Primăria preia ELCEN de la Ministerul Energiei

I.I.
Politică / 24 septembrie 2018

Primăria preia ELCEN de la Ministerul Energiei

Primăria are undă verde pentru a trece la dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei - SACET, care va furniza apă caldă şi căldură pentru mai mult de 1,2 milioane de bucureşteni, după ce Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a aprobat astăzi planul de reorganizare a celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, cu voturile decisive ale reprezentanţilor creditorilor chirografari, printre care şi Transgaz, potrivit analiştilor de la firma de consultanţă Frames.

Conform analiştilor de la firma de consultanţă, dacă planul nu s-ar fi aprobat, ELCEN risca să intre în faliment, iar furnizarea căldurii şi apei calde către cei peste 1,2 milioane de beneficiari urma să fie suspendată, relatează Agerpres.

"Planul a fost votat în forma în care a fost propus de administratorul judiciar Sierra Quadrant, iar acum este rândul Municipalităţii să treacă la fapte. Să achite creanţele către creditori, să preia activele ELCEN şi să pună în practică planul de măsuri pentru înfiinţarea SACET sub umbrelă noii societăţi Energetica SA", a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Analiştii atrag atenţia asupra faptului că există şi decizia Consiliului General, astfel că lucrurile nu mai pot să întârzie.

"Vine iarna şi, dacă nu se iau măsuri urgente pentru asigurarea fuziunii, pentru rezolvarea problemelor financiare, a celor cu furnizarea gazului necesar producerii căldurii şi apei calde, situaţia se poate agrava într-un timp foarte scurt. Primarul Gabriela Firea trebuie să treacă la fapte", susţin analiştii.

Soluţia de reorganizare a ELCEN, aprobată de Adunarea Creditorilor, vizează, în esenţă, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, compania municipală Energetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum şi RADET, aflat tot în insolvenţă, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei - SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureşteni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este o etapa benefica pentru locuitorii Bucurestiului.Calculele sunt inutile, doar asa sa aratam ca respectam legea insolventei ,care este una din cele mai proaste acte normative,mai ales in situatia companiilor de utilitati publice care asigura populatiei acestei tari conditii decente de viata.Daca guernul/guvernele acestei tari crede/cred ca problema a fost rezolvata si totul va cadea in sarcina primariei se insala amarnic.Ar trebui sa nu uitam ca este obligatie constitutionala de asigurare a populatiei, a unor conditii decente de viata, in acest caz caldura si apa calda menajera.Pacurgand proiectul strategiei energetice prezentata dupa trei ani de Ministerul Energiei,observam ca termoficarea /cogenerarea sunt la si la altele.Atat ELCEN cat si RADET (sau societatea care va prelua transportul ,distributia si furnizarea energiei termice ) au nevoie in urmatorii 5 ani de fonduri fianaciare importante necesare investitiilor,pentru a nu intra in faliment.Observam tot in strategia energetica ca investitiile pentru asigurarea conditiilor decente de viata populatiei nu sunt strategice, ceea ce putem traduce ca oamenii nu conteaza.Asa ca ar trebui cei care au obligatii constitutionale sa se trezeasca si sa nu se spele pe maini ca sa aprobat un plan de reoganizare care are nevoie de ajutor pentru a fi pus in practica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb