Primăria Suceava majorează capitalul social al Termica SA

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 februarie 2013

Primăria Suceava majorează capitalul social al Termica SA

Împrumut pentru plata datoriilor

Primăria Suceava va contracta un credit de 13 milioane de lei din trezorerie pentru plata arieratelor către societatea de termoficare Termica SA şi va majora cu 10 milioane de lei capitalul social al firmei, pentru a fi asigurat un echilibru financiar.

Primarul Ion Lungu a spus, ieri, că municipalitatea urmează să depună toată documentaţia în vederea obţinerii unui credit de 13 milioane de lei din trezorerie, conform prevederilor OUG prin care autorităţile sunt obligate să reducă arieratele cu 85 la sută în termen de două luni.

El a explicat că Primăria Suceava are datorii de 16 milioane de lei faţă de Termica SA, din care 13 milioane de lei sunt arierate.

"Trebuie să ne mişcăm cât mai repede ca să obţinem creditul", a spus primarul, precizând că acest credit va avea o dobândă de 5,25 la sută şi va fi rambursat în cinci ani, în rate egale, potrivit Mediafax.

Totodată, ca urmare a unei decizii a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a Termica SA, capitalul social al firmei va fi majorat cu 10 milioane de lei, a mai spus Lungu.

El a explicat că din suma de 30 de milioane de lei, prevăzută în bugetul municipiului pentru anul 2013 pentru termoficare, 20 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru subvenţionarea energiei termice, iar 10 milioane de lei pentru majorarea capitalului social.

Autorităţile locale care înregistrea-ză arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi făcute din contul acestora. Administraţia locală va avea însă posibilitatea să se împrumute din trezorerie cu suma necesară achitării arieratelor, dar cu obligaţia de a începe rambursarea, în tranşe lunare egale, în luna imediat următoare după contractarea împrumutului.

Societatea de termoficare Termica SA aparţinând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului construită de firma Adrem Invest, iar o parte dintre angajaţi vor fi disponibizaţi.

Primarul Sucevei declara, recent, că administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest şi care va asigura, începând cu iarna 2013-2014, încălzirea în regim centralizat. El arăta că preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, dar că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea pro-ducerii acesteia.

Primarul mai spunea că programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede dis-ponibilizarea a 330 de angajaţi din cei 569 de salariaţi existenţi, persoa-nele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

El preciza că firma Adrem Invest va prelua şi concesiunea pentru dis-tribuţia agentului termic şi că, în aceste condiţii, o parte din salariaţii Termica care lucrează în acest sector vor fi preluaţi de această firmă.

Noua centrală termică de cogenerare ar fi trebuit inaugurată în mai 2013, dar primarul a apreciat că aceas-ta va fi funcţională în toamna acestui an. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava pun la dispoziţie terenul şi utilităţile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb