realiza prin email la contact@ebw.business, se mai arată în comunicat.