Prima eclipsă totală de soare în America va fi observată, luni, după 99 de ani

Alexandra Cismaru
Internaţional / 20 august 2017

Eclipsă de soare (Sursa foto: Wikipedia)

Eclipsă de soare (Sursa foto: Wikipedia)

"Marea Eclipsă Americană", prima eclipsă totală de soare în SUA după 99 de ani, va fi observată, mâine, şi ar putea fi cel mai vizionat eveniment astral din istoria omenirii, potrivit Reuters.

Un număr de cincizeci de baloane umplute cu heliu vor fi înălţate la 30 de kilometri altitudine, dotate cu camere foto-video, care vor transmite în premieră mondială prin livestreaming imaginile pe Pământ. Televiunea Română va transmite în direct evenimentul, informează sursa.

Cel mai important eveniment astronomic al anului, "Marea Eclipsă Americană" este "sora" celei care a putut fi observată în România, pe 11 august 1999, adică în urmă cu 18 ani, 11 zile şi 8 ore - perioada la care o eclipsă se repetă (ciclul Saros).

TVR va avea la faţa locului o echipă formată din Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, Alexandru Mironov şi Cătălin Beldea, "vânătorul de eclipse", cel care, de 12 ani, aleargă prin lume pentru a surprinde acest fenomen astronomic.

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei - faza de eclipsă totală - va avea loc la ora 20.43, ora României. Eclipsa din 21 august traversează SUA de la Vest la Est prin 14 state americane, pe o bandă care are o lungime de peste 4.000 de kilometri şi o lăţime de aproximativ 100 de kilometri.

Evenimente vor avea loc la nivel naţional, inclusiv nunţi care să coincidă cu eclipsa, iar Bonnie Tyler va interpreta piesa din 1983 "Total Eclypse of the Heart" pe o navă de croazieră a companiei Royal Caribbean Cruise Line, chiar înaintea eclipsei, arată sursa din presa externă.

Potrivit sursei citate, eclipsa totală va fi când Luna va acoperi pe de-a-ntregul Soarele şi va putea fi vizibilă pe o fâşie de 113 kilometri lăţime, care traversează 14 state americane din nord-vest până sud-estul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb