Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a anunţat că Judecătoria Sectorului 4 a admis, pe 11 august, contestaţia depusă de asociaţie la ordonanţa de clasare dată de către Parchet într-un dosar în care este vizată Primăria Sectorului 4, pentru abuz în serviciu şi distrugerea unui element de patrimoniu construit. Decizia instanţei obligă, astfel, Parchetul la continuarea urmăririi penale în acest dosar, se arată într-un comunicat al ASB.
Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi al Grupului de Iniţiativă pentru Uniunea Salvaţi Bucureştiul, a declarat că decizia instanţei "este importantă pentru că ea confirmă, potrivit legii, că protejarea patrimoniului se referă în special la zonele istorice în ansamblul lor, siturile monument istoric şi zonele construite protejate". În opinia sa, ,,există la nivelul societăţii opinia eronată că protejarea patrimoniului istoric se reduce la protejarea imobilelor monument istoric."
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a formulat plângere penală împotriva Arhitectului Şef al Sectorului 4 şi a Primarului Sectorului 4 pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit şi pentru abuz în serviciu, în cazul demolării imobilului din str. Regina Maria nr. 13.
Acest imobil era situat într-un sit monument istoric, într-o zonă construită protejată şi în zona de protecţie a mai multor monumente istorice. Din aceste motive, legea prevedea avizul Ministerului Culturii pentru demolarea clădirii. Primăria Sectorului 4 a emis însă autorizaţia de demolare fără avizul Ministerului Culturii, fapt ce a determinat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul să depună o plîngere penală în acest sens. Demolarea imobilului a fost autorizată în 2006 de către primarul şi arhitectul Sectorului 4.
Cladirea din strada Regina Maria nr. 13 aparţinea Mănăstirii Sămurcăşeşti, care dorea ridicarea unei clădiri de 5 etaje, în asociere cu un investitor imobiliar.