Cseke Attila a demisionat, ieri, din funcţia de ministru al sănătăţii, după ce, la rectificarea bugetară de zilele trecute, nu au fost alocate decât 341 milioane de lei pentru sănătate, şi acestea cu destinaţie exactă - pentru plata arieratelor - şi 1,7 miliarde lei - credite de angajament pentru medicamente compensate şi gratuite.
"Am luat această decizie din cauza banilor primiţi de minister la rectificarea bugetară", a declarat Cseke Attila, după ce şi-a depus demisia la Guvern.
Ministrul de resort declara, în urmă cu circa două săptămâni, că sănătatea are nevoie la rectificarea bugetară de patru miliarde lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totală pe care o solicita ministerul: "În prezent, din bugetul pe sănătate lipseşte suma de patru miliarde lei. Ca să nu fie probleme până la sfârşitul anului, vom cere la rectificare această sumă. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regăsesc în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde vor merge trei pătrimi din suma totală".
Ministrul demisionar a precizat, ieri, că decizia sa de a părăsi ministerul pe care îl conduce nu este o problemă politică, ci, mai degrabă, una personală, subliniind că nu a fost luat în seamă, în calitatea sa de ministru, atunci când s-a discutat gestionarea domeniului pe care îl păstoreşte.
Potrivit domniei sale, suma de 341 milioane lei alocată la rectificarea bugetară va rezolva, probabil, funcţionarea sectorului până în luna octombrie. În opinia lui Cseke Attila, reforma din sănătate trebuie continuată, fiind mult de lucru în acest domeniu, dar trebuie să existe şi susţinere financiară în acest sens: "Nu m-aş supăra ca la Ministerul Sănătăţii să vină un ministru al finanţelor, ca să vadă cum se folosesc banii. Nu se poate ca ministrul sănătăţii să nu fie consultat cu privire la problemele sănătăţii. Nu se poate ca Ministerul Finanţelor Publice să decidă asupra bugetului sănătăţii întotdeauna, nu se poate ca măsurile de reformă să fie discutate doar la Ministerul Finanţelor. Ele trebuie discutate cu ministrul sănătăţii, indiferent de nume şi de culoarea politică".
Cseke Attila a mai declarat că, ieri, a avut o discuţie cu Emil Boc, în timpul căreia şi-a înaintat demisia, subliniind că premierul l-a rugat să rămână în funcţie. Ministrul sănătăţii a mai spus că, săptămâ-na trecută, solicitase Ministerului Finanţelor o întâlnire tripartită - între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională - care nu a a avut loc. Potrivit lui Cseke Attila, premierul Boc susţine că nu ar fi ştiut de această solicitare.
Potrivit legislaţiei în vigoare, Cseke Attila va exercita în continuare, timp de maxim 15 zile, funcţia de ministru al sănătăţii. În acest interval de timp, premierul va trebui să înainteze preşedintelui Traian Băsescu o propunere pentru un nou ministru al sănătăţii.
Cseke Attila este al nouăsprezecelea ministru al sănătăţii, din 1990 până în prezent.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adi în data de 05.08.2011, 10:11)
eu zic sa-l puna ministrul apararii acum sau la finante! se pricepe omul asta e clar.